ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρυσά διαβατήρια, αργυρό ΥΠΕΞ, χάλκινοι ευρωβουλευτές

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ένα κράτος στον γύψο, ανύπαρκτο και απόν από τις διεργασίες στην Ε.Ε. Είναι το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί, για το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους έξι Κυπρίους ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα, εάν κάποιος διαβάσει το ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνεχίζει τον διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα χρυσά διαβατήρια, επιστρατεύοντας –αυτή τη φορά–λανθασμένα στοιχεία. Στοιχεία, που θα έπρεπε να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις της πολιτειακής και πολιτικής μας ηγεσία, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Κατά συνέπεια, το ψήφισμα εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη με 61 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 5 αποχές και εκφράζει «ικανοποίηση» για τις διαδικασίες επί παραβάσει που κίνησε η Κομισιόν εναντίον της Κύπρου (και της Μάλτας), σχετικά με τα χρυσά διαβατήρια, καλώντας μάλιστα την Ε.Ε. «να επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες», κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως «φλερτ» με την παραπομπή των δύο χωρών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, η θέση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία που αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να εξετάζει «επί του παρόντος» αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια «που υποβλήθηκαν πριν από τον Νοέμβριο του 2020». Αν και η κυπριακή κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τα χρυσά διαβατήρια –και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία– ο ισχυρισμός ότι συνεχίζει να εξετάζει αιτήσεις χρυσών διαβατηρίων είναι ψευδής και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που ενδεχομένως εξυπηρετείται σ’ ένα ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, της Ευρωβουλής. Όπως έχει γνωστοποιηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης απέστειλε επιστολή προς την Κομισιόν, ενημερώνοντάς την εμπρόθεσμα (σ.σ. εντός της προθεσμίας δύο μηνών από την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης της Ε.Ε.), ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τερμάτισε οριστικά και ολοκληρωτικά το προβληματικό πρόγραμμα εμπορευματοποίησης ευρωπαϊκών ιθαγενειών και ότι έκτοτε δεν εξετάζει καμιά αίτηση. Τελεία και παύλα, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παρά την επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν, 500 μέτρα πιο κάτω, στο κτίριο της Ευρωβουλής, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών εμφανίζεται ν’ αγνοεί τον τερματισμό του κυπριακού προγράμματος χρυσών διαβατηρίων. Και ως εκ τούτου, έβαλε την Κυπριακή Δημοκρατία στο απόσπασμα και την εκτέλεσε, στο πλαίσιο του ψηφίσματος που εξέδωσε, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει να εξετάζει αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια, που υποβλήθηκαν πριν από τον Νοέμβριο 2020. Αναμφισβήτητα, η θέση αυτή εκθέτει την Επιτροπή Ελευθεριών και την Ευρωβουλή γενικότερα, που εξέδωσαν ένα ψήφισμα με ψευδή ή έστω λανθασμένα στοιχεία.

Περισσότερο όμως εκτεθειμένοι είναι το ΥΠΕΞ και οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές, που προφανώς δεν πήραν είδηση και δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους για να διορθώσουν τα στοιχεία αυτά, πριν εγκριθεί το ψήφισμα από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. Μεγαλύτερη δε ευθύνη έχει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος είναι ο μοναδικός Κύπριος ευρωβουλευτής που είναι αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών. Ο κ. Φουρλάς είχε λάβει το προσχέδιο ψηφίσματος από τις 9 Νοεμβρίου 2021 και –εάν έμπαινε στον κόπο να το διαβάσει– θα είχε μπροστά του τρεις και πλέον μήνες για να εκδηλώσει αντίδραση και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία. Δεν το έπραξε, όπως δεν το έπραξαν το υπουργείο Εξωτερικών και οι λοιποί πέντε Κύπριοι ευρωβουλευτές. Όλοι αυτοί έχουν υποχρέωση να είναι ενήμεροι για όσα ζητήματα αφορούν στην Κύπρο. Πόσω μάλλον όταν το κράτος διασύρεται με ψευδή ή έστω λανθασμένα στοιχεία, ενός ψηφίσματος, το οποίο ήταν αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ευρωβουλής –ως προσχέδιο– εδώ και μήνες…

Εάν λοιπόν η κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία υπνώττουν και δεν μπορούν να υπερασπίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την αφήνουν να δέχεται σφαλιάρες στη βάση λανθασμένων στοιχείων εντός της Ε.Ε., τότε τι μπορεί να πει κανείς; Και τι να αναμένει από ένα κράτος, το οποίο αρχικά αποφάσισε να επενδύσει στην πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και μετά αποφάσισε να «περάσει» στην πολιτική των όποιων ΜΟΕ; Και στις δύο περιπτώσεις χωρίς κανένα σχεδιασμό και καμιά στρατηγική σε εθνικό επίπεδο και χωρίς καμιά προηγούμενη διαπραγμάτευση με τους τους Ευρωπαίους εταίρους. Έτσι θα σώσουμε το Βαρώσι;

Σημείωση: Μετά το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές και το ΥΠΕΞ τρέχουν πλέον για να διορθώσουν τα λανθασμένα στοιχεία για τα χρυσά διαβατήρια, πριν το ψήφισμα εγκριθεί και από την ολομέλεια της Ευρωβουλής τον προσεχή Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X