ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύριε πρόεδρε, σε τι μας φταίνε τα ζωάκια;

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2021 ότι δρομολογεί σταδιακά, μέχρι και το 2027, το «τέλος των χρόνων των κλουβιών» (end of cage age), υλοποιώντας τη δέσμευσή της να τερματίσει τη χρήση τους, για όλα τα ζώα φάρμας. Η απόφαση των Βρυξελλών είχε ανακοινωθεί σε κοινή συνέντευξη Τύπου της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου και της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα και εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της χρήσης κλουβιών για 300 εκατομμύρια χήνες, πάπιες, χοίρους, μοσχάρια, λαγούς και άλλα ζώα φάρμας, μέχρι το 2027. Η απόφαση αυτή, έτυχε θετικής υποδοχής για ευνόητους λόγους, καθώς πλέον εκατομμύρια ζώα φάρμας θα ζούνε ελεύθερα και όχι έγκλειστά μέσα σε κλουβιά.

Κι ενώ οι Βρυξέλλες θέτουν τους δικούς τους στόχους για την καλύτερη διαβίωση των ζώων φάρμας, δρομολογώντας τη σταδιακή απαγόρευση της χρήσης κλουβιών, η Κύπρος επιδιώκει να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα μόνιμου εγκλεισμού ζώων σε κλουβιά. Και δη κατοικίδιων, των σκύλων. Αφαιρώντας ουσιαστικά την έννοια του κατοικίδιου από τους σκύλους και δίνοντας δικαίωμα σε όσους επιθυμούν και κυρίως στους κυνηγούς (που διαθέτουν χιλιάδες ψήφους), να τοποθετούν τους σκύλους μέσα σε κλουβιά, τα οποία θα αποτελούν την μόνιμή τους κατοικία. Σε μια φυλακή για όλη τους τη ζωή. Με τις ευλογίες του κράτους και των συντεταγμένων του οργάνων.

Και έτσι λοιπόν, οδεύουμε σε άλλες εποχές, καθώς ο υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δείχνουν έτοιμοι να μας επιβάλουν έναν εκτρωματικό Κανονισμό, τον οποίο είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Υιοθέτησαν το απαράδεκτο πλαίσιο «των προηγούμενων», χωρίς καν να μπουν στον κόπο να το αξιολογήσουν, όπως θα όφειλαν και όπως θα ανέμενε κανείς. Και το έστειλαν ήδη στη Βουλή, με τις διαστάσεις των κλουβιών, συνηγορώντας στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος μόνιμης φυλάκισης των σκύλων. Παραπέμποντας σε εποχές, όταν η υποδούλωση των ζώων δεν ήταν απλώς ο κανόνας, αλλά και το «μοντέλο» που ακολουθήθηκε και για την ανθρώπινη δουλεία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η διασύνδεση των δύο, σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, με κοινά μηνύματα και παραλληλισμούς γύρω από την εν λόγω ανθρώπινη συμπεριφορά. Μηνύματα βεβαίως που εκπέμπονται σε άλλα μέρη του πλανήτη. Αλλά όχι στην Κύπρο, όπου το κράτος και η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων θέλουν κλουβιά για τους σκύλους, επιφυλάσσοντας στα ζωάκια, τη στέρηση της ελευθερίας τους. Διά βίου. Η απόφαση λοιπόν που δρομολογείται, για εγκλεισμό των σκύλων σε κλουβιά, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, το φθινόπωρο. Με τους πλείστους πλέον να επικεντρώνονται, όχι στην ουσία του θέματος, αλλά μόνο στις διαστάσεις. Πόσα εκατοστά μήκος και πόσα εκατοστά πλάτος θα είναι το κλουβί-φυλακή ενός σκύλου. Και ως είθισται στην Κύπρο, κάποιοι θα θεωρήσουν «μεγάλα» τα κλουβιά, και έτσι θα επιχειρήσουν να καθησυχάσουν και τη συνείδηση όσων ενίστανται σε τέτοιες απάνθρωπες αποφάσεις. Τι θα μπορούσε να γίνει; Προφανώς, να αλλάξουμε μυαλά. Και μέχρι να γίνει αυτό, είτε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να καλέσει τον υπουργό του να «μαζέψει» τον εκτρωματικό Κανονισμό. Είτε, θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι και να εγκριθεί η τροπολογία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, των Οικολόγων, για οριστική κατάργηση των κλουβιών. Η οποία δυστυχώς, είχε απορριφθεί, από όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία δείχνουν έτοιμα να συναινέσουν στο έγκλημα των κλουβιών, εγκρίνοντας μια νομοθεσία με δύο βασικά χαρακτηριστικά:

• Το πρώτο είναι η «εξυπηρέτηση» των κυνηγών, στην οποία στοχεύει η δρομολογούμενη εγκληματική νομοθεσία των κλουβιών. Και επειδή η «εξυπηρέτηση» είναι ίσως η βασικότερη έννοια της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου, τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα, χορεύουν στους ρυθμούς 40 χιλιάδων κυνηγών, οι οποίοι ως γνωστόν ελέγχουν σημαντικό αριθμό ψήφων και όπως λέγεται, «βγάζουν πρόεδρο». Έτσι λοιπόν, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με εξαίρεση προς το παρόν τους Οικολόγους, «εξυπηρετούν» τα «θέλω» των κυνηγών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν μεγάλο αριθμό σκυλιών και συνεπώς «εξυπηρετούνται» με τη θεσμοθέτηση των κλουβιών.

• Το δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο της δρομολογούμενης νομοθεσίας, είναι η απανθρωπιά. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη χρειάζεται επεξήγηση.

Σημείωση: Το ΑΚΕΛ που εμφανίζεται προοδευτικό και υποστηρικτικό έναντι στα δικαιώματα των ζώων, γιατί δεν ψήφισε την κατάργηση των κλουβιών; Ο ΔΗΣΥ θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση ή θα συνεχίσει την ανεύθυνη συμπολίτευση και στο ζήτημα αυτό; ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ; Κανείς δεν ντρέπεται;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση