Του Παύλου Ξανθούλη
Ποιος βρίσκεται πίσω από το έγκλημα πολέμου στο νοσοκομείο Al-Ahli στη Λωρίδα της Γάζας; Η παλαιστινιακή Τζιχάντ ή ο ισραηλινός στρατός; Ήταν ένα «λάθος»; Ή ένα ηθελημένο χτύπημα, στοχεύοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά και να προκαλέσει συνθήκες διάχυσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή;
Μουσουλμανικές χώρες και Τουρκία «έδωσαν» ως υπεύθυνο το Ισραήλ, κάτι που ενεργοποίησε ένα πρωτοφανές κύμα αντίδρασης, ενώ ο Β. Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν έδειξαν ως υπεύθυνη την παλαιστινιακή Τζιχάντ. Η ηγεσία του ισραηλινού στρατού επιστράτευσε τηλεοπτικό υλικό του Al Jazeera, υποστηρίζοντας ότι μια λάμψη που καταγράφηκε, ανήκε σε ελαττωματική ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από την Τζιχάντ, με αποτέλεσμα να μην κατευθυνθεί στον στόχο της εντός του Ισραήλ, αλλά να πέσει στη Γάζα, στην αυλή του νοσοκομείου. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο απέρριψε τη θέση του Τελ Αβίβ, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω λάμψη προέκυψε από την ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος του Ισραήλ (Iron Dome) στην προσπάθεια αναχαίτισης επίθεσης που δεχόταν την ίδια ώρα.
Παράλληλα, οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα συνομιλία –που όπως λένε υπέκλεψαν–και η οποία φέρει ένα μέλος της Χαμάς να αναφέρει σ’ ένα άλλο μέλος, ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli προκλήθηκε από λάθος της Τζιχάντ.
Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει εάν η εν λόγω συνομιλία είναι αυθεντική. Όπως βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει εάν η ευθύνη ανήκει στο Τελ Αβίβ ή στην Τζιχάντ. Τα κενά είναι πολλά, μεταξύ των οποίων και ο αριθμός των θυμάτων. Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για 471 νεκρούς, κάτι που επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όπως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ισχυρισμός επισήμου των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ε.Ε., που σύμφωνα με το AFP ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν υπερβαίνει τους 50. Άλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ε.Ε. δεν έχουν αυτόνομη ενημέρωση και βασίζονται σε πληροφορίες από άλλα κράτη, τις οποίες δεν έχουν τα μέσα να επιβεβαιώσουν.
Αν λοιπόν παρακάμψουμε τους πιο πάνω εκ διαμέτρου αντίθετους ισχυρισμούς, το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, (ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές την περασμένη Παρασκευή), είναι ότι είχαμε μια έκρηξη, στην αυλή του νοσοκομείου Al-Ahli, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι που είχαν καταφύγει εκεί. Και η περιορισμένη αυτή εικόνα που έχουμε συνίσταται σε δύο λόγους:
• Γιατί δεν έχει γίνει αυτοψία από ανεξάρτητη αρχή στην αυλή του Al-Ahli και στον μικρό κρατήρα που εντοπίστηκε.
• Και γιατί δεν έχουμε δει έστω κι ένα θραύσμα από τη ρουκέτα ή τον πύραυλο της έκρηξης.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα υπερβαίνουν πλέον το όνομα του δράστη, όπως και οι συνέπειες της έκρηξης στο Al-Ahli, οδηγώντας μοιραία σε κάποια συμπεράσματα:
• Η εικόνα του νοσοκομείου και των θυμάτων όχι μόνο δεν πάγωσε την πολεμική ατμόσφαιρα, αλλά αντίθετα ενίσχυσε το εκρηκτικό κλίμα καθιστώντας άπιαστο όνειρο κάθε σκέψη για ειρήνη.
• Συσπείρωσε τον μουσουλμανικό κόσμο, που μοιάζει με καζάνι που βράζει, κατά του Ισραήλ αλλά και κατά των ΗΠΑ. Όχι μόνο σε αραβικές χώρες και στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη, ξυπνώντας και πάλι το φάντασμα της τρομοκρατίας.
• Οι ΗΠΑ, εν μέσω αμηχανίας, έλαβαν αποφάσεις για στήριξη του Ισραήλ (και της Ουκρανίας) με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, όπως διαμήνυσε στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας ως διπλή απειλή τη Χαμάς και τον Πούτιν.
• Υπό το φως της έκρηξης στο Al-Ahli, αραβικές χώρες τηρούν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιορδανία ανέβαλε την προγραμματισμένη τετραμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή Μπάιντεν, φοβούμενη ότι το ρεύμα που δημιουργήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο θα έθετε σε κίνδυνο όλο το κράτος και την έννομη τάξη.
• «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει με χύτρα ταχύτητας, η οποία κοχλάζει, και υπό τις περιστάσεις η εκτόνωσή της έχει δυστυχώς μόνο μια διέξοδο» έλεγε την περασμένη Παρασκευή, στην «Κ», πηγή που βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις. Με την προσθήκη ότι, «κάποιοι δεν είναι σε θέση και κάποιοι άλλοι απλώς δεν θέλουν να κατεβάσουν τη χύτρα και να σβήσουν τη φωτιά».
Σημ.: Για την Ε.Ε. και το εκτόπισμα της εξωτερικής της πολιτικής και στη Μέση Ανατολή, όποιος αφιερώσει περισσότερες από τρεις γραμμές σήμερα, κινδυνεύει να κατηγορηθεί για «πλεονασμό».