ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κα Ραουνά έχει το τηλέφωνο του ΥΠΕΞ;

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Είναι μερικές φορές που δημιουργείται η εντύπωση ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη δεν μιλούν μεταξύ τους και δεν έχουν καν εικόνα τι διεκδικεί ο ένας και πώς ικανοποιείται ο άλλος, πολιτικά, με αποτέλεσμα, σε επίπεδο στόχευσης, να μη γνωρίζει η δεξιά του κράτους τι ποιεί η αριστερά του.

Διάβαζα με έκπληξη τις επιδοκιμαστικές δηλώσεις της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριλένας Ραουνά, που «τόνισε τη σημασία επίκλησης από το Συμβούλιο (σ.σ. της Ε.Ε.), στα Συμπεράσματα, των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία μεταξύ άλλων καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν ή υποβοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αποσχιστική οντότητα». Άρα, ως κράτος είμαστε ικανοποιημένοι από την αναφορά αυτή; Και συνεπώς η Λευκωσία κρίνει ως επαρκή μια παραπομπή από την Ε.Ε. σε δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκδόθηκαν το 1983 και το 1984, ώστε να την αξιοποιήσει για να φρενάρει τις ενέργειες της Τουρκίας που στοχεύουν σε αναβάθμιση και αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους, 40 χρόνια αργότερα; Δεν θα έπρεπε και η Ε.Ε. να τοποθετηθεί ευθέως, αυτόνομα, επικαιροποιημένα και με ειδική αναφορά επί του προκειμένου; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, του 2024;

Για την κα Μαριλένα Ραουνά προφανώς αυτό δεν απαιτείται. Και γι’ αυτό, άλλωστε, μας είπε αυτά που είπε, στην ετεροχρονισμένη γραπτή της δήλωση, η οποία στάλθηκε τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου, 10 και πλέον ώρες μετά την έκδοση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη διεύρυνση, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά που ικανοποιούν τη Μαριλένα Ραουνά δεν φαίνεται να ικανοποιούν ή έστω να ικανοποίησαν το υπουργείο Εξωτερικών. Το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είχε δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, να διεκδικήσει μια αυτόνομη, ευθεία αναφορά από την Ε.Ε. στα Συμπεράσματα. Προκειμένου να αξιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για να φρενάρει τις εν εξελίξει ενέργειες της Τουρκίας που στοχεύουν σε αναβάθμιση και αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας» της αποσχιστικής οντότητας, ήτοι του ψευδοκράτους. Και έτσι, μετά τις οδηγίες του ΥΠΕΞ, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., πήγε στη συνεδρία της COREPER, στις 6 Δεκεμβρίου και διεκδίκησε από τους 26 εταίρους της Κύπρου, μια ειδική αναφορά «στα Συμπεράσματα», η οποία να λειτουργεί επικριτικά για τις τουρκικές ενέργειες αναβάθμισης και αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους.

Ωστόσο, οι 26 εταίροι δεν ικανοποίησαν το αίτημα της Λευκωσίας, θεωρώντας επαρκή τα Συμπεράσματα και τη γενική παραπομπή στα ψηφίσματα 541 και 550, του 1983 και του 1984, αντίστοιχα. Όπως ακριβώς προφανώς θεωρεί και η κα Ραουνά, η οποία επιδοκίμασε την εν λόγω αναφορά στα Συμπεράσματα, αισθανόμενη προφανώς ότι καλύπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κι αν η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θεωρεί ότι μια αναφορά τεσσαρακονταετίας, είναι σήμερα επαρκής για να δημιουργήσει τις απαραίτητες πολιτικές συνθήκες στην Ε.Ε., ώστε να αξιοποιηθεί από την Κύπρο για φρενάρισμα της Τουρκίας, πώς το ΥΠΕΞ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει εκ νέου και να επιμείνει στην επικαιροποίηση και την αυτονόμηση της θέσης της Ε.Ε., με μια ειδική επικριτική αναφορά κατά της τουρκικής προσπάθειας αναβάθμισης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους;

Και κυρίως, «με τι μούτρα» θα πάει ο κάθε πρέσβης ή μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου να διεκδικήσει μια ευθεία, αυτόνομη αναφορά καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας για αναβάθμιση και αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, όταν η κατ’ εξοχήν αρμόδια για τα ζητήματα της Ε.Ε., υφυπουργός, επιχαίρει που εξασφάλισε την αναπαραγωγή μιας γενικής και αόριστης παραπομπής σε δύο ψηφίσματα που εκδόθηκαν πριν από 40 χρόνια; Χωρίς ειδική αναφορά γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα και δρομολογεί η Τουρκία. Όλα αυτά τα ρωτάω, όχι μόνο για να γνωρίζουμε εμείς, αλλά για να μαθαίνουν και οι ξένοι που μεταφράζουν.

Αφού λοιπόν επιχαίρει η κα Ραουνά, ας προσαρμοστεί ανάλογα και το ΥΠΕΞ. Για το καλό του, το λέω. Γιατί άλλωστε να προβάλλουμε διεκδικήσεις για ζητήματα που θεωρούμε ότι είμαστε καλυμμένοι; Μην κατηγορηθούμε για «πολιτικό πλεονασμό». Άστε που έχω την εντύπωση ότι εάν κληθεί ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης να τοποθετηθεί, θα στηρίξει τη θέση της κας Μαριλένας Ραουνά. Για αμιγώς πολιτικούς, βεβαίως, λόγους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση