ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πολιτική επάρκεια, γένους θηλυκού, δεν μετριέται με το φύλο

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Σεξιστική συμπεριφορά: «Η συμπεριφορά που βασίζεται στην πεποίθηση ότι ένα από τα δύο φύλα είναι κατώτερο από το άλλο, ειδικότερα, η υποτιμητική μεταχείριση γυναικών από τους άνδρες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπαμπινιώτης. Έχοντας λοιπόν υπόψη την έννοια της «σεξιστικής συμπεριφοράς» εύλογα κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί εάν τα ειρωνικά σχόλια του προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ για την ηλικία και τις γνώσεις της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, στο πλαίσιο μιας εμπρηστικής τοποθέτησης για το Κυπριακό, εμπίπτουν σε αυτό που ονομάζουμε «σεξιστική συμπεριφορά» ή σεξισμό.

Ας δούμε τι έγινε:

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης λειτουργώντας ως «άξιος» εκπρόσωπος του Αττίλα, επεχείρησε να νομιμοποιήσει την τουρκική εισβολή, ενώπιον των προέδρων κοινοβουλίων 42 κρατών, περιλαμβανομένων της Ε.Ε. Παρέπεμψε στο 1959-1960 και ισχυρίστηκε ότι «με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου» η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και ως εκ τούτου το 1974, «επενέβη στο νησί για να αποτρέψει αιματοχυσία του τουρκικού ‘λαού’». Στο πλαίσιο αυτής της προκλητικής, πολιτικής του παρέμβασης, ο Τούρκος αξιωματούχος φρόντισε να ειρωνευτεί την Αννίτα Δημητρίου, υποστηρίζοντας ότι «ίσως η ηλικία της δεν είναι αρκετά μεγάλη», ώστε να γνωρίζει το δήθεν «επεμβατικό δικαίωμα» της Τουρκίας (intervention όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή).

Η Αννίτα Δημητρίου, δεύτερη τη τάξει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απάντησε στις εμπρηστικές τοποθετήσεις, υπενθυμίζοντας ότι είναι πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της ε/κ κοινότητας. Ωστόσο, δεν άρθρωσε λέξη επί της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε ο Τούρκος αξιωματούχος. Επέλεξε να εστιάσει την προσοχή της στα ειρωνικά του σχόλια για το νεαρό της ηλικίας και για τις γνώσεις της, τα οποία ερμήνευσε ως σεξιστική συμπεριφορά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ηλικία μου; Αλήθεια; Έχουμε σεξιστική συμπεριφορά σε αυτήν την αίθουσα και το αποδεχόμαστε;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας απογοήτευση.

Είναι βεβαίως γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ειρωνεύτηκε την Αννίτα Δημητρίου και επεχείρησε να την εκθέσει για άγνοια σε σχέση με ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, επικαλούμενος το νεαρό της ηλικίας της. Όπως είναι, όμως, επίσης γεγονός, ότι η πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας έχασε την ουσία, άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς του Τούρκου αξιωματούχου σε σχέση με το Κυπριακό και εστιάστηκε αποκλειστικά στα ειρωνικά του σχόλια για την ηλικία της, χαρακτηρίζοντάς τα «σεξιστική συμπεριφορά». Γιατί η πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να εξαντλήσει την παρέμβασή της στα ειρωνικά σχόλια Σεντόπ και να του επιτεθεί για σεξισμό, αποφεύγοντας να αγγίξει καν την ουσία των ισχυρισμών του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μόνο η ίδια το γνωρίζει. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι εισέπραξε συγχαρητήρια από το απολιτίκ ακροατήριο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο συνηθίζει να χειροκροτεί την εικόνα, ανεξαρτήτως περιεχομένου. Και δυστυχώς κατέδειξε, κι αυτό είναι το χειρότερο, ότι σε αυτό το απολιτίκ ακροατήριο επενδύει για το μέλλον.

Τι θα ανέμενε κανείς από την πρόεδρο της Βουλής; Ουσιαστικό, σοβαρό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Να είναι σε θέση να απαντήσει και επί της ουσίας στους αβάσιμους ισχυρισμούς της Άγκυρας, επικεντρωνόμενη στο ακροατήριο των προέδρων του κοινοβουλίων και όχι στο απολιτίκ ακροατήριο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Να είναι σε θέση να εξηγήσει ότι το καθεστώς εγγυήτριας δύναμης που επικαλείται η Τουρκία δεν νομιμοποιεί σε καμιά περίπτωση δήθεν «επεμβατικά» δικαιώματα. Πόσω μάλλον την κατοχή ενός κράτους για μισό αιώνα. Να γνωρίζει και να είναι σε θέση να επισημαίνει τη γνωμοδότηση του νομικού τμήματος του Σ.Α. ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Συνθήκη Εγγυήσεως (άρθρο 3) «δεν δύναται λογικώς να ερμηνευθή ως παρέχον εις τους εγγυητάς απόλυτον δικαίωμα επεμβάσεως διά της χρήσεως ενόπλου δυνάμεως εις περίπτωσιν παραβιάσεως των διατάξεων της Συνθήκης».

Αυτά θα ανέμενε κανείς από την πρόεδρο της Βουλής. Και να μην εξαντλείται αποκλειστικά στην επιστράτευση της συμπεριφοράς ενός Τούρκου αξιωματούχου ως «σεξιστικής». Γιατί, σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση που δημιούργησε η Αννίτα Δημητρίου είναι ότι η «σεξιστική συμπεριφορά» αποτελεί το φύλλο συκής της δικής της περιορισμένης πολιτικής επάρκειας, να απαντήσει ουσιαστικά και τεκμηριωμένα. Μιας πολιτικής επάρκειας, η οποία αν και γένους θηλυκού, δεν μετριέται με το φύλο. Είτε την έχεις, είτε δεν την έχεις.

Υγ. Κι αν δεν την έχεις, (την πολιτική επάρκεια), φροντίζεις να την αποκτήσεις. Σύντομα. Γιατί το 2028, για όσους επενδύουν σε αυτό, δεν είναι μακριά.

ΣΧΟΛΙΑ

Εξαιρετική παρατήρηση. Χ΄άσαμε το επιχείρημα και εστιάσαμε σε κάτι που δεν αναφέρθηκε καν. Το γεγονός ότι θεωρήθηκε στην Κύπρο `αποστομωτική απάντηση` εκ με΄ρους της Αννίτας Δημητρίου δείχνει και την κριτική ικανότητα του μέσου κύπριου να παρακολουθήσει ένα επιχείρημα. Συμφωνώ επίσης με τον αρθογράφο ότι η πρόεδρος της βουλής, ΔΗΣΥ δεν έχει αρθρώσει ποτέ μεστό πολιτικό λο΄γο και ότι βρέθηκε εκει που είναι λόγω συγκυριών. Μένει να δούμε αν θα είναι διάττων αστήρ ή όχι. Κριτική πολιτική ικανότητα δεν φαίνεται να έχει αλλά στην Κύπρο του Μακαρίου, του Κυπριανού, του Χριστόφια και του πανούργου Αναστασιάδη όλα γίνονται.

Χρίστος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση