ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το διάστημα μεταξύ ανακούφισης... και game changer

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Από τις ημέρες των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες άρχισαν να διοχετεύονται παντού οι πληροφορίες, μαζί με προτροπή να μην υπάρξει υπέρμετρος ενθουσιασμός, πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ηγέτες σημαντικών κρατών-μελών, μεταξύ τους και χωρών με καλές σχέσεις με την Τουρκία, είδαν θετικά τις σκέψεις της κυβέρνησης για το πώς μπορεί η Ε.Ε. να συμβάλει στην επανέναρξη της διαδικασίας και –στη συνέχεια– στη θετική κατάληξή της.

Μεταξύ άλλων κυκλοφόρησαν ως πληροφορίες ότι, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφέρθηκε στην πρόταση Χριστοδουλίδη ως δυνητικό «game changer» στο Κυπριακό, ότι από τουρκικής πλευράς έφτασε το μήνυμα ότι αν οι Ε/κ εννοούν αυτά που λένε, τότε κάτι μπορεί να γίνει και ότι Φον ντερ Λάιεν, Μισέλ και Μέτσολα ήταν «ανέλπιστα» θετικοί στην πρόταση για διορισμό απεσταλμένου της Ε.Ε. για το Κυπριακό.

Όπως και να μεταδίδονται τέτοιες πληροφορίες από την πλευρά μας, είτε προσεκτικά είτε θριαμβευτικά, τα ΜΜΕ οφείλουμε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικά, να ακούμε πολλά κεράσια και να φιλτράρουμε τα όσα επίσημα και ανεπίσημα λέγονται μέσα σε μικρό καλάθι. Γιατί η δουλειά μας δεν είναι να λειτουργούμε ως γραφείο Τύπου, αλλά να θέτουμε τα ζητήματα στη σωστή και ρεαλιστική τους διάσταση.

Μέχρι στιγμής, επίσημα και ανεπίσημα, οι θεσμοί στην Ε.Ε., εκπρόσωποί τους και συνομιλητές από αντιπροσωπείες κρατών-μελών με τους οποίους μίλησε ο υπογραφών δεν έχουν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο σχολιάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης για την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό.

Προς το παρόν τουλάχιστον, η επίσημη γραμμή παραμένει πως όλοι στηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των γνωστών παραμέτρων για διζωνική/ δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, απορρίπτουν σκέψεις για δύο κράτη και όσα ξεφεύγουν από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνουν πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συμβάλει τεχνοκρατικά (όπως και στο παρελθόν), και βλέπουν θετικά την αναφορά του ΠτΔ σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν.

Το τελευταίο σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί παραπέμπει στον λόγο για τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ε.Ε. καθησυχάστηκαν από τις πρώτες επαφές με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Δηλαδή στο ότι, παρά τις θέσεις των κομμάτων που τον στήριξαν και τα όσα λέγονται για τη σκληρή γραμμή του ιδίου σε θέματα πολιτικής ισότητας, φαίνεται προς το παρόν να μιλά για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Μέρος του στίγματος του «από το σημείο που έμειναν» είναι και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ και η πολιτική ισότητα όπως τα κωδικοποίησε στις συνομιλίες με τους ηγέτες ο γ.γ. του ΟΗΕ, άλλως «Πλαίσιο Γκουτέρες». Με άλλα λόγια, οι συνομιλητές του κ. Χριστοδουλίδη σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη μάλλον ανακουφίστηκαν που στις εξωφρενικές θέσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ δεν προστίθενται επίσημα ε/κ θέσεις που να χειροτερεύουν τα πράγματα.

Όπως λέει συχνά και ο ΠτΔ, όλα πρέπει να τα βλέπουμε στο ευρύτερο τους πλαίσιο. Και αυτό το πλαίσιο για το Κυπριακό είναι σήμερα οι βελτιωμένες σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - Ε.Ε. μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, το (προεκλογικό) «μαλάκωμα» του Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για τα ευρωτουρκικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις του ΠτΔ, όπως μεταφέρθηκαν στις Βρυξέλλες, έχουν θετικό πρόσημο καθώς συμβάλλουν στο να μην έχει η Ευρώπη ακόμα ένα πρόβλημα μέχρι τις τουρκικές εκλογές. Και εκ των πραγμάτων, και οι τρεις θεσμοί θα ήθελαν να βάλουν τη σφραγίδα τους σε μια νέα κινητικότητα, ειδικά εν μέσω του έντονου ανταγωνισμού Συμβουλίου - Κομισιόν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι έτοιμοι να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά. Ούτε πως υιοθετούν απαραίτητα την πρόταση για μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, η οποία στην πράξη στις Βρυξέλλες μάλλον ήδη μετατρέπεται σε μια διπλωματική έως τεχνοκρατική αποστολή. Το αν η ανακούφιση θα μετατραπεί σε «game changer» εξαρτάται από τις εξελίξεις στις τουρκικές εκλογές και με το ποια άλλα βήματα θα κάνει η ε/κ πλευρά μετά από αυτές, εάν και εφόσον κληθεί να κάνει τα λόγια της πράξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση