ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τουρκικές παραδοχές, το λευκό φύλλο πορείας της Ε.Ε. και η Λευκωσία

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Αν κάποιος διαβάσει τον απολογισμό της Άγκυρας για το 2021 και τον αντίστοιχο απολογισμό που έκαναν οι Βρυξέλλες, τότε δεν μπορεί παρά να συμπεράνει, ότι η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει, αλλά και διαφημίζει την επεκτατική της πολίτική, ενώ η Ε.Ε. αρκείται να εκδίδει συγχωροχάρτια. Σε μια εμφανή προσπάθεια έκδοσης λευκού φύλλου πορείας αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, απαλλαγμένου από τα «κυπριακά βάρη», κάτι που πλέον καθίσταται μείζον ζήτημα και δεν θα έπρεπε να εκφεύγει της προσοχής της Λευκωσίας.

Ας επιχειρήσουμε μια αντιπαραβολή των αντίστοιχων απολογισμών που έκαναν ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ, σε σχέση με την Κύπρο:

Τσαβούσογλου: «Το 2021, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας εφτά φορές· τους αποτρέψαμε όλους με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και την παρουσία μας στο πεδίο όταν χρειάστηκε», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κομπάζοντας για τις πειρατικές ενέργειες της χώρας του στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ε.Ε. Πρόσθεσε παράλληλα ότι «βάλαμε το όραμα της λύσης δύο κρατών στην παγκόσμια ατζέντα με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς», παραπέμποντας προφανώς στις τουρκικές προτάσεις που έτυχαν της πρωτοφανούς ανοχής του γ.γ. ΟΗΕ, με την αλησμόνητη τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες, ότι είναι έτοιμος να τετραγωνίσει τον κύκλο, υπαναχωρώντας από τους δικούς του όρους εντολής για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και προσεγγίζοντας τις θέσεις της Άγκυρας και του ψευδοκράτους. Ο κ. Τσαβούσογλου έκλεισε τις αναφορές του σε σχέση με το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι «σπάσαμε επίσης τους κανόνες με το άνοιγμα των Βαρωσίων», παραπέμποντας προφανώς στην παραβίαση των ψηφισμάτων του Σ.Α. ΟΗΕ 550 και 789, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Γιοσέπ Μπορέλ: «Οι εντάσεις με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο τείνουν προς εξομάλυνση αυτόν τον χρόνο», αρκέστηκε να αναφέρει στον δικό του απολογισμό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ο Ισπανός αξιωματούχος «κατάπιε» κυριολεκτικά την εμμονή της Τουρκίας σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ως επίσης και τις γραπτές της προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως «κατάπιε» και το ζήτημα του πιλοτικού ανοίγματος τμήματος της περίκλειστης Αμμοχώστου, κάτι που έχει επιβάλει η Άγκυρα και επιτρέπει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κομπάζει, στον δικό του απολογισμό. Ζήτημα για το οποίο, η Ε.Ε. αρκέστηκε να βάλει στο τραπέζι ένα απαράδεκτο «έγγραφο επιλογών» ενδεχόμενων ημιμέτρων, που εξίσου απαράδεκτα αποδέχθηκε η Λευκωσία να συζητήσει ως βάση για λήψη απόφασης.

Δηλαδή, από όλα αυτά που έκανε η Τουρκία το 2021, βάζοντας κυριολεκτικά στη γωνιά την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μπορέλ έχει αντιληφθεί ότι οι εντάσεις με την Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο τείνουν προς εξομάλυνση...

Το πιο προβληματικό δεν είναι όμως τι αντιλαμβάνεται –λόγω προφανών σκοπιμοτήτων– ο κ. Μπορέλ, αλλά τι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται η Λευκωσία, η οποία βασίζεται στον πολιτικά ανυπόληπτο Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., προσδοκώντας ότι αυτός θα τη βοηθήσει να εξασφαλίσει ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ποιος; Ο άνθρωπος ο οποίος δεν τόλμησε καν να καταγράψει στον απολογισμό του, σ’ ένα απλό ιστολόγιο, τι έκανε η Τουρκία στην Κύπρο το 2021. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο οποίος παίρνει γραμμή από το Βερολίνο, με το οποίο συζητούσε πίσω από την πλάτη της Λευκωσίας το αστείο «έγγραφο επιλογών» ενδεχόμενων ημιμέτρων κατά της Τουρκίας για το Βαρώσι, πριν το βάλει στο τραπέζι των «27». Ο Ισπανός αξιωματούχος που δεν κάνει κίνηση χωρίς να ενημερώσει και τη Μαδρίτη, η οποία όπως και το Βερολίνο τοποθετήθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Για τους καθόλου άσχετους λόγους, ότι ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ υπέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες έξι μνημόνια συνεργασίας με τον Ερντογάν στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υδάτων, εργασίας, αθλητισμού, επιστημών και συνεργασίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ενώ αναμένεται αμυντική συμφωνία Ισπανίας-Τουρκίας στις αρχές του 2022. Και ενώ ο τραπεζικός κολοσσός της χώρας BBVA υπέβαλε πρόταση για εξαγορά του λοιπού ημίσεως της τουρκικής τράπεζας Garanti, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν λοιπόν στον απολογισμό τουο κ. Μπορέλ επιλέγει να αφήσει στο απυρόβλητο τον απολογισμό-ομολογία του κ. Τσαβούσογλου για όσα έχει κάνει η Τουρκία στην Κύπρο εντός του 2021, ο απολογισμός της διαχείρισης που έκανε η Λευκωσία τι λέει;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση