
24sports.com.cy
Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τις επαφές των ενδιαφερομένων με τον Πρόδρομο Πετρίδη, για αλλαγή στα διοικητικά της εταιρείας του ΑΠΟΕΛ (εδώ).
Συγκεκριμένα, η πλευρά των «8» απέσυρε την πρόταση της βλέποντας ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις. Επί της ουσίας, είχαν καταστρώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο, ωστόσο από τις επαφές προέκυψαν επιπλέον έξοδα τα οποία θα έπρεπε να καλύψουν και έθεταν υπό αμφισβήτηση τους σχεδιασμούς τους.
Έτσι, δεν κατέστη εφικτό να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια που παρουσιάστηκαν, αν και ο Πρόδρομος Πετρίδης ήταν συναινετικός στο να βρεθεί λύση.
Η επόμενη μέρα και ο Πρόδρομος παρουσιάζει πλάνο
Ο Πρόδρομος Πετρίδης ετοιμάζει διάσκεψη Τύπου για τα επόμενα βήματα και το μέλλον. Στόχος η οικονομική σωτηρία της ομάδας, η οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή σε δυσχερή θέση.
Το πλάνο της διοίκησης Πετρίδη αναμένεται να στηριχτεί στην πολιτική οικονομικής λιτότητας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει ένα άνοιγμα στο εξωτερικό για δυνατούς συμπαίκτες.
Πως φθάσαμε στα δυσθεώρητα χρέη
Βάζοντας σε μια σειρά τα δεδομένα, το συνολικό χρέος της εταιρείας, με βάση τους ετήσιους ελεγμένους λογαριασμούς στις 31.12.23, ανέρχονταν στα 39.1 εκατομμύρια.
Ποσό που «φωτογραφίζει» την κακοδιαχείριση των τελευταίων ετών. Το πρώτο μεγάλο πλήγμα ήρθε από τον κορωνοϊό. Το πρωτάθλημα της χρονιάς 2019-2020 διακόπηκε, με πρωτεργάτη τον Πρόδρομο Πετρίδη, με τη συνολική απώλεια των ομάδων να υπολογίζεται στα 13 εκατομμύρια.
Επιπλέον το ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να βρεθεί σε Ευρωπαϊκούς ομίλους για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν (2020-2024). Ως αποτέλεσμα δεν εξασφάλισε έσοδα 30+ εκατομμυρίων (μπόνους από την UEFA), έστω κι αν δημιουργούσε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς στοχεύοντας σε αυτά.
Οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 και του 2022 δείχνουν έσοδα 9,7 εκατομμυρίων και 8,3 αντίστοιχα, με το μπάτζετ να είναι στα 13,7 και 14 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο ήρθε απ’ την Κυβέρνηση. Το κράτος παρά το γεγονός πως εδώ και 30 χρόνια κρατούσε μια στάση «χαϊδέματος» προς τις ομάδες, αγνοώντας τις οφειλές τους και δίνοντας τους 10 (!) σχέδια αποπληρωμής, έβαλε μια τελεία. Απαίτησε από όσες ομάδες δημιούργησαν νέες οφειλές στο τμήμα φορολογίας απ’ το 2023 κι έπειτα να τις εξοφλήσουν ώστε να επανενταχθούν στο σχέδιο αποπληρωμών. Παράλληλα ζήτησε να τακτοποιηθούν οι οφειλές προς τα ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων.
Συζητήσεις, πρόταση και η πρώτη προσπάθεια στο κενό
Την Τρίτη 11 Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν επίσημη πρόταση προς τον Πρόδρομο Πετρίδη και το Δ.Σ. της εταιρείας του ΑΠΟΕΛ.
Αυτή περιλάμβανε την άμεση ανάληψη της διοίκησης, έχοντας εξασφαλισμένο ένα ποσό πέραν των 5 εκατομμυρίων ώστε να ολοκληρώσει ομαλά τη σεζόν.
Δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα για τελική απάντηση, μα ο Πρόδρομος Πετρίδης είχε ζητήσει 7-10 μέρες διότι ανέμενε να τελεσφορήσουν κάποιες δικές του προσπάθειες για εύρεση «συμπαίκτη». Η δε εισήγηση του για από κοινού συμπόρευση των δυο, με την καταβολή ίσων ποσών, βρήκε αρνητική την ομάδα των «8».
Οι μέρες περνούσαν χωρίς ουσιαστική εξέλιξη μέχρι την Τρίτη 18 Μαρτίου, όπου με επιστολή τους οι ενδιαφερόμενοι έδωσαν τελεσίγραφο προς τον Πρόδρομο Πετρίδη να απαντήσει στην πρόταση μέχρι τις 18:00 της 19ης Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση η πρόταση θα έφευγε απ’ το τραπέζι.
Το μεσημέρι της 19ης Μαρτίου, η διοίκηση Πετρίδη έστειλε επιστολή προς τους «8» καλώντας τους να αποσύρουν το τελεσίγραφο, ζητώντας χρόνο και άμεση συνάντηση για λειτουργικές - νομικές διευκρινήσεις. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι «8» με νέα επιστολή διευκρίνιζαν πως το χρονοδιάγραμμα παραμένει ως έχει.
Η τελική απάντηση του Πρόδρομου Πετρίδη δεν έφθασε ποτέ με αποτέλεσμα η πρόταση να φύγει απ’ το τραπέζι. Στις 20 Μαρτίου όταν η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την πλευρά των «8» να αποσύρει χρονοδιαγράμματα και να καθίσει σε διάλογο. Οι ενδιαφερόμενοι όμως δεν απάντησαν ποτέ, κι ως εκ τούτου το θέμα πήρε μια παύση μερικών ημερών.
Οχτώ μέρες φωτιά και αλλαγή διοίκησης
Στις 27 Μαρτίου μετά από συνάντηση του Πρόδρομου Πετρίδη μαζί με τους στενούς του συνεργάτες έγινε ξεκάθαρο πως η δεινή οικονομική θέση της ομάδας δεν άφηνε πολλά περιθώριά. Συνεπώς η όποια πιθανότητα γεφύρωσης του χάσματος με την ομάδα των «8» έμοιαζε ως ιδανική λύση. Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν τον Πρόδρομο Πετρίδη να παρουσιαζόταν έτοιμος για να υποβάλει την παραίτηση του.
Την επόμενη μέρα οι διεργασίες για την αλλαγή της διοίκησης «έπιασαν φωτιά». Αρχικά διέρρευσε προς τα Μέσα, πως για να επιστρέψει η ομάδα των ενδιαφερομένων στο τραπέζι των συζητήσεων θα έπρεπε η διοίκηση Πετρίδη να αναλάβει την εξόφληση των κριτηρίων Μαρτίου, με ένα ποσό που ανερχόταν κοντά στο μισό εκατομμύριο. Κάτι τέτοιο έμοιαζε από δύσκολο έως ανέφικτο, μα στο τέλος το κεφάλαιο των κριτηρίων δεν αποτέλεσε εμπόδιο για ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Αργά το απόγευμα της 28ης Μαρτίου ο Πρόδρομος Πετρίδης κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση του Διοικητικού του Συμβουλίου ώστε να ενημερώσει για τις προθέσεις, ενώ επεξεργαζόταν και plan b (δες εδώ) σε περίπτωση ναυαγίου. Παράλληλα οι επαφές με τους ενδιαφερόμενους και συγκεκριμένα τον Αλέξη Ανδρέου, συνεχίζονταν με στόχο να βρεθεί η φόρμουλα για την αλλαγή της διοίκησης.
Στις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Μαρτίου ο Κρις Τριανταφυλλίδης με ανάρτηση εκπροσωπώντας τους ενδιαφερόμενους είχε σημειώσει πως δεν υπήρξε η οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ για να υπάρξει αλλαγή διοίκησης θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Πρόδρομος Πετρίδης.
Αργότερα η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ σημείωσε πως οι συζητήσεις με τον Αλέξη Ανδρέου βρίσκονται σε εξέλιξη (δες εδώ). Το απόγευμα ο Πρόδρομος Πετρίδης ενημέρωσε τους παίκτες για τις εξελίξεις στα διοικητικά, στέλνοντας το μήνυμα πως υπάρχει πιθανότητα για διοικητική αλλαγή και πως στις επόμενες 48 ώρες θα υπήρχε τελική απόφαση (δες εδώ).
Την Κυριακή 30 Μαρτίου ο Πρόδρομος Πετρίδης και οι ενδιαφερόμενοι αναλώθηκαν στην οριστικοποίηση της συμφωνίας, βάζοντας στο τραπέζι όλες τις λεπτομέρειες. Ο δρόμος όμως ήταν μακρύς και συνεχώς παρουσιάζονταν νέα δεδομένα.
Δευτέρα η μέρα ξεκίνησε με τις πληροφορίες έμεναν μόνο τα τυπικά για τη συμφωνία, μα κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε. Την Τρίτη 1η Απριλίου οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χωρίς να υπάρξει κάτι ουσιαστικό.
Το «αγκάθι» του ομολόγου
Την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν «σύννεφα» καθώς χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που είχε εκδώσει ομόλογο ζητούσε απ’ την εταιρεία του ΑΠΟΕΛ ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο απ’ τις 600 χιλιάδες. Οι ενδιαφερόμενοι δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν το συγκεκριμένο ποσό, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η συμφωνία χωρίς περαιτέρω χρεώσεις. Η εξεύρεση λύσης με το θέμα του ομολόγου αποτελούσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν θέσει για να αναλάβουν τη διοίκηση. Ο Πρόδρομος Πετρίδης είχε προχωρήσει στις δικές του ενέργειες ώστε να βρεθεί η λύση, μα υπήρχε απόσταση μεταξύ των τριών πλευρών (δες εδώ).
Την Πέμπτη 3 Απριλίου οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το εγχείρημα να οδεύει προς ναυάγιο. Οι ενδιαφερόμενοι επέμεναν στη θέση πως η συμφωνία έπρεπε να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω χρεώσεις, ενώ το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ξεκαθάριζε πως αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Το απόγευμα της ίδια μέρας υπήρξε μια πολύωρη συνάντηση, η οποία ξεπέρασε τις 5 ώρες σε διάρκεια, με την κατάληξη της να βρίσκει τη γεφύρωση του χάσματος αν και δεν είχαν συμφωνηθεί τα πάντα.
Το τελευταίο κομμάτι του παζλ ήρθε στις 4 Απριλίου όταν το πρωί υπήρξε συνάντηση του Πρόδρομου Πετρίδη με τον Αλέξη Ανδρέου, και το απόγευμα ο τελευταίος ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για τη μορφή που θα είχε η τελική συμφωνία.
Το μπαράζ διαβουλεύσεων δεν έφερε τελικά το ποθητό αποτέλεσμα αφού επήλθε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Η πλευρά των «8» απέσυρε την πρόταση της βλέποντας ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν πέραν των αρχικών τους σχεδιασμών.
Ως εκ τούτου ΑΠΟΕΛ συνεχίζει με τον Πρόδρομο Πετρίδη στην προεδρία της εταιρείας, ενώ την ίδια ωρα οι υποχρεώσεις τρέχουν και μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους του 2025 θα πρέπει να εξασφαλιστεί διψήφιος αριθμός εκατομυρίων, ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί συνεπής στις υποχρεώσεις της.