ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μάδημα του Μαργαρίτη, οι προεδρικές και το εξπρές του μεσονυκτίου

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Έλληνας Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με μια πρωτοφανή, άνευ προηγουμένου ενέργεια, παρενέβη στο προεκλογικό σκηνικό της Κύπρου. Μιλώντας από το βήμα του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και απευθυνόμενος προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε χαρακτηριστικά: «Φίλε Αβέρωφ, δεν θα αφήσουμε (τη Ρωσία) να παίξει παιγνίδια στην Κύπρο, στην προεδρική εκλογή της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος «θα μείνει ευρωπαϊκή και δυτική», και ότι «φορέας» αυτής της μεγάλης προσπάθειας θα είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Δικαίως το ΑΚΕΛ αντέδρασε έντονα και εξίσου δικαίως, ο ευρωβουλευτής του, Γιώργος Γεωργίου, έθεσε το ζήτημα της απαράδεκτης παρέμβασης Σχοινά, ενώπιον της Κομισιόν.

Όπως δημοσίευσε η «Κ», η παρέμβαση του κ. Σχοινά φωτογράφιζε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που σύμφωνα με το αφήγημα κύκλων των Βρυξελλών, στηρίζεται από τη Ρωσία, κάτι που δεν διαψεύστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Πέραν του μεμπτού της παρέμβασης του αξιωματούχου της Ε.Ε. στα εσωτερικά κράτους-μέλους, υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα που «χρονολογούνται». Και θα πρέπει να προστεθούν στην εξίσωση της τοποθέτησης Σχοινά, προκειμένου κάποιος να είναι σε θέση να οδηγηθεί σε συμπεράσματα:

● Ο Έλληνας Επίτροπος, υπέρμαχος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, «έσπασε» τις πολιτικές κυρώσεις που αποφάσισαν ομόφωνα τα 27 κράτη-μέλη, στις 15 Ιουλίου 2019, κατά της Τουρκίας, για τις έκνομες της ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι «27» είχαν παγώσει τους «υψηλούς πολιτικούς διαλόγους» Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά ο κ. Σχοινάς, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία (6 Δεκεμβρίου 2019), χωρίς καν να ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

● Την ίδια χρονική περίοδο, ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, επιχειρούσε να οικοδομήσει επί των πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προκειμένου να εξασφαλίσει και νομικές κυρώσεις. Η κίνηση Σχοινά να «σπάσει» τις πολιτικές κυρώσεις, εκλήφθηκε ως «ξήλωμα» της προσπάθειας της Λευκωσίας.

● Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο τέως ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες για διάβημα διαμαρτυρίας προς τον κ. Σχοινά από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Το διάβημα είναι το μοναδικό που εκδηλώθηκε από την Κύπρο προς Έλληνα Επίτροπο της Ε.Ε.

● Υπήρξαν και άλλα σημεία τριβής μεταξύ Σχοινά και τέως ΥΠΕΞ, όπως το «διαβαθμισμένο» έγγραφο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών (INTCEN), που παραδεχόταν ότι η Άγκυρα επιχειρεί μέσω των ρευμάτων μεταναστών που διοχετεύει στην Κύπρο, να επιφέρει δημογραφική αλλοίωση. Όλως περιέργως, ο κ. Σχοινάς τήρησε αποστάσεις από το έγγραφο της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι πρέπει «να δούμε εάν είναι εργαλειοποίηση ή αυξημένη πίεση» και καθιστώντας σαφές ότι «έχει σημασία η διαφορά». Στην πραγματικότητα, η «διαφορά» είναι η εξής: Στην περίπτωση εργαλειοποίησης επιβάλλονται κυρώσεις (που ο κ. Σχοινάς δεν επιθυμούσε), ενώ για τις αυξημένες πιέσεις, αρκεί μια φραστική σύσταση από την Ε.Ε. και συνεπώς η Άγκυρα μπορεί να ξεγλιστρήσει...

Σε ό,τι αφορά στη Ρωσία, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω επί της αρχής με τον κ. Σχοινά σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων εναντίον του εγκληματία πολέμου, κ. Πούτιν. Νοουμένου βεβαίως ότι δεν λειτουργούν ως μπούμερανγκ, καταστρέφοντας την ίδια την Ε.Ε.

Σε κάθε όμως περίπτωση, ανάλογες ευαισθησίες, όπως αυτές της περίπτωσης της Ρωσίας, θα ανέμενε κάποιος ότι θα είχε ο κ. Σχοινάς και στο ζήτημα της Τουρκίας. Όχι μόνο σε σχέση με τις κυρώσεις και το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα. Ευαισθησίες που δυστυχώς δεν επέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, καθώς για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία, είχε αποδεχθεί τους όρους που είχε επιβάλει η Άγκυρα, με αποτέλεσμα να καταθέσει ακόμη και στεφάνι στο μνημείο των «μαρτύρων»-υπερασπιστών του καθεστώτος Ερντογάν (!), κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο κ. Σχοινάς δεν ζήτησε, έστω ως αντιστάθμισμα, να επισκεφθεί τις τουρκικές φυλακές-κολαστήρια, οι οποίες είχαν ξεχειλίσει από αντιφρονούντες που διώκονταν από τον Ερντογάν για πολιτικές τους θέσεις. Και σύμφωνα με εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, που βοούσαν, όπως η Human Rights Watch (HRW), κρατούμενοι «απειλήθηκαν με σεξουαλική επίθεση ή υπέστησαν σεξουαλική επίθεση». Ανάλογες καταγγελίες, έγιναν και από την οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, παραπέμποντας σε ένα σύγχρονο «εξπρές του μεσονυκτίου». Καταγγελίες οι οποίες βρίσκονταν ενώπιον της Κομισιόν και του Αντιπροέδρου της κ. Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι όμως είχαν τις δικές τους προτεραιότητες και επιλογές. Γιατί προφανώς άλλο Ρωσία και άλλο η «σύμμαχός» τους Τουρκία...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση