ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωβουλευτής σε αναζήτηση καρέκλας

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ο Λουκάς Φουρλάς γνωστοποίησε προς το συναγερμικό κοινό ότι θα διεκδικούσε μία εκ των δέκα θέσεων αντιπροέδρου, στην ισχυρότερη πολιτική οικογένεια, την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, στην οποία ανήκει ο ΔΗΣΥ. Λίγο μετά τις ευρωεκλογές και αφού ο Λουκάς Φουρλάς επανεξελέγη ευρωβουλευτής, επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του, σημειώνοντας ότι «θα είμαι υποψήφιος για την Αντιπροεδρία (σ.σ. της Ομάδας) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Επεσήμανε ότι «ο κόσμος μού έδωσε και πάλι ισχυρή εντολή, θεωρώντας με ικανό και είναι κάτι που θα πράξω». Η εξαγγελθείσα πρόθεση Φουρλά, ξεφούσκωσε λίγο αργότερα, όταν αποφάσισε να μη διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου στην ομάδα του ΕΛΚ. Η ενημέρωση του εκλογικού κοινού, έγινε εκ των υστέρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο σεβασμού των ψηφοφόρων, ενώ στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, άφηνε να διαρρεύσει ότι έκανε δεύτερες σκέψεις, κάνοντας χώρο στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη της Νέας Δημοκρατίας να διεκδικήσει Αντιπροεδρία.

Η πραγματικότητα βεβαίως είναι αρκετά διαφορετική. Ο Λουκάς Φουρλάς είχε διαπιστώσει σε προπαρασκευαστικές συζητήσεις, ότι δεν είχε κανένα περιθώριο εκλογής σε μία από τις δέκα θέσεις αντιπροέδρου του ΕΛΚ και έτσι απέσυρε το ενδιαφέρον του. Κατά συνέπεια, η επίκληση της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, δεν ήταν παρά ένα φύλλο συκής, το οποίο πάντως δεν στάθηκε ικανό για να καλύψει την πολιτική αδυναμία του Λουκά Φουρλά να διεκδικήσει μία εκ των δέκα θέσεων αντιπροέδρου του ΕΛΚ και κυρίως να τηρήσει την προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση που ανέλαβε έναντι των ψηφοφόρων του. Και εάν μια πολιτική αδυναμία συγχωρείται, η ανάκρουση πρύμνης από δεσμεύσεις που ένα πολιτικό πρόσωπο αναλαμβάνει έναντι των ψηφοφόρων του, διά διαρροών ως επίσης και η μετάθεση ευθυνών σε ευρωβουλευτή άλλης χώρας, εν είδει μεγαλοψυχίας, παραπέμπει σε κενά πολιτικής ηθικής, τα οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να προσπεράσει.

Ο κ. Φουρλάς δεν διεκδίκησε λοιπόν καμία από τις δέκα καρέκλες Αντιπροεδρίας της ομάδας του ΕΛΚ, κάτι που όπως αφήνει να διαρρεύσει, θα κάνει μετά από δυόμισι χρόνια. Όμως, ξαφνικά, όπως μαθαίνει η «Κ», ο Λουκάς Φουρλάς, Κύπριος ευρωβουλευτής της Ομάδας του ΕΛΚ, εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη θέση του εισηγητή της Ευρωβουλής για τους Αγνοουμένους της Κύπρου. Οι ίδιες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Φουρλάς ήταν μέχρι την περασμένη Τετάρτη ο επίσημος υποψήφιος της Ομάδας του ΕΛΚ, έχοντας ως ανθυποψηφίους, τους Francisco Assis των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Pernando Barrena Arza της Αριστεράς, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE).

Δεν γνωρίζω πραγματικά ποιος διανοήθηκε ότι ένας Κύπριος ευρωβουλευτής, θα μπορούσε να είναι ο εισηγητής της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Αγνοουμένους της Κύπρου. Πραγματικά, πέραν του γεγονότος ότι θα έδινε στο πιάτο της τουρκικής πλευράς, τη δυνατότητα αμφισβήτησης οποιασδήποτε θετικής προσπάθειας στο ζήτημα των Αγνοουμένων ως επίσης και της αυτονόητης υπόδειξης για συνεργασία και του κατοχικού στρατού, με την παραχώρηση πρόσβασης σε στρατιωτικά αρχεία, η τοποθέτηση ενός οποιουδήποτε Κύπριου ευρωβουλευτή στη θέση του Εισηγητή της LIBE, θα δημιουργούσε την εντύπωση υποβιβασμού του ζητήματος σε ενδοκυπριακό. Θα κινδυνεύαμε να απωλέσουμε το ειδικό βάρος της Ευρωβουλής στα ζητήματα της Κύπρου, θα την οδηγούσαμε μόνοι μας σε αποστασιοποίηση και θα της επιτρέπαμε να νίψει τας χείρας της, μπροστά σε μια πιθανότατα αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί, με έναν οποιονδήποτε Κύπριο ευρωβουλευτή, με πρόσχημα την «προκατάληψη».

Γι’ αυτούς τους λόγους προφανώς, τους οποίους θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ο κάθε πολιτικός, πόσο μάλλον κάποιος που προσδοκά σε αντιπροεδρία της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρωβουλής, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από κυπριακά κόμματα, ως επίσης και παρεμβάσεις σε ψηλό κομματικό επίπεδο. Και ως αποτέλεσμα, ο Λουκάς Φουρλάς φέρεται να οδηγείται σε απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Νοουμένου βεβαίως ότι πρυτανεύει η λογική και γίνεται αντιληπτό ότι δεν εξυπηρετεί ούτε την Κύπρο, αλλά ούτε και την υπόθεση των Αγνοουμένων η ανάληψη της θέσης του Εισηγητή της LIBE και η εκπόνηση έκθεσης για το ζήτημα αυτό, από Κύπριο ευρωβουλευτή. Άλλωστε, στόχος όλων των ευρωβουλευτών και των κυπριακών κομμάτων στην Ε.Ε. είναι η προώθηση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, και όχι η εξασφάλιση μιας οποιαδήποτε καρέκλας. Τι λέει άραγε ο Λουκάς Φουρλάς;

 

xanthoulis.pavlos@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση