
ΚΥΠΕ
Η Κύπρος δεν έχει ιδιαίτερες συναλλαγές, τουλάχιστον σε αγαθά με τις ΗΠΑ, οπότε δεν θα έχουμε άμεσες επιπτώσεις πάνω στην κυπριακή οικονομία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την επιβολή τελωνειακών δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε ένα σπιράλ επιβολής δασμολογικών μέτρων, αντίμετρων και ενδεχομένως πρόσθετων μέτρων δασμολογικού χαρακτήρα», πρόσθεσε.
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι το πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε όλες τις οικονομίες και εάν αυτό διατηρηθεί θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης όπως φαίνεται.
«Τουλάχιστον οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι θα έχουμε μία επιβράδυνση στην ανάπτυξη, την οποία ακόμα κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ότι «δεν δικαιολογείται κανένας πανικός» και εξέφρασε την άποψη πως αυτές οι εξελίξεις έχουν μία δυσανάλογη περιγραφή και απόδοση στις αναφορές, διεθνώς, για το τι συμβαίνει με τους δασμούς.
«Θα έρθει η γραμμή ισορροπίας κάποια στιγμή και θα βρούμε τον βηματισμό μας», πρόσθεσε.
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι με τις σημερινές εξελίξεις και τον εμπορικό πόλεμο «πάμε σε αυτό που στις συζητήσεις μας στην Ευρώπη το λέμε retaliation και scalation», δηλαδή μέτρα δασμολογικά, αντίμετρα δασμολογικά και καινούργια μέτρα δασμολογικά.
«Ένα σπιράλ το οποίο οδηγεί τα πράγματα προς τον πάτο βασικά με θύματα τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», πρόσθεσε.
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι αυτό φαίνεται να ισχύει αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι επιπτώσεις είναι προφανές ότι κατά τρόπο άμεσο θα επηρεάσουν όσους έχουν συναλλαγές από ή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σημείωσε ότι στην αρχή, με τις πρώτες ανακοινώσεις Tραμπ, υπολογίζαμε το κόστος πάνω στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, κοντά στο 0,5%, αλλά τώρα με όλα αυτά τα αντίμετρα και τις απειλές Τραμπ ότι θα βάλει και άλλους δασμούς, όπως είπε, «δεν μπορεί κανένας να ξέρει το συνολικό κόστος πάνω στην παγκόσμια ανάπτυξη».
Ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ότι «οι αγορές πετρελαίου ήδη αντέδρασαν προβλέποντας ότι θα έχουμε επιβράδυνση» και για αυτόν σημείωσαν πτώση οι τιμές πετρελαίου, ενώ «έχουμε απώλειες στα χρηματιστήρια που τούτο σημαίνει ώσπου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να βρουν τη γραμμή ισορροπίας ξανά, θα περάσει μια επώδυνη κατάσταση για όλους».
«Και το κυριότερο είναι η αβεβαιότητα», ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτά όλα όσο δυσάρεστα και να είναι δεν πρέπει να δημιουργούν πανικό, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ευρώπη αν κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι οι τρεις κύριες αγορές της, Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ είναι και οι τρεις προβληματικές αυτή τη στιγμή.
Πέραν των γνωστών λόγων για την Ρωσία, «η Ευρώπη έχει ζητήματα πολύ σοβαρά με την Κίνα ως εμπορικός εταίρος», ενώ «τώρα έχουμε και με τους Αμερικάνους», πρόσθεσε.
Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμη ότι προσπαθούμε, στο πλαίσιο της Ευρώπης, να δούμε πώς θα ενισχύσουμε συμφωνίες με άλλες περιοχές, όπως είναι η Λατινική Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόσθεσε ότι αυτό είναι το ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.