ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι άγνωστες λέξεις της Ούρσουλας και η υποχρέωση Αναστασιάδη

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Τελικά, η έννοια της «ευθιξίας» δεν είναι άγνωστη μόνο στο κυπριακό πολιτικό στερέωμα. Ανάλογα εννοιολογικά κενά, φαίνεται να παρουσιάζει και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως όλα δείχνουν, τείνει να συνδέσει το όνομά της, τις επιλογές και τις προτάσεις που έχει βάλει στο τραπέζι της Ε.Ε., για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δυστυχώς, δεν φαίνεται να πτοείται…

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, της οποίας προΐσταται η Γερμανίδα αξιωματούχος, καταγράφουν μια εκπληκτική ανατροπή δεδομένων μέσα σε τρεις μόλις μήνες και η συνέχεια προμηνύεται ακόμη χειρότερη. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, η Κομισιόν αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των προβλέψεών της, για όλη την Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Με δύο λόγια, ο αρμόδιος Επίτροπος Παόλο Τζεντιλόνι, παραδέχθηκε ότι η «ανάπτυξη» της οικονομίας συρρικνώνεται και ότι ο πληθωρισμός καλπάζει. Και κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες, για τις οποίες προειδοποίησε ευρύτερα, για όλο τον κόσμο, ο ΟΗΕ, παραπέμποντας σε ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, κυρίως στις φτωχότερες χώρες, λόγω τoυ ράλι των τιμών.

Γι’ αυτό βεβαίως ευθύνεται κατά κύριο λόγο ο εγκληματίας πολέμου, ηγέτης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο όμως κανείς δεν έχει προσδοκίες. Ευθύνη όμως για την κατάσταση στην Ε.Ε. έχουν αυτοί από τους οποίους έχουμε προσδοκίες και κυρίως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δρομολογεί κυρώσεις που δυστυχώς πλήττουν περισσότερο κράτη-μέλη της Κοινότητας και λιγότερο τη Ρωσία, στην οποία θα έπρεπε να επικεντρώνονται.

Παράλληλα, οι προτάσεις της Προέδρου της Κομισιόν έχουν δημιουργήσει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Από τη μία, δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαιοειδών και ενέργειας, αξιοποιούν παραθυράκια υποτιθέμενων κυρώσεων των Βρυξελλών και πληρώνουν τον κ. Πούτιν σε ρούβλια, όπως ακριβώς απαιτεί, ρίχνοντας σωσίβιο στο ρωσικό νόμισμα. Στο ίδιο πλαίσιο, η Κομισιόν, η οποία κάνει τα στραβά μάτια στο ζήτημα των ρουβλιών, αφήνει παράλληλα στο απυρόβλητο την τράπεζα της Gazprom (Gazprombank), ώστε να δύναται να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία και να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς της, χωρίς πρόβλημα.

Από την άλλη, αντίθετα, για τα μικρά κράτη, όπως είναι η Κύπρος, το καθεστώς είναι διαφορετικό. Ο κυπριακός εναέριος χώρος όπως και οι κυπριακοί λιμένες έχουν κλείσει για τη Ρωσία, προκαλώντας τεράστιες συνέπειες στην οικονομία της Κύπρου. Κι όμως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίζει ως να μη συμβαίνει τίποτα. Και προτείνει, στο έκτο πακέτο κυρώσεων, όπως τα πετρελαιοφόρα με οποιανδήποτε ευρωπαϊκή σημαία, στερηθούν της δυνατότητας μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, τόσο εντός, όσο και εκτός Ε.Ε. Και όπως οι Ρώσοι πολίτες στερηθούν της δυνατότητας απόκτησης ιδιοκτησίας στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Οι τελευταίες αυτές προτάσεις, του έκτου πακέτου της κ. φον ντερ Λάιεν, οδήγησαν τη Λευκωσία να διατυπώσει επιφυλάξεις, τις οποίες δημοσιοποίησε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να στρέφονται εναντίον του εισβολέα και όχι εναντίον των κρατών-μελών. Κάτι που υποστήριξε προ μερικών εβδομάδων και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, υπογραμμίζοντας ότι «οι κυρώσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας (Ευρωπαϊκή Ένωση)».

Η διατύπωση και η γνωστοποίηση επιφυλάξεων είναι μεν ένα πρώτο θετικό βήμα, από τη Λευκωσία, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να έχει γίνει απολύτως κατανοητό από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δυστυχώς φαίνεται να συνεχίζει το βιολί της. Κατά συνέπεια, η Λευκωσία οφείλει να επιδιώξει συμμαχίες και να συνασπιστεί με άλλα κράτη-μέλη, ώστε η φωνή της να αποκτήσει μεγαλύτερο εκτόπισμα και να φτάσει στα ψηλά δώματα της Ε.Ε., πειθαναγκάζοντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λάβει τελικά υπόψη και τους «μικρούς» της Ευρώπης.

Προς το παρόν πάντως, η Πρόεδρος της Κομισιόν παίρνει γραμμή για τις κυρώσεις –ειδικά στο ζήτημα του ρωσικού πετρελαίου– από τις ΗΠΑ. Όπως λένε μάλιστα οι «κακές γλώσσες», η Ουάσιγκτον θα είναι τελικά η μόνη που θα στενοχωρηθεί ιδιαίτερα, εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιληφθεί κάποια στιγμή την έννοια της «ευθιξίας» και αναλάβει το πολιτικό κόστος που της αναλογεί για τις οικονομικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση