Kathimerini.gr
Ηπιο απλή εκδοχή τραχανά για τις χειμωνιάτικες σούπες μας ετοιμάζεται πολύ εύκολα. Αναζητήστε το ειδικό κόσκινο για τραχανά, που σε πολλές περιοχές της Ηπείρου είναι γνωστό και ως «νιριάν» (σε πολλά καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας, κυρίως στην οδό Αθηνάς), για να τρίψετε τα μεγάλα κομμάτια της ζύμης (εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε τη χοντρή πλευρά του τρίφτη) και ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής που μας έδωσε ο Ηπειρώτης σεφ Παναγιώτης Σιαφάκας
Χειμωνιάτικο τραπέζι χωρίς ένα πλούσιο, σαλτσιστό στιφάδο δεν γίνεται. Κρασάτο και πληθωρικό, ζητά ένα δυνατό κόκκινο κρασί, τόσο για το μαρινάρισμά του όσο και στο μαγείρεμα – αλλά και στο ποτήρι. Το καστανό ρύζι που το συνοδεύει έχει ρωμαλέα νοστιμιά και είναι απείρως προτιμότερο από το απλό λευκό.