ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

To IQ της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η επιτάχυνση της τελευταίας χρόνιας, οι επενδύσεις «μαμούθ» και οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η ενσωμάτωση της Α.Ι. στην αγορά

Kathimerini.gr

Κάθε μήνα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν το Chat GPT και άλλα παρόμοια εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για να γράψουν κείμενα, να προγραμματίσουν και να δημιουργήσουν εικόνες και βίντεο.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τεχνολογικές εταιρείες θα επενδύσουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα χρόνια σε υποδομές που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες Α.Ι.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την πλήρη εικόνα της τεχνολογικής και πολιτισμικής μεταμόρφωσης που συναγωνίζεται ως ορόσημο την εφεύρεση του διαδικτύου. Τέσσερα διαγράμματα καταδεικνύουν πόσο ραγδαία εξελίσσεται η επανάσταση της Α.Ι. και ποιοι ηγούνται.

Η μεγάλη «έκρηξη»

Η OpenAI λάνσαρε, «διερευνητικά» μια δημόσια εκδοχή του ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου 2022, κάνοντας λόγο για «προεπισκόπηση» των υπηρεσιών της. Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή σηματοδότησε την διάθεση υπηρεσιών Α.Ι. στο ευρύ κοινό, με την τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργεί και να κατανοεί κείμενα και εικόνες με φαινομενικά ανθρώπινη άνεση.

Η Google, η Meta και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί αμέσως επανακαθόρισαν τις προτεραιότητές τους για να επικεντρωθούν σε αυτό το νέο είδος τεχνητής νοημοσύνης οδηγώντας σε μία νέα τεχνολογική «έκρηξη».

Περισσότεροι από δύο χρόνια μετά, η OpenAI εξακολουθεί να έχει το πιο δημοφιλές προϊόν Α.Ι. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές της — μεταξύ των οποίων η Google και η κινεζική DeepSeek — διαμορφώνουν τη δική τους βάση χρηστών, τόσο στον ιστό όσο και στις αντίστοιχες εφαρμογές.

Η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι δύσκολο να καταμετρηθεί, αφού πολλές από τις εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιούμε ενσωματώνουν πλέον chatbots. Η Meta, για παράδειγμα, ενσωμάτωσε A.I. chat σε Instagram και WhatsApp. Η X ενεργοποίησε το δικό της σύστημα A.I., το Grok, μέσα στην κοινωνική της πλατφόρμα.

Προγραμματιστές και δημιουργοί

Πίσω από τα chatbots και τους εργαλεία δημιουργίας εικόνας βρίσκονται περίπλοκα λογισμικά γνωστά ως μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Για να εκπαιδευτούν, βασίζονται τεράστιους υπολογιστικούς πόρους—κυρίως chip της Nvidia. Και όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένα μοντέλο, τόσο περισσότερα chips χρειάζεται η εταιρεία πίσω από αυτό.

Νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Anthropic και η Perplexity εξαρτώνται από τους χρηματοδότες και την εκτεταμένη υποδομή κολοσσών όπως η Amazon και η Meta— οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και ανταγωνιστές τους. Ετσι δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα «φιλικών ανταγωνιστών», των “frenemies”.

Τεράστιο κόστος

Οι τεχνολογικές εταιρείες ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο για την υποστήριξη και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη συνεχή πρόοδο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους επενδυτές ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».

Μετρώντας τη νοημοσύνη της AI

Η OpenAI είχε από νωρίς προβάδισμα με μοντέλα A.I. που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον ανταγωνισμό, τόσο σε ικανότητες όσο και σε προσβασιμότητα για το ευρύ κοινό. Ομως ο ανταγωνισμός εντείνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Artificial Analysis, που ειδικεύεται στη αξιολόγηση A.I., άλλα γλωσσικά μοντέλα έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τις επιδόσεις της OpenAI τον τελευταίο χρόνο. Η αξιολόγηση βασίζεται σε ικανότητες που σχετίζονται με

  • Τη μαθηματική σκέψη
  • Τις γενικές γνώσεις
  • Τον προγραμματισμό
  • Λοιπούς τομείς κρίσης και κατανόησης

Η Artificial Analysis αποδίδει ένα σύνθετο σκορ «νοημοσύνης», που συνοψίζει την απόδοση κάθε μοντέλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, το ChatGPT είχε πάνω από 400 εκατομμύρια εβδομαδιαίους ενεργούς χρήστες, σημειώνοντας αύξηση ...
Must Weekend
 |  ΝΕΑ
H Agenda Cy και η εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ανακοινώνουν τη διοργάνωση του 2ου «Green Agenda Cyprus Summit» στις 19 Μαΐου 2025 ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΝΕΑ