ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί η Κριμαία είναι τόσο σημαντική για την Ουκρανία και τη Ρωσία

Οι δηλώσεις Τραμπ εγείρουν ερωτήματα για το εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν επίσημα την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος

Η Κριμαία έχει βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των διεθνών συνομιλιών, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα είναι «δύσκολο» για την Ουκρανία να ανακτήσει την περιοχή, προσθέτοντας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ότι η χερσόνησος «θα παραμείνει στη Ρωσία».

Οι δηλώσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα για το εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν επίσημα την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε. Είναι η γη μας, η γη του ουκρανικού λαού», τόνισε.

Τι συνέβη το 2014;

Η Κριμαία ενσωματώθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκμεταλλεύτηκε την πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία για να στείλει στρατεύματα στην περιοχή.

Η προσάρτηση ήταν αιφνιδιαστική, αναίμακτη και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη συντριπτική πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας.

Η κρίση ξεκίνησε το 2013-14, με ένα μαζικό λαϊκό κίνημα στο Κίεβο που οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ενώ η Ουκρανία βυθιζόταν στο χάος, ρωσικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά εμφανίστηκαν στην Κριμαία.

Σύντομα διοργανώθηκε «δημοψήφισμα» για την ένωση με τη Ρωσία. Η διαδικασία όμως απορρίφθηκε ως παράνομη από την Ουκρανία και τη Δύση.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στις 18 Μαρτίου 2014 αναγνωρίστηκε επισήμως μόνο από λίγες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα και το Σουδάν.

Στη Ρωσία, ωστόσο, η κίνηση προκάλεσε κύμα πατριωτικής έξαρσης και το σύνθημα «Крым наш» («Η Κριμαία είναι δική μας») έγινε σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η Ρωσία έχει ιστορικούς δεσμούς με την Κριμαία. Ωστόσο, το 1954, ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ μετέφερε τη διοικητική υπαγωγή της χερσονήσου από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Η πράξη, τότε, θεωρήθηκε περισσότερο συμβολική, καθώς και οι δύο περιοχές ανήκαν στην ΕΣΣΔ.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η Κριμαία έγινε μέρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Μέχρι το 2014, είχε περάσει σχεδόν 60 χρόνια εντός ουκρανικών συνόρων και είχε ενσωματωθεί στην εθνική ταυτότητα της χώρας.

Η σημασία της Κριμαίας δεν είναι μόνο ιστορική ή πολιτισμική. Πρόκειται για γεωστρατηγικό σημείο-κλειδί στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα), μια κρίσιμη δίοδο για το παγκόσμιο εμπόριο, ειδικά για τα σιτηρά και άλλα βασικά αγαθά.

Ο Ζελένσκι έχει υποσχεθεί ότι η Κριμαία δεν θα παραμείνει στα χέρια της Ρωσίας.

«Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να την κλέψει», έχει δηλώσει. Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν αποκαλεί την Κριμαία «ιερή γη» και διώκει όποιον τολμήσει να την αποκαλέσει ουκρανική.

Το διακύβευμα

Η Κριμαία αποτελεί σημείο συμβολικής αλλά και στρατηγικής σημασίας για τις δύο πλευρές.

Για την Ουκρανία, είναι κομμάτι της κυριαρχίας και της εθνικής της αξιοπρέπειας.

Για τη Ρωσία, αποτελεί βάση ναυτικής ισχύος.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η Κριμαία παραμένει στο επίκεντρο όχι μόνο του ουκρανικού πολέμου, αλλά και του διεθνούς γεωπολιτικού παιγνίου. Το μέλλον της θα κρίνει πολλά περισσότερα από τη γραμμή ενός χάρτη.

SkyNews

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση