ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο «ξεχασιάρης» Μπόρις και η βρετανική πολιτική που δεν θα ξεχάσουμε

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να έλεγε ψέματα, όταν διαβεβαίωνε με παρρησία ότι δεν είχε ιδέα για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης ενός πρώην αθλητή της κωπηλασίας εναντίον του βουλευτή των Συντηρητικών Κρίστοφερ Πίντσερ; Τον βουλευτή που ο ίδιος διόρισε στη συνέχεια σε υπεύθυνη θέση για την «κομματική πειθαρχία» (!) των Συντηρητικών και ο οποίος πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι θώπευε δύο άλλους άνδρες, σε κατάσταση μέθης. Με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, αλλά και να αποβληθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε πάντως να θυμηθεί στη συνέχεια ότι γνώριζε για την καταγγελία του κωπηλάτη κατά του Πίντσερ. Είχε ενημερωθεί, λέει, το 2019, αλλά το «είχε ξεχάσει» και γι’ αυτό διόρισε τον εν λόγω βουλευτή σε υπεύθυνη θέση για την «κομματική πειθαρχία» των Συντηρητικών. Είναι δυνατόν, αυτός ο ισχυρισμός του Πρωθυπουργού να μην είναι αληθής; Δηλαδή, τι να υποθέσουμε; Ότι τελικά ο κ. Τζόνσον γνώριζε για την καταγγελία, αλλά επεδίωξε να διορίσει στη θέση για την «κομματική πειθαρχία» των Συντηρητικών τον Κρίστοφερ Πίντσερ; Και τι είδους «κομματική πειθαρχία» ονειρευόταν να επιβάλει ο κ. Τζόνσον στους Συντηρητικούς, μέσω του Κρίστοφερ Πίντσερ; Αυτήν που ο ίδιος ο βουλευτής των Συντηρητικών επεφύλασσε για τον εαυτό του, όταν ήταν μεθυσμένος;

Δεν θέλω καν να φανταστώ ότι μπορεί να κάνει τέτοιο φάουλ ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος, ο Μπόρις Τζόνσον, γυρνούσε προεκλογικά από σπίτι σε σπίτι στις 4 το πρωί και μοίραζε γάλα στους ψηφοφόρους της χώρας του. Τέτοιος άνθρωπος είναι…

Άρα γιατί υπουργοί και βουλευτές του κόμματός του «έκοψαν λάσπη» και παραιτήθηκαν, εξωθώντας τελικά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση; Μήπως φοβήθηκαν την «κομματική πειθαρχία» που ήθελε να επιβάλει ο κ. Τζόνσον μέσω του βουλευτή Πίντσερ; Τέτοιες φοβίες προκαλεί ο «γαλατάς» της βρετανικής πολιτικής;

Σε κάθε περίπτωση όπως εξήγησε η «Ντάουνιγκ 10», ο Πρωθυπουργός έτυχε απλώς να «ξεχάσει» μια καταγγελία. Και εξαιτίας της «αδυναμίας του να θυμηθεί», διόρισε τον βουλευτή Πίντσερ σε υπεύθυνη θέση για την «κομματική πειθαρχία» των Συντηρητικών… αλλά μετά το νέο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, η πρωθυπουργική μνήμη επανήλθε και ο βουλευτής αποβλήθηκε. Τόσο απλά!

Και λέω «ο Πρωθυπουργός» και όχι «ένας Πρωθυπουργός», διότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι οποιοσδήποτε τυχαίος. Είναι ο ηγέτης της Βρετανίας, η οποία είναι «φίλη» της Κυπριακής Δημοκρατίας και μας έχει «στηρίξει διαχρονικά», όπως είπε και η Πρόεδρος της Βουλής μας, Αννίτα Δημητρίου.

Ανάλογου είδους «στήριξη», μας παρείχε η Βρετανία και στην πρόσφατη έκθεση του γ.γ. ΟΗΕ. Και παρά το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι «ξεχασιάρης», εμείς οφείλουμε να μην ξεχάσουμε τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό. «Για να μην ξεχνιόμαστε» λοιπόν, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το φλερτ των Ηνωμένων Εθνών με τον τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, έχει αφετηρία τη «φίλη» μας, τη Βρετανία. Το Λονδίνο είναι αυτό που είχε κινήσει γη και ουρανό για να υποβληθεί η πρόταση Κανονισμού Ε.Ε. για το «απευθείας εμπόριο», η οποία εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγήσει σε «ταϊβανοποίηση» το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και συνεπώς σε ντε φάκτο αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Το ζήτημα της «απομόνωσης» και της «άθλιας οικονομικής κατάστασης» των Τ/κ είχε, όπως πληροφορούμαστε, συζητηθεί μεταξύ του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας Stephen Lillie και του εκπροσώπου του γ.γ. ΟΗΕ Colin Stewart, ο οποίος «όλως τυχαίως» στη συνέχεια έσκισε τα ιμάτια του, καταφέρνοντας να περάσει ευθεία αναφορά περί «απομόνωσης», στην έκθεση Γκουτέρες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο «ξεχασιάρης» Πρωθυπουργός της Βρετανίας έστρωσε χαλί στην Τουρκία, για λύση συνομοσπονδίας. Μας είπε κατάμουτρα ότι: Η λύση του Κυπριακού «θα βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και στις υφιστάμενες παραμέτρους όπως αυτές ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. Η Βρετανία πιστεύει ότι αυτές είναι αρκετά ευρείες ώστε να περιλαμβάνουν μια σειρά από λύσεις», φρόντισε να διευκρινίσει ο «ξεχασιάρης» κ. Τζόνσον, διευρύνοντας το πλαίσιο και φωτογραφίζοντας ευκρινώς, λύση συνομοσπονδίας.

Εμείς πάντως δεν θα τον ξεχάσουμε ακόμη και τώρα που τελεί «υπό παραίτηση». Ούτε αυτόν, ούτε βεβαίως την πολιτική της χώρας του, η οποία θα συνεχίσει να βάζει τρικλοποδιές στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως προσώπων…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση