Του Παύλου Ξανθούλη
Ο υποψήφιος για την προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου έχει υποδείξει, επανειλημμένα, ότι η νέα ηγεσία που θα προκύψει τον προσεχή Φεβρουάριο, στις προεδρικές εκλογές, πρέπει να είναι αξιόπιστη, επιστρατεύοντας και επισημάνσεις του Κόλιν Στιούαρτ, ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Είπε στο ΡΙΚ, ο κ. Νεοφύτου ότι «ακούσατε και τον ειδικό απεσταλμένο, τον ειδικό αντιπρόσωπο, τον κ. Κόλινς (σ.σ. εννοώντας τον Κόλιν Στιοάρτ), που είπε να δούμε και ποια ηγεσία θα έχουμε, να δούμε μετά από τις προεδρικές εκλογές»…
Με άλλα λόγια, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, εξήγησε ότι ο διεθνής παράγοντας, τον οποίο βλέπει στο πρόσωπο του Κόλιν Στιούαρτ, θέλει μια κυβέρνηση στην Κύπρο που να είναι πειστική για τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Και όχι μια «κοινοπραξία», όπως είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, φωτογραφίζοντας με ευρυγώνιο φακό τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, ενδεχομένως και άλλους και θεωρώντας προφανέστατα ότι δεν πληρούν τις περί αξιοπιστίας προϋποθέσεις που επικαλείται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επιστρατεύοντας τον Κόλιν Στιούαρτ.
Τι ακριβώς εννοεί όμως ο κ. Νεοφύτου με την επίκληση του Κόλιν Στιούαρτ και της έννοιας της αξιοπιστίας; Και πόσο αξιόπιστος είναι ο ίδιος ο κ. Στιούαρτ, που σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ζητάει αξιοπιστία από τη νέα ηγεσία της Κύπρου;
Τις απαντήσεις τις δίνει μόνος του ο κ. Κόλιν Στιούαρτ. Ας δούμε κάποια παραδείγματα της δράσης του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. ΟΗΕ. Ο κ. Στιούαρτ, λοιπόν, κατάφερε να βγάλει έξω από τα ρούχα του τον μειλίχιο και ήπιων τόνων, ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη. Ο επίσημος του ΟΗΕ είχε εισηγηθεί προς τον κ. Κασουλίδη, όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά παράσχει προς την τουρκοκυπριακή πλευρά τη νομιμοποίηση του αεροδρομίου Τύμπου, χωρίς να απαιτεί κανένα αντάλλαγμα. Δηλαδή, η ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεχάσει την επιστροφή της περίκλειστης Αμμοχώστου, να σταματήσει να τη διεκδικεί και να δωρίσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά τη νομιμοποίηση λειτουργίας του αεροδρομίου Τύμπου. Και όταν ο ΥΠΕΞ ρώτησε τον κ. Κόλιν Στιούαρτ τι θα λάβει ως αντάλλαγμα η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ απάντησε στον κ. Κασουλίδη ότι «ίσως» τότε η τουρκική πλευρά αποφασίσει να ξανακοιτάξει το ζήτημα λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Ίσως», λοιπόν. Και ο κ. Κασουλίδης ορθώς διέγνωσε ότι δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα στην Τουρκία, αγοράζοντας απλώς ελπίδα. Και συνεπώς ο ΥΠΕΞ απάντησε στον κ. Κόλιν Στιούαρτ: «Δεν είμαστε ανόητοι να πέσουμε σε μια τέτοια παγίδα», ξεκαθαρίζοντας ότι χωρίς επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δεν υπάρχει κανένα θέμα προς συζήτηση.
Ο κ. Στιούαρτ έκανε κι άλλα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι κατά τις διαβουλεύσεις για την έκδοση του πρόσφατου ψηφίσματος του ΟΗΕ, ο ειδικός αντιπρόσωπος πρωτοστάτησε για την περίληψη αναφοράς, η οποία επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλωσορίζει την παρουσίαση των νέων ιδεών των δύο ηγετών». Με την εν λόγω αναφορά, ο κ. Στιούαρτ, που σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αναμένει αξιοπιστία από τη νέα κυπριακή κυβέρνηση, επιχείρησε –αν μη τι άλλο– να προωθήσει τουρκικές θέσεις, επιδιώκοντας όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλωσορίζει» τις ιδέες και των δύο ηγετών, στις οποίες ως γνωστόν περιλαμβάνονται και οι θέσεις του κ. Ερσίν Τατάρ για δύο χωριστά κράτη. Και η κυπριακή κυβέρνηση, Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, ορθώς αντέδρασε εντονότατα, καταφέρνοντας να απαλείψει την εν λόγω αναφορά.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, που σύμφωνα πάντα με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητάει αξιοπιστία από την ελληνοκυπριακή πλευρά, εμφανίζεται να στερείται ο ίδιος αξιοπιστίας, καθώς από τη μία μας ζητάει να νομιμοποιήσουμε το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, απεμπολώντας το Βαρώσι και από την άλλη επιχείρησε, έστω και ανεπιτυχώς, να διανθίσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη θετική υποδοχή των προτάσεων Τατάρ για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο.
Θα ανέμενε κανείς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος να στραφεί στον ίδιο τον κ. Κόλιν Στιούαρτ και να του εξηγήσει την έννοια της αξιοπιστίας που αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά από τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα, εκ του ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει. Άλλωστε και σε κάθε περίπτωση, εάν οποιοσδήποτε υποψήφιος «προσαρμοστεί» στα επίπεδα «αξιοπιστίας» του κ. Κόλιν Στιούαρτ, δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.