

Του Παύλου Ξανθούλη
Η συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη μεσημέρι, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κυπριακό, υπό το φως των εξελίξεων της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης, στερείται εκ των πραγμάτων ουσίας. Δεν θα περιλαμβάνει ψήφισμα και άρα το όποιο πολιτικό της εκτόπισμα είναι περιορισμένο σε φραστικές αναφορές, που όπως γίνεται κατανοητό, δεν είναι σε θέση να πειθαναγκάσουν την Τουρκία να επανέλθει σε τροχιά «συμφωνημένου πλαισίου» αναφορικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού. Επιπλέον, στη σημερινή συζήτηση, σύμφωνα με την προκαταρκτική ατζέντα, θα προβεί σε μια δήλωση η πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα και θα ακολουθήσει ένας «γύρος» τοποθετήσεων από έκαστη πολιτική ομάδα, χωρίς δηλαδή ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση. Η προκαταρκτική μάλιστα ατζέντα, παρέχει χρόνο για τη «συζήτηση» του Κυπριακού, «δέκα μόλις λεπτών» από τις 11.50 μέχρι τις 12 το μεσημέρι (ώρα Στρασβούργου), με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Ακόμη κι αν υπάρξει καθυστέρηση, όλη αυτή η υποτυπώδης συζήτηση, θα ολοκληρωθεί σε ένα εικοσάλεπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή που μίλησε στην «Κ».
Όλα αυτά, τα οποία καθιστούν σαφές ότι η σημερινή συζήτηση για το Κυπριακό στην Ευρωβουλή στερείται και ουσίας αλλά και πολιτικής σημασίας, δεν εμπόδισαν την εκδήλωση
ενδοκυπριακών έριδων, με επίκεντρο την «πατρότητα» της πρωτοβουλίας, για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
«Πρώτος και καλύτερος», ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρία της «Διάσκεψης των Προέδρων» της Ευρωβουλής, την περασμένη Πέμπτη και αποφασίστηκε η «δεκάλεπτη» συζήτηση για το Κυπριακό, χωρίς μάλιστα την έκδοση ψηφίσματος, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση. Διεκδικώντας την «πατρότητα» του όλου εγχειρήματος, δημιουργώντας την εντύπωση μιας μεγάλης επιτυχίας και αποφεύγοντας να τοποθετήσει το ζήτημα στην ορθή του διάσταση.
Στη γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Φουρλάς υποστηρίζει ότι με δική του «πρωτοβουλία», η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα προβεί σε επίσημη δήλωση ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, αναδεικνύοντας την ανάγκη προόδου στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω και αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι η ιδιότητα του ευρωβουλευτή δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την υιοθέτηση και «πολιτικού τακτ», ο κ. Λουκάς Φουρλάς επιχείρησε να προκαταλάβει τι θα αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωβουλής. Εν προκειμένω, υποστήριξε ότι μετά από δική του «παρέμβαση» η Ρομπέρτα Μέτσολα «θα τονίζει την ανάγκη του ενεργού ρόλου της Ε.Ε. στη διαδικασία» και ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.». Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή του, η πρόεδρος της Ευρωβουλής θα τοποθετηθεί σήμερα στην ολομέλεια για το Κυπριακό, καθ’ υπόδειξη του κ. Λουκά Φουρλά.
Σημειώνεται ότι από την ανακοίνωση του κ. Φουρλά, απουσιάζει ο έτερος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι η όλη πρωτοβουλία ήταν ατομική και ανήκει αποκλειστικά στον κ. Φουρλά. Και όχι συλλογική, δηλαδή και των δύο ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ, που συμμετέχουν στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με ό,τι μπορεί κάποιος να αντιληφθεί.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Την ίδια ώρα, όπως αφήνετο να διαρρεύσει, η πρωτοβουλία για την, σε κάθε περίπτωση, ανούσια και άνευ ψηφίσματος ολιγόλεπτη συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για το Κυπριακό, δεν ανήκε στον Λουκά Φουρλά, αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Και είναι πραγματικότητα, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στην «Κ», ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει το ζήτημα αυτό στη διάρκεια συνάντησης με τη Ρομπέρτα Μέτσολα, στις Βρυξέλλες στις 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη (17-18 Μαρτίου).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται, μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, να είχε ζητήσει από τη Ρομπέρτα Μέτσολα τη στήριξη της Ευρωβουλής για δρομολόγηση διαδικασίας συνομιλιών στο Κυπριακό. Όπως ακριβώς είχε ζητήσει τη στήριξη των άλλων δύο θεσμών, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η οποία είχε οδηγήσει στην αποστολή επιστολής από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αντόνιο Κόστα, προς τον γ.γ. ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με κοινοποίηση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρομπέρτα Μέτσολα είδε θετικά το αίτημα Χριστοδουλίδη για στήριξη της προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μέσω και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Και το ΑΚΕΛ
Ένας ακόμη λόγος, από τον οποίο προκύπτει ότι η επίκληση της «πατρότητας» της πρωτοβουλίας από τον Λουκά Φουρλά «μπάζει από παντού», είναι και το γεγονός ότι ακόμη και ο τίτλος της συζήτησης αποφασίστηκε μετά από παρέμβαση και πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλαδή του ΑΚΕΛ και του ευρωβουλευτή του στις Βρυξέλλες, Γιώργου Γεωργίου. Ο τίτλος της συζήτησης αναφέρει: «Δήλωση της Προέδρου - Πρόοδος στις προσπάθειες, υπό τα Ηνωμένα Έθνη, για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων προς μια λύση του Κυπριακού προβλήματος - ένας γύρος αγορητών πολιτικών ομάδων». Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΕΛΚ (ΔΗΣΥ), έκανε λόγο για «πιθανό» έναν γύρο τοποθετήσεων εκ μέρους των πολιτικών ομάδων. Κάτι που εν τέλει συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΑΚΕΛ). Δεν είναι προφανώς τυχαίο το γεγονός ότι σε γραπτή ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η ομάδα της Αριστεράς, με παρέμβαση του ΑΚΕΛ και του ευρωβουλευτή του, Γιώργου Γεωργίου, συνέβαλε εποικοδομητικά στη λήψη της εν λόγω απόφασης και της διαμόρφωσης τού υπό συζήτηση θέματος».