Του Παύλου Ξανθούλη
Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε στον Αντόνιο Γκουτέρες τα εξής ζητήματα, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας, την περασμένη Πέμπτη:
• Αφενός, «επαναβεβαίωσε τον γ.γ. των ΗΕ για την ετοιμότητά του για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, και εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων Σ.A. OHE».
• Αφετέρου και «σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία διορισμού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό».
• Και το τρίτο ζήτημα που τέθηκε, άρρηκτα συνδεδεμένο με το δεύτερο, αφορά στα αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με Ευρωπαίους ηγέτες, «αναφορικά με την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση, υποβοηθητικά των προσπαθειών των ΗΕ».
Γιατί όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνθηκε την ανάγκη να επαναλάβει, γιατί για επανάληψη πρόκειται, τις θέσεις του γύρω από το Κυπριακό και τον διορισμό απεσταλμένου, κάτι που ήδη είχε εκφράσει πρόσφατα στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώπιον μάλιστα και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;
Οι πληροφορίες της «Κ» λένε ότι Ευρωπαίοι επίσημοι εξήγησαν προς τη Λευκωσία ότι οι όποιες συζητήσεις για διορισμό πολιτικής προσωπικότητας από την Ε.Ε. δεν μπορούν να προηγηθούν του διορισμού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Άρα, για κάποιους «σημαίνοντες» στην Ε.Ε. ο διορισμός απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να προηγηθεί και δεν μπορεί να έπεται του διορισμού ενός προσώπου από την Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό, οι εν λόγω «σημαίνοντες» κύκλοι καθιστούν παράλληλα σαφές προς τη Λευκωσία ότι τα ηνία της όποιας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό θα βρίσκονται στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών και ότι ο ρόλος της Ε.Ε. θα είναι αυστηρώς υποβοηθητικός. Κάτι που όπως πληροφορούμαστε υποδείχθηκε ευθέως στη Λευκωσία και γι’ αυτό πλέον περιλαμβάνεται στις τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη (σημείο 3 της κυβερνητικής δήλωσης για το τηλεφώνημα προς Γκουτέρες).
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το πρώτο σημείο της κυβερνητικής δήλωσης. Αυτό που λέει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επαναβεβαίωσε τον γ.γ. των ΗΕ για την ετοιμότητά του για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά». Πρόκειται για μια δήλωση την οποία έχουμε κουραστεί να ακούμε και να διαβάζουμε. Και όμως επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία, όποτε μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του. Γιατί; Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο λόγος είναι γιατί ο στενός συνεργάτης του Αντόνιο Γκουτέρες, Κόλιν Στιούαρτ και κάποιοι πρέσβεις που βρίσκονται στην Κύπρο, αμφισβητούν τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ίδια συχνότητα που ο ίδιος κάνει δηλώσεις. Και συνεπώς βρισκόμαστε ενώπιον ενός φαύλου πολιτικού παιχνιδιού, στο πλαίσιο του οποίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνει καθημερινά εαυτόν προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, και η εν λόγω «παρέα» τον αμφισβητεί με την ίδια συχνότητα και με τον χειρότερο τρόπο.
Ομοίως και στο ζήτημα της υποτιθέμενης ενεργότερης εμπλοκής της Ε.Ε., στο Κυπριακό, η οποία έχει εγγενείς αδυναμίες. Και στο σημείο αυτό, όπως δημοσίευσε η «Κ», ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, διαμήνυσε ότι ενδεχόμενη παρέμβαση της Ε.Ε. στο Κυπριακό, υπό μορφή «ενεργότερης εμπλοκής», ενδέχεται να τινάξει στον αέρα τις όποιες ελπίδες για εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς σύμφωνα με τον επίσημο του ΟΗΕ, θα προκαλέσει αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς και δη του Ταγίπ Ερντογάν.
Το πρώτο και μείζον που όφειλε λοιπόν να αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο τηλεφώνημά του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ότι ο κ. Κόλιν Στιούαρτ πρέπει να αφήσει το φτυάρι της υπόσκαψης κατά μέρος και να αναλάβει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί, στο πλαίσιο των όρων εντολής του Σ.Α. Όσο αυτό δεν γίνεται και όσο ο γ.γ. ΟΗΕ καλύπτει τον κ. Στιούαρτ, το φτυάρι του ειδικού αντιπροσώπου θα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το όποιο προεδρικό τηλεφώνημα.