ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζαι του χρόνου στα σπίθκια μας (4)

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Για κάθε πρόβλημα στη ζωή και στην πολιτική υπάρχει μια διαδικασία ανάλυσης, αξιολόγησης και διόρθωσης ή έστω αντιμετώπισης. Το Κυπριακό είναι όμως το μόνο ζήτημα όπου τα μέλη της πολιτικής τάξης –και πλέον και οι πολιορκητές του Προεδρικού– προτιμούν να μην προτείνουν συγκεκριμένα, εφικτά και κλιμακούμενα βήματα.

Αφ’ ενός γιατί αν το έκαναν θα δεσμεύονταν σε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τον οποίο μπορεί να διαφωνήσουν στην πορεία με τους κερδισμένους του πατροπαράδοτου παζαριού μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Θα δεσμεύονταν για συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς που μπορούν να ελέγξουν. Δεν θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από αυτά που δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως τη στάση της Τουρκίας.

Και αφ’ ετέρου γιατί γνωρίζουν πως σε μια περίοδο χαμηλής κινητικότητας στο Κυπριακό, οι ψηφοφόροι δεν αναμένουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε και θα το θέσουν ως προτεραιότητα. Όχι επειδή δεν τους ενδιαφέρει, και όχι επειδή είναι χαζοί. Αλλά επειδή πρακτικά ο άνθρωπος επικεντρώνεται στα σημερινά και καθημερινά, τις τιμές της ενέργειας, την υγεία, και όχι στα μακροπρόθεσμα.

Έτσι οι υποψήφιοι μπορούν να πορευθούν με συνθήματα (υπέρ ή κατά της ΔΔΟ, για τη μία ή την άλλη εκδοχή του πλαισίου Γκουτέρες, διεθνές δίκαιο και όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους) για να «πιάσουν» ή έστω για να καθησυχάσουν το κομματικό ακροατήριο της επιλογής τους, ή τους αδέσμευτους ψηφοφόρους που θα ήθελαν να αλιεύσουν.

Αν όμως το φρούτο του Κυπριακού δεν είναι σήμερα στην εποχή του, θα έρθει η ώρα που θα αρχίσει να βλασταίνει. Και τότε ο υποψήφιος επικεφαλής του Κοινού Κυπρίων (όχι της τράπεζας, αλλά τη θέση του εκπρόσωπου και του συντονιστή όλων των μικροβασιλείων της μικρής μας χώρας) θα πρέπει να έχει πλάνο για το τι θα το κάνει και πώς θα το κάνει.

Κάποια στιγμή τα δεδομένα θα φέρουν νέες εξελίξεις, καλές ή κακές. Ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να είναι έτοιμος για να αναλάβει πολύ συγκεκριμένα βήματα. Αλλά και να έχει ήδη κάνει μια σειρά από βήματα προετοιμασίας για να μπορεί να κινηθεί στην κατεύθυνση που θέλει. Οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής υστερούν σε αυτόν τον τομέα. Είναι μεν νωρίς για αυτή τη συζήτηση, γιατί η προεκλογική έχει αρχίσει, αλλά δεν έχουν δώσει ενδείξεις για τι σχεδιάζουν να κάνουν την επόμενη της εκλογής τους.

Μιλούν για πρωτοβουλίες διεθνώς, ευρωπαϊκώς γενικώς και αορίστως, για να εμπλακούν οι φίλοι μας και να προκληθεί κόστος στους εχθρούς μας. Όλα επιθυμητά, αλλά εξαρτώμενα από εξωγενείς παράγοντες και του ίδιου περιεχομένου με την ευχή «τζαι του χρόνου στα σπίθκια μας».

Οι υποσχέσεις για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό δεν έχουν αξία, αν δεν μπορούν να μετρηθούν, αμέσως μετά τις εκλογές, βάσει του αν έγιναν ή όχι. Και για να μπορούν να μετρηθούν, δεν πρέπει να εξαρτώνται από την καλή θέληση του Ερντογάν, των Βρυξελλών, των Μεγάλων Δυνάμεων, των άστρων και των κρυφών κυβερνητών του κόσμου τούτου. Πρέπει δηλαδή να αποτελούν μέτρα και πρωτοβουλίες που να είναι στο χέρι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να τα εφαρμόσει, ακόμα και μονομερώς. Όπως η μονομερής εφαρμογή συμφωνημένων συγκλίσεων στη διακυβέρνηση στη νομοθετική εξουσία, η δημιουργία υφυπουργείου Επανένωσης, η ακύρωση του ψηφίσματος του 1967 για την Ένωση και η ένταξη της ομοσπονδίας ως στόχου στο Σύνταγμα.

Αν αυτό το σετ μέτρων δεν σας βρίσκει σύμφωνους δεν διαφωνούμε στην ουσία. Το θέμα είναι να υπάρξει ένα σύνολο απτών προθέσεων, προς κάποια τέλος πάντων κατεύθυνση. Ακόμα και αν ο επόμενος Πρόεδρος δεν θέλει να προχωρήσει ενεργά, σίγουρα μπορεί από την πρώτη ημέρα εκλογής του να προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές, προληπτικές ενέργειες. Όπως την πραγματική ενημέρωση του κοινού για τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέσω μιας σοβαρής επικοινωνιακής εκστρατείας, την ένταξη μαθημάτων πολιτικής αγωγής με σύγχρονο περιεχόμενο, στραμμένο στο μέλλον, στην εκπαίδευση. Ή ακόμα και την υιοθέτηση πρακτικών συμμετοχικής δημοκρατίας στο πρότυπο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, για ξεκαθάρισμα και ενημέρωση τι αναμένει ο κόσμος από το Κυπριακό. Σίγουρα δεν αρκεί να επικαλείται τη ΔΔΟ ως μαγική επίκληση, την Ε.Ε. ως τη λύση όλων και τον μακροχρόνιο, παντός καιρού και με μηδενικό περιεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση