Του Παύλου Ξανθούλη
«Αρμόδια πηγή» της κυβέρνησης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κλιμάκιο Βρετανών θα επισκεφθεί την Κύπρο προκειμένου να παράσχει «συμβουλευτικές υπηρεσίες» για τη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων (ΕΜΕΚ), η οποία θα λειτουργεί ως «ανεξάρτητη αρχή», ενώ για τον ίδιο σκοπό αναμένεται στην Κύπρο και ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων. Από την κυβερνητική διαρροή, από την οποία βεβαίως δεν απουσιάζει η σκοπιμότητα, έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο η αναφορά στις «συμβουλευτικές υπηρεσίες» των Αμερικανοβρετανών, όσο και ο ισχυρισμός περί σύστασης «ανεξάρτητης αρχής». Ας δούμε γιατί:
• Πρώτον, πόσο «ανεξάρτητη» μπορεί να είναι μια αρχή η οποία θα συσταθεί υπό την καθοδήγηση των Βρετανών και των Αμερικανών στην Κύπρο για τον έλεγχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας; Ειδικά, σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., που αποδεδειγμένα πωλούσε ευρωπαϊκά διαβατήρια σε Ρώσους. Που έγινε «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης (παρέα με τη Μάλτα και τη Βουλγαρία) και που δεν κατάφερε να ελέγξει ούτε καν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, καθώς διαπιστώθηκαν παραβιάσεις και έγιναν καταγγελίες κατά δικηγορικών γραφείων. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η «ανεξάρτητη αρχή» της Κύπρου θα βρίσκεται αν μη τι άλλο στο μικροσκόπιο των Βρετανών και των Αμερικανών και μετά τη σύστασή της, οι οποίοι θα παρακολουθούν το κάθε της βήμα, ελέγχοντας ουσιαστικά εάν κάνει πράξη τις υποδείξεις τους, στο πλαίσιο μιας απολύτως «εξαρτημένης ανεξαρτησίας».
• Και δεύτερον, τι είναι οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες» που όπως είπε ο κυβερνητικός επίσημος, θα μας παράσχουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, ενημερώνοντας «αρμοδίως» το ΚΥΠΕ; Μήπως ο «αρμόδιος» θεωρεί ότι οι Αμερικανοβρετανοί θα μας συμβουλεύουν απλώς και ότι εμείς θα μπορούμε να αποφασίσουμε ελεύθερα ποιες από τις συμβουλές θέλουμε να ακολουθήσουμε και ποιες όχι; Διότι εάν αυτό θεωρεί η εν λόγω αρμόδια πηγή, η οποία κατά τα λοιπά εκπροσωπεί την κυβέρνηση, έχω την εντύπωση ότι ζει σε ένα ροζ συννεφάκι και ότι όσο συντομότερα κατεβεί, τόσο το καλύτερο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, διότι, οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες» των Αμερικανοβρετανών θα είναι ανάλογες με αυτές της Τρόικας. Της γνωστής Τρόικας που ήρθε στην Κύπρο μετά το κούρεμα καταθέσεων και μας παρείχε τις δικές της «συμβουλευτικές υπηρεσίες». Με αποτέλεσμα, η κυπριακή οικονομία να μπει στον αυτόματο πιλότο της Τρόικας και η Λευκωσία απλώς να διαχειρίζεται το πλάνο που της καθόρισαν οι τρεις θεσμοί. Έτσι λοιπόν θα γίνει και τώρα. Με πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, οι οποίοι όχι απλώς θα μας υποδείξουν τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, αλλά και θα ελέγχουν εάν η Εθνική Μονάδα Ελέγχου Κυρώσεων θα λειτουργεί στη βάση των δικών τους προτύπων. Και διαδικαστικά και ουσιαστικά. Διότι προφανώς θεωρούν ότι μέχρι τώρα κάναμε του κεφαλιού μας και ότι λειτουργούσαμε –και στο ζήτημα των κυρώσεων– στη λογική του «this is Cyprus».
Εκτός βέβαια αν παρεξηγήσαμε την αρμόδια πηγή και οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες» που είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα μας παράσχουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν θα επικεντρώνονται αυστηρά στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά θα αγγίξουν και το «γαργαλιστικό» ζήτημα της ανάγκης που προκύπτει για παροχή γενικότερων «συμβουλευτικών υπηρεσιών» προς την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Σε τέτοια περίπτωση, ίσως θα πρέπει να ζητήσουμε έναν Αμερικανοβρετανό για το υφυπουργείο Πολιτισμού, «δοκιμαστικά» και «χωρίς αντιμισθία», με προϋπόθεση να ξέρει να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα και ανακοινώσεις. Όχι όμως στις περιπτώσεις που θα τραγουδά ο Μιχάλης Χατζηγιάννης για να ευχηθεί σε γενέθλια πολιτικών αρχηγών. Και έναν Αμερικανοβρετανό, περίπου 19 ετών, για να παράσχει «συμβουλευτικές υπηρεσίες» στον υφυπουργό Τουρισμού Κώστα Κουμή. Ο βαθμός δυσκολίας εδώ θα είναι ίσως μεγαλύτερος, γιατί ο κ. Κουμής αποφάσισε σε ανάλογη περίπτωση κατόπιν σύστασης «πολύ δικού του ανθρώπου», όπως μας είπε. Και δεν είμαι σίγουρος εάν έχει ένα τέτοιο δικό του άτομο στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Θα μπορούσαμε επίσης να ζητήσουμε κι έναν Αμερικανοβρετανό αισθητικό για να αναλάβει γραμματειακή θέση στο Προεδρικό, νοουμένου βεβαίως ότι θα είναι «best man» (κουμπάρος) του Προέδρου, για να νομιμοποιείται η πρόσληψη.
Σε κάθε περίπτωση, ας παραμείνουμε στο μόνο βέβαιο και στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν έρχονται απλώς για να μας παράσχουν «συμβουλευτικές υπηρεσίες» όπως αυτές που έχει ανάγκη η κυβέρνησή μας, αλλά για να επιβάλουν πιστή εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.