ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλκοόλ ή ψυχοφάρμακα (;)… για συνταγή στην Ούρσουλα

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

«Αν συνεχίσουμε έτσι, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: αλκοόλ ή ψυχοφάρμακα» μας είπε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, αναφερόμενος στις συνέπειες του πληθωρισμού στην Ε.Ε. και προειδοποιώντας για τα χειρότερα που έπονται, υπό το φως σεναρίων για «ωράρια» και «δελτία» παροχής ζεστού νερού, το 2023. Συνεπεία κατά κύριο λόγο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και των άστοχων κυρώσεων που έχει επιβάλει το «διευθυντήριο» της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, κατά της Μόσχας. Ο Αυστριακός Καγκελάριος μιλούσε σε κομματικό ακροατήριο και όπως λένε «οι πέριξ του» επιχείρησε να κάνει «χιούμορ» σε ένα ζήτημα, η τραγικότητα του οποίου έχει μόλις αρχίσει να διαφαίνεται. Είναι άλλωστε προφανές ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γονατίσει –και μαζί της και η Ε.Ε.– καθώς ο αγωγός Nord Stream τελεί υπό συντήρηση, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν ο Πούτιν θα ανοίξει ή όχι ξανά τη στρόφιγγα στις 21 Ιουλίου, όταν ολοκληρώνεται το δεκαήμερο «σέρβις». Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom παίζει με τα νεύρα του Βερολίνου, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού, με αποτέλεσμα όλη η Ε.Ε. να βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης σεναρίων διαχείρισης κρίσης, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Σενάρια τα οποία έπρεπε να είχαν εκπονηθεί πολύ πριν επιβληθούν οι κυρώσεις εναντίον του Πούτιν, για τις οποίες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πανηγύριζε ενώπιον της Ευρωβουλής. Αδυνατώντας προφανώς να αντιληφθεί ότι το ευρώ δεν είναι δολάριο, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη δεδομένων των ανατροπών αναφορικά με την ισοτιμία. Και ότι η Ε.Ε. δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με τις ΗΠΑ, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο ή/και πετρέλαιο, κάτι που συμβαίνει στην περίπτωση της Ευρώπης, όπου ένα στα τέσσερα οχήματα (27%) κινούνταν με ρωσικά καύσιμα.

Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε. έλεγαν στην «Κ» ότι ο ρόλος που ανέλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δρομολογώντας κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, κατά παραγγελία της Ουάσιγκτον (χωρίς αξιολόγηση συνεπειών για την Ε.Ε.), οδήγησε την Πρόεδρο της Κομισιόν να αισθανθεί μέρος του πολιτικού παιχνιδιού των «μεγάλων». Θεώρησε λοιπόν η κ. φον ντερ Λάιεν ότι με όχημα την Ε.Ε., είναι σε θέση να συμβάλει στον καθορισμό του αποτελέσματος ενός γενικού ξεκαθαρίσματος, μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας (με αφορμή την εγκληματική εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία), κάτι που όμως υπερβαίνει το πολιτικό μπόι της Γερμανίδας πρώην υπουργού Άμυνας και επικεφαλής της Επιτροπής.

Μοιραία ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, επιχείρησε να στείλει μηνύματα, υπογραμμίζοντας ότι «οι κυρώσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας (Ευρωπαϊκή Ένωση)», κάτι που υποστήριξε και ο ηγέτης της Τσεχίας, αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν δεν δείχνει να έχει αντίληψη της κατάστασης. Πριν από μερικές εβδομάδες, αρκετά κράτη-μέλη εξέφρασαν δυσφορία στη COREPER, όχι μόνο για την ουσία των έξι πακέτων κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. με εισηγήσεις της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, αλλά και για τη «μεθοδολογία» που ακολουθεί, καθώς οι αποφάσεις της προέδρου της Κομισιόν είχαν δρομολογηθεί στην παρουσία μόνο των ηγεσιών της Γερμανίας, της Γαλλίας και τριών κρατών εκτός Ε.Ε. (ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά). Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας, κλήθηκαν στη συνέχεια απλώς να βάλουν την υπογραφή τους στις κυρώσεις, οι οποίες καταστρατηγούν τη βασική αρχή που θα έπρεπε να της διέπει, όπως εύγλωττα την περιέγραψε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Κι έτσι καταλήξαμε σε κλείσιμο εναερίου χώρου, σε κλείσιμο λιμένων, απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου από τάνκερ και πολλά άλλα, τα οποία συνέβαλαν στο ράλι των τιμών της ενέργειας, σε όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Κύπρου (ΑΗΚ) και έχουν απογειώσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα που οδηγούν τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να αντιμετωπίζει έστω και υπό τύπον αποτυχημένου χιούμορ, το δίλημμα «αλκοόλ ή ψυχοφάρμακα». Δεν ξέρω τι θα προτιμήσει τελικά ο Αυστριακός καγκελάριος εάν η κατάσταση συνεχιστεί και απαιτηθεί, όπως ο ίδιος λέει να κάνει μια επιλογή. Εάν πάντως επιλέξει τελικά τα ψυχοφάρμακα, θα ήταν ενδεχομένως ορθότερο να ζητήσει συνταγή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η οποία μέσα σε μερικούς μήνες δείχνει ικανή να τινάξει την ευρωπαϊκή οικονομία στον αέρα, χωρίς να έχει προνοήσει να μοιράσει αλκοόλ και ψυχοφάρμακα σε όσους ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε., εξακολουθούν να την ανέχονται και δεν τη στέλνουν σπίτι της…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση