Του Παύλου Ξανθούλη
«Με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει ο χρηματοδοτικός Κανονισμός, υπάρχει ο Κανονισμός που αφορά το απευθείας εμπόριο»! Αυτό που διαβάσατε δεν η εκπλήρωση των ευσεβοποθισμών της Άγκυρας, ούτε η υλοποίηση του ύψιστου στόχου που έχει θέσει το κατοχικό ψευδοκράτος από την ημέρα της παράνομης ύπαρξής του. Πρόκειται για δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μας είπε ότι ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο «υπάρχει»! Με τη σύμφωνο μάλιστα γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας! Πότε έγινε αυτό και δεν έπεσαν πολιτικά ντουβάρια; Πότε η Λευκωσία αναγνώρισε το ψευδοκράτος, ανάβοντας πράσινο φως στην έναρξη απευθείας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», όπως προνοεί η εν λόγω πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν, που αποτελεί κόκκινο πανί για τη Λευκωσία από το 2004;
Η απάντηση είναι ποτέ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε προφανέστατα λάθος. Άλλωστε, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δώσει τη «σύμφωνο γνώμη» της, στην πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο, που επιδιώκει να καταστήσει το κατεχόμενο, βόρειο τμήμα, της Κύπρου «Ταϊβάν της Μεσογείου», τότε το Κυπριακό θα ήταν ήδη κλειστό με κάθε επισημότητα. Και θα είχαμε δύο κράτη. Τη μισή Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, και τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» που θα μπορούσε να κάνει απευθείας εμπορικές συναλλαγές με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη και συνεπώς θα ήταν τουλάχιστον ντε φάκτο αναγνωρισμένη. Με τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μας είπε ο Πρόεδρος!
Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα προεδρικό λάθος. Με ένα φραστικό ολίσθημα. Και συνεπώς σκοπιμότητα δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτά που είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προφανέστατα μπέρδεψε τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Όχι όμως μόνο αυτούς. Μαζί μπέρδεψε και κάποιους στην έδρα της Ε.Ε. που διάβαζαν την προεδρική δήλωση για τη «σύμφωνο γνώμη» της Κυπριακής Δημοκρατίας στο απευθείας εμπόριο και διερωτήθηκαν εάν η Λευκωσία έκανε στροφή 180 μοιρών. Δεδομένου ότι τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ως επίσης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσαν μάχες κόντρα στην πρόταση της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο, η οποία για όσους δεν γνωρίζουν ή έχουν ξεχάσει, βασιζόταν στο άρθρο 207 της Συνθήκης και συνεπώς εκλάμβανε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «τρίτη χώρα»! Ναι, όπως το διαβάσατε. Αυτή είναι η πρόταση των φίλων μας των Ευρωπαίων. Τα κατεχόμενα «τρίτη χώρα»… και όχι τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα λάθη είναι βεβαίως ανθρώπινα. Και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης που δεν έχει το αλάθητο, δικαιούται να κάνει κι αυτός λάθος. Αυτό όμως που είναι αδικαιολόγητο, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε δεν πήρε είδηση ότι έκανε λάθος, είτε το αντιλήφθηκε αλλά δεν μπήκε στον κόπο να το διορθώσει. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο, αν και το αποτέλεσμα δεν διαφέρει.
Κι αν ο Πρόεδρος δεν πήρε είδηση ότι είπε αυτό που είπε, τι κάνουν οι συνεργάτες του; Πού βρίσκονται όλοι αυτοί και γιατί δεν εξέδωσαν μια διορθωτική δήλωση, ως είθισται σε όλα τα προηγμένα κράτη και καθεστώτα που αναγνωρίζουν ένα φραστικό λάθος του ηγέτη τους, το διορθώνουν και προχωρούν παρακάτω; Εκτός κι αν θεωρούν ότι μπορούν να επενδύουν στην άγνοια δημοσιογράφων, είτε κυρίως στην ανοχή τους, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να λέγονται από προεδρικά χείλη τέτοιες πολιτικές ασυναρτησίες, οι οποίες να περνούν στο ντούκου.
Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει επίσης, πού είναι η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση του ΔΗΣΥ; Προφανώς δεν πήρε είδηση. Όπως επίσης προφανώς δεν πήρε είδηση ούτε η «ορίτζιναλ» αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ. Τι έπρεπε να ακούσουν οι ανευθυνοϋπεύθυνες αντιπολιτεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για να τοποθετηθούν; «Ξεκάθαρα» ότι με τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίστηκε το ψευδοκράτος; Η εικόνα είναι τραγική, ως επίσης και η άγνοια. Όλων. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο!
Σημείωση: Χωρίς διάθεση ερμηνείας των τοποθετήσεων του Προέδρου, πιθανολογώ ότι ο κ. Χριστοδουλίδης μπέρδεψε την πρόταση Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο της Κομισιόν, που δεν έχει εγκριθεί ποτέ και εκκρεμεί από το 2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον εγκεκριμένο (με τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας) Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή που επιτρέπει το εμπόριο μη ζωικών προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.