ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ειλικρίνεια στο καναβάτσο

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Πόσοι διάβασαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2771 για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (ΟΥΝΦΙΚΥΠ); Όχι σε περίληψη, αλλά αυτούσιο, από την αρχή μέχρι το τέλος; Όποιος το διάβασε και θεωρεί ότι το Σ.Α. ΟΗΕ εκφράζει μια κρυστάλλινη θέση υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), βάζοντας «μαξιλαράκι» στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τότε υποβάλλει τη νοημοσύνη μας σε βασανιστήρια και εξαναγκάζει την έννοια της ειλικρίνειας σε αυτοχειρία. Δυστυχώς, οι γραπτές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ΑΚΕΛ αλλά και της ΔΗΠΑ, κινούνται σε αυτή τη λογική. Επιλέγουν να βλέπουν μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Και σχολιάζουν αποσπασματικά ένα ψήφισμα, του οποίου η «αρχιτεκτονική» δεν εξαντλείται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Το ψήφισμα λοιπόν του Σ.Α. αναφέρεται μεν σε λύση ΔΔΟ, αλλά έχει και «ουρά». «Ουρά», η οποία λειτουργεί ανατρεπτικά και επιτρέπει να φυτρώσουν άλλου είδους λύσεις. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, το ψήφισμα υποδεικνύει προς τις δύο πλευρές την ανάγκη «συμβιβασμού για την εξεύρεση κοινού εδάφους». Δηλαδή, με πολύ απλά λόγια, το Σ.Α. καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά και την τουρκοκυπριακή πλευρά να «συμβιβαστούν» στο ζήτημα του «κοινού εδάφους», δηλαδή της «βάσης», επί της οποίας θα διεξαχθούν (σ.σ. εάν διεξαχθούν), απευθείας διαπραγματεύσεις. Το πρώτο λοιπόν που κάποιος μπορεί να αντιληφθεί, είναι ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αν και τυγχάνει φραστικής υποστήριξης και ειδικής μνείας στο ψήφισμα του Σ.Α., εντούτοις δεν συνθέτει ούτε γι’ αυτό, το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας, την έννοια του «κοινού εδάφους» των επικείμενων συζητήσεων, με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Και άρα, η εικόνα που μας παρουσίασε το ΥΠΕΞ, με «ικανοποίηση», ότι το Σ.Α. κινείται στη λογική της ΔΔΟ, είναι –αν μη τι άλλο– πλασματική. Κι αν το ΥΠΕΞ δικαιούται παράσημο για την προώθηση της διαστρεβλωτικής τακτικής της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, το ΑΚΕΛ τι λόγο έχει να μην τοποθετείται με ειλικρίνεια; Το οποίο ΑΚΕΛ διατύπωσε τη θέση ότι «ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης οφείλει να αξιοποιήσει τα θετικά σημεία του ψηφίσματος». Κάτι που εξ αντανακλάσεως σημαίνει ότι το κόμμα της Αριστεράς και ο καταρτισμένος Άριστος Δαμιανού, αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία στο εν λόγω ψήφισμα. Ε, λοιπόν, γιατί δεν τα λένε και τα κρατάνε για τον εαυτό τους; Δεν έχουμε όλοι υποχρέωση να δίνουμε την απολύτως πραγματική εικόνα για το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται στο παρά πέντε της διχοτόμησης;

Από την αντιπολίτευση, που θεωρώ ότι σήμερα εξαντλείται στο ΑΚΕΛ, θα ανέμενα περισσότερα. Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην πραγματική εικόνα, την οποία η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη «συγκεκριμένα και ξεκάθαρα», εμφανίζει εκ της γενέσεώς της, αδυναμίες να μας μεταφέρει.

Το ψήφισμα λοιπόν του Σ.Α. ΟΗΕ, μιλάει για ομοσπονδία, αλλά φλερτάρει με συνομοσπονδία. Καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία» και να «συμβιβαστούν» επί του «κοινού εδάφους», αυτού δηλαδή που θα καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού. Ένας «συμβιβασμός» που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται μετακίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από την ΔΔΟ και της τουρκικής πλευράς από τα δύο κράτη. Χωρίς βεβαίως να προσδιορίζεται το «σημείο συνάντησης», το οποίο με βάση την «πολιτική μεζούρα, της μέσης τιμής», δεν είναι άλλο από τη συνομοσπονδία. Γι’ αυτού του είδους τον συμβιβασμό μάς προϊδέασε άλλωστε και στην έκθεσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από τις δύο πλευρές «να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των θέσεών τους».

Αυτά είναι τα δεδομένα και αυτή είναι η πραγματικότητα, με βάση την έκθεση Καλών Υπηρεσιών Γκουτέρες και το ψήφισμα του Σ.Α 2771. Ας τα διαβάσουν καλά η πολιτειακή και πολιτική μας ηγεσία, διότι εδώ που φτάσαμε στο Κυπριακό, έχουν υποχρέωση, αν μη τι άλλο, να μην ρίχνουν την ειλικρίνεια στο καναβάτσο.

Σημ.: Ο ΔΗΣΥ της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει ανακοίνωση για το ψήφισμα του Σ.Α. ΟΗΕ, αν και η πρόεδρός του Αννίτα Δημητρίου λέει, χωρίς βεβαίως να εξηγεί, ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή στο Κυπριακό. Είτε λόγω παράλειψης είτε λόγω εγγενών αδυναμιών, η στάση του ΔΗΣΥ δημιουργεί την εντύπωση ότι συνεχίζει να ασκεί «ανεύθυνη συμπολίτευση» και να καλύπτεται από τις θέσεις της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Για το ψήφισμα, παραμονές πολυμερούς διάσκεψης, αδιαφόρησαν επίσης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι. Προφανώς έχουν άλλα, πιο σοβαρά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση