ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια ομολογία στο Μεσανατολικό με προεκτάσεις στο Κυπριακό

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη στο Μεσανατολικό. Δεν κατόρθωσε να εκφράσει μεστό πολιτικό λόγο, δεν είναι μέρος των διαβουλεύσεων Ισραηλινών-Χαμάς και δικαίως χαρακτηρίζεται «βαβέλ», καθώς ο κάθε Ευρωπαίος επίσημος κάνει ό,τι του καπνίσει και λέει ό,τι θέλει, καταδεικνύοντας ότι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική κινείται στο όριο της ουτοπίας. Όλα αυτά τα έχουμε καταγράψει επανειλημμένα: Τα φάουλ του Επιτρόπου Διεύρυνσης που αποφάσισε μόνος του περικοπές κονδυλίων των Παλαιστινίων ως να ευθύνονται όλοι για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, που δικαίως θεωρείται η μεγαλύτερη σφαγή κατά των Εβραίων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως επίσης και την επίσκεψη της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ, η οποία στήριξε το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, «ξεχνώντας» όμως να αναφερθεί στο «όριο» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο έχει υπερβεί το Τελ Αβίβ, κτυπώντας νοσοκομεία και αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ε.Ε. έχει αποδειχθεί, για άλλη μια φορά, κατώτερη των περιστάσεων, στη μεγαλύτερη ανάφλεξη που καταγράφηκε εδώ και πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή. Κι αυτό πλέον, δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά αντανακλάται και στην ομολογία του Γιοσέπ Μπορέλ, του υπάτου εκπροσώπου της Ε.Ε. Είπε λοιπόν ο κ. Μπορέλ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι δυσκολεύεται να εκφράσει τη θέση της Ε.Ε.: «Δεν είναι εύκολο», είπε, εξηγώντας ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μιλήσει με μια φωνή. Παρέπεμψε στη στάση των «27» στο πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ (8 υπέρ, 4 εναντίον και 15 κράτη τήρησαν αποχή), σημειώνοντας με νόημα ότι όταν δεν υπάρχει κοινή θέση, ο ύπατος εκπρόσωπος δεν μπορεί να εκφράσει αυτήν την κοινή θέση… επειδή απλούστατα δεν υπάρχει. Βαβέλ λοιπόν, και κατ’ ομολογία, η Ε.Ε. στο Μεσανατολικό. Και οι ηγέτες της «πολιτικά ανισόρροποι», είτε επιλέγουν να εστιάσουν μονόπλευρα στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, είτε την παρακάμπτουν και επικεντρώνονται εξίσου αποκλειστικά στις ισοπεδωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύτητα και τοποθετούνται χωρίς ατζέντα και με ειλικρίνεια, είναι τόσο υπαρκτοί όσο και η ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Και η Κύπρος, μικρογραφία των όσων συμβαίνουν στην Ε.Ε., δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το ΑΚΕΛ είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «είναι η μοναδική στον πλανήτη», η οποία δεν άσκησε κριτική «για τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ». Όντως η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης που εκτελεί χρέη εκπροσώπου, μίλησαν πολύ, αλλά επί της ουσίας δεν άρθρωσαν λέξη. Όπως βεβαίως δεν άρθρωσε λέξη το ΑΚΕΛ για τον ρόλο του Ιράν στη χρηματοδότηση της Χαμάς, κάνοντας μάλιστα συνάντηση και με τον πρέσβη της χώρας που φιλάει τα χέρια αυτών που έκαναν την πλέον φρικαλέα τρομοκρατική επίθεση κατά των Εβραίων. Και πιθανότατα, το ΑΚΕΛ, να είναι το μοναδικό κόμμα στον πλανήτη που έσφιξε το χέρι αυτών που φιλούν τα χέρια των τρομοκρατών, χωρίς να ασκήσει την παραμικρή κριτική.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνησή μας και το ΑΚΕΛ, που υιοθετούν μονόπλευρες προσεγγίσεις στο Μεσανατολικό, αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από την Ε.Ε. να λειτουργήσουν ακριβοδίκαια στο Κυπριακό, ενόψει και της έκθεσης Μπορέλ/Κομισιόν για τα ευρωτουρκικά, η οποία ενδέχεται να υποβληθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες αυτές κινδυνεύουν να μην επαληθευθούν. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή μας και το ΑΚΕΛ υιοθετούν μονόπλευρες προσεγγίσεις στο Μεσανατολικό, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα σταθμίσουν τα δικά τους συμφέροντα (περιλαμβανομένων των εξαρτήσεών τους από την Τουρκία) και θα τοποθετηθούν ανάλογα. Και κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα εστιάζουν στο γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει 37% του κυπριακού εδάφους και κάποιοι άλλοι θα το παρακάμψουν και θα επιστρατεύουν το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν, για τους δικούς τους λόγους. Όπως λοιπόν «ακριβοδίκαια» ενήργησε η Ε.Ε. στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ και στον «πιλοτικό εποικισμό» της περίκλειστης Αμμοχώστου, έτσι αναμένεται να πράξει και με το αίτημα της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή και διασύνδεση των ευρωτουρκικών ντοσιέ με την επίλυση του Κυπριακού. Διότι η Ε.Ε. ούτε ισχυρή άποψη έχει αλλά ούτε και κοινή θέση στο Κυπριακό, πέραν από νερόβραστες φραστικές υποδείξεις. Κι όπως είπε ο Μπορέλ, όταν δεν υπάρχει κοινή θέση, δεν μπορεί να την εκφράσει. Επειδή απλούστατα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον, όχι όπως την επιθυμεί και την επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X