ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δύσκολη εξίσωση η διαπραγμάτευση

Σε αγώνα δρόμου, μετ’ εμποδίων από τη Ουάσιγκτον, η Ε.Ε. για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

«Σημαντική προσπάθεια από κοινού και στις δύο πλευρές» θα χρειαστεί για να υπάρξει μια «δίκαιη συμφωνία» για τις εμπορικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών, έγραφε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Επίτροπος Εμπορίου, Μαρός Σέφτσοβιτς, μετά από συνάντηση με τους αρμόδιους ομολόγους του στη Ουάσιγκτον, καθώς το ρολόι των 90 ημερών του παγώματος των δασμών των ΗΠΑ και των αντιποίνων της Ε.Ε. τρέχει.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Όλοφ Γκιλ, κληθείς να σχολιάσει πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση, ανέφερε πως «χρειαζόμαστε να ακούσουμε περισσότερα από τους Αμερικάνους» και «χρειαζόμαστε μια καθαρή εικόνα για τα επιθυμητά αποτελέσματα» των διαπραγματεύσεων για τις ΗΠΑ.

Όπως αναμένετο, η αξιοποίηση του «παράθυρου» των 90 ημερών για να μπει τέλος στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι δύσκολη και βρίσκεται ακόμα στην αρχή, με τον κ. Σέφτσοβιτς να επαναλαμβάνει στον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και στον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ, την ετοιμότητα της Ε.Ε. να μιλήσει για μηδενικούς δασμούς εκατέρωθεν στα βιομηχανικά αγαθά, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Παράλληλα, ο κ. Σέφτσοβιτς έκανε αναφορά και για τη δουλειά που μπορεί να γίνει σε «μη δασμολογικούς φραγμούς», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης υποχωρήσεων σε μέτρα που δεν αποτελούν δασμούς (όπως τυχόν αντίμετρα της Ε.Ε.).

Καταγράφουν προθέσεις

Αργότερα την Τρίτη, ο κ. Γκιλ, υπογράμμιζε εκ μέρους της Κομισιόν πως παρά τα όσα δημοσίως ζητούν οι ΗΠΑ, «τα τρόφιμα, η υγεία και τα πρότυπα ασφάλειας» αποτελούν «κόκκινη γραμμή» και δεν αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης, όπως μέρος της διαπραγμάτευσης δεν είναι και θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες, παραπέμποντας έτσι στις διαδικασίες κατά της Google και της Meta, και της φημολογίας πως η Κομισιόν καθυστερεί την ανακοίνωση των αποφάσεων ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, η συνάντηση αποτελούσε μια διερεύνηση «του περιγράμματος πιθανών συμφωνιών», κάτι που σημαίνει πως η συζήτηση βρίσκεται ακόμα στη φάση της καταγραφής προθέσεων. Τόνισε πως η ΕΕ κρατά αυτά που πρότεινε στο τραπέζι, αλλά χρειάζεται «ένα επιπρόσθετο επίπεδο συνεργασίας από τις ΗΠΑ» ώστε να συνεχίσει η διαδικασία.

Παράλληλα με την προσπάθεια να βρεθούν λύσεις με τις ΗΠΑ, οι επαφές της Ευρώπης με άλλους παγκόσμιους εταίρους συνεχίζονται. Χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λόρενς Ουονγκ. Η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη Σιγκαπούρη «ομονοούντα εταίρο της ΕΕ» σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ συζήτησε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συνεργασίας στο πλαίσιο του εμπορικού συμφώνου CPTPP (τη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην περιοχή του Ειρηνικού).

Εμπορική συμμαχία

Οι συζητήσεις της κ. Φον ντερ Λάιεν δεν είναι τυχαίες, όπως τυχαία δεν ήταν και η τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Κινέζο πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος της Κομισιόν στους FT έλαβε διαβεβαιώσεις πως η Κίνα δεν θα κατακλύσει τις αγορές της Ευρώπης με φτηνά προϊόντα που δεν μπορούν να εξαχθούν στις ΗΠΑ λόγω των δασμών.

Σε κείμενό του την Τρίτη, ο οικονομολόγος και ανώτερος συνεργάτης του ινστιτούτου Bruegel, Αντρέ Σαπίρ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «διεθνούς συνασπισμού ανοιχτού εμπορίου» από τις ΗΠΑ ως απάντηση στους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ.

Όπως γράφει, καθώς η ΕΕ ζυγίζει το κατά πόσο τη συμφέρει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ τις επόμενες 90 ημέρες, «θα πρέπει να κάνει έντονες προσπάθειες για να ενισχύσει τη συνεργασία της με άλλες χώρες».

«Πέρα από το να επιδιώξει να επεκτείνει το δίκτυο διμερών και περιφερειακών συμφωνιών εμπορίου και συνεργασίας» ανά το παγκόσμιο, τονίζει, η ΕΕ «πρέπει να ξεκινήσει μια πολυμερή πρωτοβουλία με όσες περισσότερες το δυνατόν ομονοούντες χώρες από τον παγκόσμιο βορρά και τον παγκόσμιο νότο».

Η πρωτοβουλία αυτή, κατά τον κ. Σαπίρ, μπορεί να προωθηθεί σε συνεργασία με χώρες των G20 και όχι μόνο, κατά τρόπο ανάλογο με την κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι G20 τον Απρίλιο του 2009 εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κάτι που όπως σημειώνει μπορεί να γίνει και χωρίς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η συμφωνία, σημειώνει, θα τονίζει πως οι χώρες που θα συμμετέχουν δεν θα ακολουθήσουν τον προστατευτισμό των ΗΠΑ, και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στους τομείς της διευθέτησης διαφορών, των πολιτικών για τις επιδοτήσεις, και για θέματα που αφορούν το κλίμα, το εμπόριο και την ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση