Του Παύλου Ξανθούλη
Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κατηγορίες για «δυσμενείς διακρίσεις» της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βάρος παιδιών από μεικτούς γάμους, Τουρκοκυπρίων και Τούρκων/εποίκων γονέων, έκρυβε μία μόνο έκπληξη. Κι αυτή η έκπληξη δεν ήταν η εμφανής προσπάθεια της Τουρκοκύπριας Piro Azer Mediha –που υπέβαλε την αναφορά– να παραγράψει τον εποικισμό και να επιστρατεύσει αποκλειστικά την «ανθρωπιστική διάσταση», ζητώντας όπως η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρήσει ιθαγένειες σε όλα τα παιδιά μεικτών γάμων, περιλαμβανομένων και γονέων εποίκων. Ούτε και η απόφαση της προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωβουλής Dolors Montserrat να κρατήσει «ανοικτή» την αναφορά και να αποστείλει επιστολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας διευκρινίσεις. Όλα αυτά ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα.
Η έκπληξη ήταν η διγλωσσία του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι η αλήθεια ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πολιτικές γκέλες, στην έδρα της Ε.Ε. Ήταν ενδεχομένως μία από τις ελάχιστες φορές, κατά τις οποίες ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αντιπολιτεύτηκε όχι την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και τις διαχρονικές της θέσεις, τις οποίες μάλιστα είχε υιοθετήσει και το κόμμα της Αριστεράς, όταν βρισκόταν στην εξουσία. Είτε ως κυβέρνηση, είτε ως συγκυβέρνηση.
Ας δούμε τι ακριβώς έγινε: Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών, ο επικεφαλής της ομάδας του ΑΚΕΛ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, έθεσε το θέμα στην ορθή του βάση. Ανέφερε, ότι το ζήτημα αυτό «είναι απότοκο της εισβολής και του εποικισμού». Σημείωσε μεν την ανθρωπιστική του πτυχή, αλλά υπογράμμισε παράλληλα τη νομική και πολιτική του διάσταση, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των υπηκοοτήτων παιδιών από μεικτούς γάμους στα Κατεχόμενα, μπορεί επί του παρόντος να εξετάζεται κατά περίπτωση και ότι θα ρυθμιστεί συνολικά, στο πλαίσιο της διευθέτησης του Κυπριακού.
Παρακολουθώντας την τοποθέτηση του Γιώργου Γεωργίου, θεώρησα ότι αυτή είναι η θέση του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, ένα λεπτό αργότερα, ο έτερος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ανέτρεψε αυτή την εικόνα. Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Κιζιλγιουρέκ, αναφέρθηκε σε «παράνομη πληθυσμιακή πολιτική» της Τουρκίας (σ.σ. αποφεύγοντας τη λέξη εποικισμός). Στη συνέχεια, έστησε στον τοίχο την Κυπριακή Δημοκρατία (όχι την κυπριακή κυβέρνηση), υποστηρίζοντας ότι «κανένας πόλεμος δεν μπορεί να σβήσει» τα δικαιώματα των παιδιών από μεικτούς γάμους. Δηλαδή σύμφωνα με τον κ. Κιζιλγιουρέκ, ούτε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ούτε η κατοχή, ο εποικισμός και η δημογραφική αλλοίωση, είναι σε θέση να διαγράψουν τα δικαιώματα αυτά, τα οποία όπως είπε, θα πρέπει να οδηγήσουν στην παραχώρηση ιθαγενειών άμεσα, πριν από τη λύση του Κυπριακού. Επιχειρηματολογώντας υπέρ αυτής της πολιτικής θέσης, ο κ. Κιζιλγιουρέκ είπε ότι η «δυσμενής διάκριση» της Κυπριακής Δημοκρατίας εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, τους στερεί την ευρωπαϊκή υπηκοότητα, την ελεύθερη κυκλοφορία, τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να εργαστούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Το κερασάκι της τοποθέτησης Κιζιλγιουρέκ ήταν η θέση περί «παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας» από την Κυπριακή Δημοκρατία και η επιστράτευση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι το κόμμα της Αριστεράς στην Κύπρο υπέβαλε ένα πακέτο προτάσεων προς την κυπριακή κυβέρνηση και για τη διαχείριση του ζητήματος των υπηκοοτήτων.
Δηλαδή, ο κ. Κιζιλγιουρέκ υπονόησε ότι η τοποθέτησή του ήταν και σε συνεννόηση με το ΑΚΕΛ και στην ίδια γραμμή με το κόμμα που τον εξέλεξε. Εάν ο κ. Κιζιλγιουρέκ, που άδειασε την Κυπριακή Δημοκρατία (και όχι την κυπριακή κυβέρνηση), αδυνατώντας να ψελλίσει τη λέξη εποικισμός, είναι ο εκφραστής του ΑΚΕΛ στην Ευρωβουλή ή και ευρύτερα στην Ε.Ε., ας μας το πει η ηγεσία του κόμματος, να ξέρουμε πού πραγματικά στέκεται. Το ΑΚΕΛ έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Διότι αν μείνει σιωπηλό στην εμφανή επιχείρηση συρμού των θέσεών του προς την κατεύθυνση που επέλεξε ο κ. Κιζιλγιουρέκ στην Επιτροπή Αναφορών, τότε θα είναι συνυπεύθυνο και στον συρμό, αλλά και στον διασυρμό του.
Να δώσουμε και μια είδηση. Όπως πληροφορείται η «Κ», η αναφορά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής, για κατ’ ισχυρισμό «δυσμενείς διακρίσεις» σε βάρος τέκνων από μεικτούς γάμους, περιλαμβανομένων δηλαδή και εποίκων, έχει διαβιβαστεί από την Ευρωπαϊκή Αριστερά! Ποιος είναι ο «επίσημος» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλαδή το πολιτικό πρόσωπο που ενήργησε ως «διαβιβαστής» και προώθησε την αναφορά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θέμα που φαντάζομαι μπορεί να εντοπίσει το ΑΚΕΛ. Δεν είναι δύσκολο.