ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σσσς… κοιμάται η ιχνηλάτηση του υπουργού Υγείας

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Διαγνώστηκε θετική στις 31 Δεκεμβρίου στις 23.30 και η μητέρα της δηλώθηκε ως στενή επαφή στις 2 Ιανουαρίου. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου, «ξύπνησε» η ιχνηλάτηση των υπηρεσιών του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Απέστειλε τηλεφωνικό μήνυμα, sms, στη μητέρα του παιδιού, 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στο οποίο αναφερόταν: «Έχετε αξιολογηθεί ως στενή επαφή», παραπέμποντας σε σύνδεσμο (link) με οδηγίες για τη διευθέτηση εξέτασης rapid test.

Με απλά λόγια, η πλατφόρμα και η ιχνηλάτηση του κ. Χατζηπαντέλα «θυμήθηκαν» να κάνουν τη δουλειά τους, μετά την πάροδο αρκετών εβδομάδων, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σοβαρότητα των υπηρεσιών και του συστήματος του οποίου προΐσταται ο Υπουργός της Υγείας μας. Υπό μια έννοια, με τον τρόπο που ενήργησαν οι υπηρεσίες του κ. Χατζηπαντέλα διασφάλισαν ότι όλοι θα έχαιραν άκρας υγείας, αφού πέρασαν αρκετές βδομάδες και συνεπώς το κρούσμα είχε αποδεσμευθεί (10 Ιανουαρίου) από τον γιατρό του, ως επίσης και η μητέρα του κρούσματος που είχε κάνει εξετάσεις PCR πολύ πριν «ξυπνήσει» η υπηρεσία ιχνηλάτησης. Ωστόσο, υπό μια άλλη έννοια, τη μοναδική που λογίζεται ως σοβαρή, το περιστατικό καταδεικνύει το επίπεδο και της υπηρεσίας ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας. Και καθιστά σαφές ότι η εν λόγω υπηρεσία, στην καλύτερη περίπτωση και με κάθε επιείκεια, υπολειτουργεί. Γιατί δεν είναι δυνατόν ένας συνάνθρωπός μας να νοσεί, να ενημερώνεται το «κρατικό σύστημα» για τις στενές του επαφές εμπρόθεσμα, εντός 48 ωρών και να αποστέλλεται sms τρεις εβδομάδες αργότερα. Και μάλιστα 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ποιος πραγματικά στέλνει sms με τέτοιο περιεχόμενο 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα; Ακόμη και εάν πρόκειται για κάποιο λογισμικό, δεν μπορεί να ρυθμιστεί για να στέλνει μηνύματα σε πιο νορμάλ ώρες; Συντονισμός υπάρχει; Τι λέει ο κύριος Χατζηπαντέλα;

Υπάρχει βεβαίως και συνέχεια για τους λογικά σκεπτόμενους. Αφού η υπηρεσία ιχνηλάτησης έστειλε sms, έστω και εκπρόθεσμα, όταν ξύπνησε, τρεις εβδομάδες αργότερα, δεν έπρεπε στη συνέχεια να ελέγξει κατά πόσον η μητέρα έκανε το rapid test, που της ζητήθηκε, προκειμένου να καταγραφεί ως κρούσμα ή να αποδεσμευθεί; Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε. Όλη λοιπόν η δράση τής εν λόγω υπηρεσίας, περιορίστηκε σε ένα εκπρόθεσμο sms, 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς καμιά ουσιαστική ενέργεια.

Τα ερωτηματικά είναι βεβαίως πολλά. Ποιος ευθύνεται; Η πλατφόρμα και τα λογισμικά του κυπριακού κράτους; Ή η υπηρεσία «ιχνηλάτησης»; Κατά τη δική μου άποψη και οι δύο. Γιατί εάν δεν έχουν τη δυνατότητα συντονισμού, τότε όλο το σύστημα νοσεί. Με αποτέλεσμα κάποιες «στενές επαφές» να λαμβάνουν μηνύματα εκπρόθεσμα, καθιστώντας την ιχνηλάτηση που υποτίθεται ότι θα δράσει προληπτικά για το κοινό καλό, άλλη μια υπόθεση άνευ περιεχομένου. Τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις.

Όλα αυτά, όταν συμβαίνουν, δεν μπορούν παρά να ενισχύουν το επίπεδο αμφισβήτησης στο οποίο κατατάσσεται ο υπουργός Υγείας. Με δική του ευθύνη. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής του αλλά και της επικοινωνιακής του αδυναμίας.

Ένα από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα, αφορά στη «διαφήμιση» που έκανε ο κ. Χατζηπαντέλα για το εμβόλιο Moderna, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα, το εμβόλιο της Moderna είναι το καλύτερο που υπάρχει στον κόσμο» ως επίσης και «το πιο ακριβό» (Καθημερινή 23 Δεκεμβρίου). Δηλαδή όσοι κάναμε άλλα εμβόλια, έχουμε υποδεέστερη κάλυψη; Ήταν λιγότερο καλά; Μήπως επειδή ήταν φτηνότερα; Τι είδους δήλωση είναι αυτή από έναν Υπουργό Υγείας; Αν και προφανής στόχος του κ. Χατζηπαντέλα, όσο μπορώ να τον ερμηνεύσω, ήταν μάλλον να πείσει τον κόσμο να κάνει και το εμβόλιο της Moderna, οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί σε κάποιες περιπτώσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση αδόκιμες (για τον ίδιο) και προφανέστατα αναποτελεσματικές. Πραγματικά δεν έχω ακούσει άλλον Υπουργό Υγείας, τουλάχιστον εντός Ε.Ε., ο οποίος να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Ή να μην είναι σε θέση να αποστηθίσει ένα όνομα φαρμάκου, το οποίο επιδιώκει να παρουσιάσει σε μια συνέντευξη Τύπου. Για να αποφύγει αν μη τι άλλο τα τραγελαφικά σαρδάμ. Τα οποία ακόμη και εάν προκαλούν χαμόγελα (για να το θέσουμε ευγενικά), σε καμιά περίπτωση δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλέστεροι. Το αντίθετο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση