
Της Δωρίτας Γιαννακού
Δεν είστε πλέον στα κόκκινα μεν μην βγαίνετε και πολύ εκτός των ορίων που θέσαμε διότι παραμένετε επιρρεπείς σε οικονομικά ατοπήματα και χαλαρώσεις δε. Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πίσω από τα εύσημα και τα χειροκροτήματα για τη μεγάλη πρόοδο της χώρας μας και τις διορθώσεις των στρεβλώσεων που υπήρχαν το 2012 όταν πρωτοέφθασε στο νησί μας και αντίκρισε το απόλυτο χάος ειδικά στον τραπεζικό τομέα. Μα το είπαν ξεκάθαρα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο και πραγματοποίησαν επαφές με τις κυπριακές αρχές από τις 17 μέχρι τις 28 Μαρτίου 2025 προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, τις προοπτικές και τους κινδύνους, καθώς και τις προτεραιότητες πολιτικής.
Είπαν βεβαίως τα μπράβο τους για τη συμμόρφωση που έχει επιτευχθεί και ιδιαιτέρως από τις τράπεζες οι οποίες επέβαλαν τους κανονισμούς που έπρεπε και άλλαξαν γενικώς τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν. Μεγάλο ρόλο έπαιξε φυσικά και το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας πλέον είναι μικρότερος από άποψη μεγέθους γεγονός το οποίο αντιλαμβάνονται και οι εναπομείνασες τράπεζες οι οποίες προχωρούν όπως βλέπουμε σε συγχωνεύσεις προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο Alex Pienkowski, είπε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα σε διαδοχικά σοκ. Αυτό έχει ωστόσο και διττή σημασία καθώς όσο γρήγορα ανακάμπτουμε τόσο ευάλωτοι είμαστε σε σκαμπανεβάσματα τα οποία θα πρέπει να αποφευχθούν και σε αυτό δεν έχει ρόλο μόνο η Κυβέρνηση αλλά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι παροχοι διοικητικών υπηρεσιών αλλά και οι εξωγενείς παράγοντες και κίνδυνοι που ελλοχεύουν.
Η αποστολή του ΔΝΤ χτύπησε ταυτόχρονα καμπανάκι για τις δημοσιονομικές χαλαρώσεις, τη μείωση του χρέους και την προώθηση των ενεργειακών έργων και μεταρρυθμίσεων. Η αποστολή του Ταμείου επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγονται νέα διακριτικά μέτρα που χαλαρώνουν τη δημοσιονομική πολιτική η οποία θα πρέπει να στοχεύει στη μείωση του χρέους αρκετά κάτω από το 60% του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι η δέσμευση της Κύπρου για δημοσιονομικά πλεονάσματα έως το 2028 μέσω του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου συνάδει με αυτόν τον στόχο.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι η αύξηση του δημόσιου μισθολογίου, η επέκταση των επιδοτήσεων ή η έναρξη μη στοχευμένων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να αποφευχθούν, για να διατηρηθεί η ευελιξία έναντι πιθανών νέων κραδασμών στην οικονομία. Για να μας το κάνουν εντελώς ξεκάθαρο μέσω της έκθεσης τους αναφέρουν ότι οι κυπριακές αρχές πρέπει να απέχουν από περαιτέρω αυξήσεις στην ΑΤΑ ή νέες αυξήσεις μισθών για να συγκρατήσουν το ήδη μεγάλο μισθολογικό χάσμα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και να αποφύγουν περαιτέρω πίεση στην αύξηση των πραγματικών μισθών. Μα πόσο πιο συγκεκριμένοι μπορούν να γίνουν πια για να πιάσουν το μήνυμα οι δικοί μας πάνσοφοι αξιωματούχοι οι οποίοι επιλέγουν να επενδύουν στις επόμενες εκλογές παρά στην θωράκιση της οικονομίας μας μακροπρόθεσμα; ΔΕΝ συνίσταται να επαναφέρουμε ΑΤΑ σε συνδυασμό με νέες αυξήσεις μισθών μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα!!!
Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση να θυμίσουμε ότι πρόσφατα επέλεξε να δώσει ωφελήματα στους δημοσίους υπαλλήλους. Και μάλιστα μαζεμένα μπόνους έτσι για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κρατικό μισθολόγιο δηλαδή μονιμότητα, ΑΤΑ, θεσμοθετημένες αυξήσεις και συμπληρωτικά σχέδια υγείας στα πρότυπα αυτών που εφαρμόζονται στους ημικρατικούς οργανισμούς. Μα πιστεύουν αλήθεια ότι το ΔΝΤ δεν τα γνωρίζει όλα αυτά και θα τους ξεγελάσουν αποπροσανατολίζοντας τους με όσα έχουν επιτευχθεί για να αγνοήσουν όσα δεν έχουν επιτευχθεί; Το ΔΝΤ παρακολουθεί και μάλιστα πολύ στενά κάθε χώρα στην οποία έχει τείνει χείρα βοηθείας. Βλέπει τα εσωτερικά ζητήματα της και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, όπως βλέπει και τα επιτεύγματα της.
Καλό είναι να παρουσιάζεται η πρόοδος της χώρας και τα όσα έχει καταφέρει (με κόπο) ωστόσο τα προβλήματα ΔΕΝ πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί. Αυτή αποτελούσε εξάλλου κακή πρακτική του παρελθόντος.