ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Γαλλική Προεδρία και ο πήχης μας

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Γαλλία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου και η Λευκωσία θεωρεί ότι δεδομένων των φιλικών σχέσεων με το Παρίσι, η κυπριακή ατζέντα θα εξασφαλίσει ανάλογη φιλική μεταχείριση. Δηλαδή, η Λευκωσία θεωρεί εν πολλοίς ότι θα τύχει ειδικής, αν όχι και προνομιακής μεταχείρισης, και ότι τα ντοσιέ στα οποία έχει απαιτήσεις από τις Βρυξέλλες, περιλαμβανομένου και του ζητήματος επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα προωθηθούν «αποτελεσματικά», δεδομένων των φιλικών σχέσεων με το Παρίσι.

Αν και ουδείς αμφισβητεί τις φιλικές σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας, για άλλη μία φορά, τείνουμε να τοποθετήσουμε τον πήχη των προσδοκιών μας σε σημείο που πιθανολογώ ότι θα κινδυνεύσουμε σοβαρά να περάσουμε από κάτω. Για πολλούς λόγους. Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

Μέλημα της Γαλλίας είναι να θεωρηθεί ως έντιμος μεσολαβητής (honest broker) στη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Το Παρίσι δεν θέλει να ανοίξει νέο κύκλο τριβών και αντιπαραθέσεων με την Άγκυρα, καθώς ανησυχεί για ενδεχόμενη εμπλοκή του Ερντογάν στο προεκλογικό σκηνικό της Γαλλίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Απριλίου. Τις ανησυχίες της Γαλλίας γύρω από το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ερντογάν στις γαλλικές εκλογές, είχε εκφράσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Λόγω των προεδρικών εκλογών, η Γαλλική Προεδρία θα συρρικνωθεί χρονικά. Ο ουσιώδης χρόνος υλοποίησης των στόχων που τέθηκαν, στο πλαίσιο της Προεδρίας, εκτείνεται μόνο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Με απλά λοιπόν λόγια, η Γαλλική Προεδρία θα έχει μεν τυπική διάρκεια έξι μηνών, όπως όλες οι εκ περιτροπής προεδρίες της Ε.Ε., αλλά ο ουσιαστικός χρόνος εκπλήρωσης των στόχων που τίθενται, μειώνεται στο ήμισυ και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου, καθώς λίγες μέρες αργότερα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Η νέα ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, λίγες μόνο ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έσπευσε στο Παρίσι, για την πρώτη της επίσκεψη. Δήλωσε ότι «η Γερμανία δεν έχει στενότερο φίλο από τη Γαλλία», κάτι που θεωρείται ως αναντίλεκτο γεγονός, καθώς το Παρίσι διαχρονικά ακολουθεί γραμμή Βερολίνου, εντός Ε.Ε. Με το αζημίωτο βέβαια. Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε τις σχέσεις των υπουργείων των δύο χωρών ως «θησαυρό».

Η Γαλλία είχε ταχθεί υπέρ της έκφρασης αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς τη Λευκωσία, τόσο στο ζήτημα της ΑΟΖ, όσο και στο ζήτημα των Βαρωσίων. Ωστόσο, «δεν έβαλε πλάτη» για προώθηση των κυπριακών αιτημάτων, ούτε βεβαίως συγκρούστηκε με το Βερολίνο, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σκέψη επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Άλλωστε, όπως λένε κοινοτικοί κύκλοι, «η Κύπρος έχει μεν φιλικές σχέσεις με τη Γαλλία, αλλά όχι τόσο φιλικές σχέσεις όσο έχει η Γερμανία με τη Γαλλία, δεδομένων και των οικονομικών τους συμφερόντων».

Επί της ουσίας, όταν τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέβαλε προσχέδιο Συμπερασμάτων για προώθηση της θετικής ατζέντας της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της υποψήφιας χώρας, η Γαλλία υιοθέτησε μια πολύ προβληματική συμπεριφορά. Αρχικά, σε διπλωματικό επίπεδο, εμφανιζόταν να ταυτίζεται με τη Λευκωσία, η οποία δικαίως απέρριπτε το προσχέδιο Μισέλ που παράλληλα επιχειρούσε να ακυρώσει και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει βέτο. Στη συνέχεια όμως και μετά από συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν, το Παρίσι έκανε στροφή 180 μοιρών και χαρακτήρισε ως «ισορροπημένο» το κείμενο του Σαρλ Μισέλ, αδειάζοντας τη Λευκωσία, χωρίς καν να μπει στον κόπο να την ενημερώσει για τη διαφοροποίηση της πολιτικής της θέσης. Όλα αυτά τα δεδομένα και πολλά άλλα που δεν χωράνε σε ένα κείμενο 650 λέξεων, καθιστούν σαφές ότι η Λευκωσία θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να επενδύει αποκλειστικά στο Παρίσι, θεωρώντας ότι η Γαλλία θα λύσει τα προβλήματά μας και θα στριμώξει εκ μέρους μας την Τουρκία. Γιατί κάτι τέτοιο ξεπερνά την κλασική έννοια της ουτοπίας και αγγίζει τα όρια της αφέλειας. Άλλωστε, εάν μάθουμε να τοποθετούμε τον πήχη στο σωστό σημείο, θα γλυτώσουμε από δυσάρεστες εκπλήξεις. Όπως αυτήν που όπως πληροφορείται η «Κ», συνέβη με την Πρέσβειρα της Γαλλίας Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, η οποία είχε περιλάβει στον κατάλογο της γαστρονομίας γαλλικής κουζίνας 2021 και εστιατόριο στο ψευδοκράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε επίπεδο διαφήμισης, αλλά κυρίως σε επίπεδο πολιτικής προσέγγισης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X