Του Απόστολου Κουρουπάκη
Πέρασαν 64 χρόνια από το 1960, οπότε και η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-1959 έδωσε στην Κύπρο το δικό της διαβατήριο για την πορεία της στα παγκόσμια πράγματα και φυσικά άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτό που σχεδόν μηχανικά ονομάζουμε Κυπριακό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έζησε ως ενιαίο κράτος για τρία μόνο χρόνια, τα πρώτα, τρόπον τινά, χρόνια της ήταν ανέφελα, οι δύο μεγαλύτερες κοινότητες του νησιού, η Ελληνική Κυπριακή Κοινότητα και η Τουρκική Κυπριακή Κοινότητα, έπρεπε πλέον να συν-διοικήσουν, να συνεργαστούν για το καλό ολόκληρης της Κύπρου.
«Την προσεχή Πέμπτην αναχωρεί εντεύθεν μετά της οικογενείας του η Α.Ε. ο Μέγας Αρμοστής, όπως ανέλθη εις το εν Τροόδει μέγαρόν του χάριν παραθερισμού» (25 Ιουνίου 1910) είχαν περάσει τριάντα περίπου χρόνια από τότε που η κυβερνητική μηχανή είχε αποκτήσει θερινή έδρα στο Τρόοδος. Το Μέγαρον, μάλλον κατ’ ευφημισμόν η λέξη, είχε αποφασιστεί να ανεγερθεί στο Τρόοδος, έναν χρόνο μετά την άφιξη των Βρετανών στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 1879. Εκείνο το έτος ο δεύτερος ύπατος αρμοστής του νησιού, ο αντιστράτηγος Sir Robert Biddulph, άρχισε την οικοδόμηση της θερινής κατοικίας του, στο δροσερό Τρόοδος.
Εκτός από τη μείωση των χρεώσεων, ο ανταγωνισμός που μπορούν να φέρουν οι fintech θα βελτιώσει και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τις παραδοσιακές τράπεζες