ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι οφειλές των κομμάτων

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Το εν λόγω θέμα πέρασε σχεδόν στα ψιλά. Πρώτον γιατί κυριάρχησε το θέμα των συντάξεων του προέδρου και δεύτερο επειδή προφανώς δεν συμφέρει κανένα από τα «ευαισθητοποιημένα» μας κόμματα να δοθεί έμφαση στο ζήτημα των οφειλών τους. Κι αν αυτό δεν είναι πολιτική υποκρισία, τότε τι άλλο μπορεί να είναι; Όταν τα κόμματα σπεύδουν να επιδείξουν τις ευαισθησίες τους στο θέμα της ακρίβειας και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς όφελος των πολιτών, ή όταν βγάζουν ανακοινώσεις διδαχής πολιτικού ήθους δαχτυλοδείχνοντας την κυβέρνηση για τα ατοπήματά της, τότε είναι απορίας άξιον γιατί την ίδια ώρα τηρούν σιγή ιχθύος για τα χρήματα που τα ίδια οφείλουν στο κράτος.

Το δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ), μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο: Κανείς δεν μιλά γι’ αυτά τα χρήματα, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης. Κοινώς μούγγα τα κόμματα, όταν είναι για χρήματα τα οποία πήραν από τον φορολογούμενο πολίτη ως χορηγία για τις εκλογές, δεν τα αξιοποίησαν όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος και άρα πρέπει να τα επιστρέψουν. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ τα κόμματα έλαβαν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία του 2018, τα οποία όμως μετά από σχετικό έλεγχο της Υπηρεσίας αποδείχθηκε πως δεν δαπανήθηκαν για τον σκοπό που τα έλαβαν. Με πιο απλά λόγια, ενώ έπρεπε να τα διαθέσουν για την προεκλογική τού υποψηφίου τους, δεν το έπραξαν με αποτέλεσμα σήμερα να πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό, πλην του ΑΚΕΛ, το οποίο έλαβε κρατική χορηγία 680.000 ευρώ, έδωσε για την προεκλογική του Σταύρου Μαλά τις 474.000 και πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 206.000. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν ολόκληρο το ποσό, συγκεκριμένα 813.000 ο ΔΗΣΥ, 384.000 το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ 164.000, η Συμμαχία Πολιτών 159.000, 127.000 οι Οικολόγοι, το ΕΛΑΜ 98.000 και η Αλληλεγγύη 139.000. Εκτός όμως από αυτά τα χρήματα υπάρχει και ένα άλλο ποσό, συγκεκριμένα 577.000, για το οποίο η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι κακώς δόθηκε και άρα το κράτος οφείλει να βρει τρόπο να το διεκδικήσει.

Το εν λόγω ποσό αφορά τη χορηγία για τις βουλευτικές του 2021 και τα κόμματα που πρέπει να το επιστρέψουν είναι ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών. Για το θέσω πιο λιανά, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, τα κόμματα οφείλουν να επιστρέψουν στο κράτος σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ. Και αντί να κινηθούν οι διαδικασίες που πρέπει, όλοι σφυρίζουν αδιάφορα με την ελπίδα να ξεχαστεί το θέμα, να περάσει ο χρόνος και να παραγραφεί το χρέος. Κι αν αυτό δεν ερμηνεύεται ως «φάγωμα» των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη, τότε πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσουμε; Υπάρχει, είπε ο γενικός ελεγκτής, μια διελκυστίνδα μεταξύ της Βουλής και του υπουργείου Οικονομικών για το ποιος έχει την ευθύνη να κινήσει τη διαδικασία και να πάρει στο δικαστήριο τα κόμματα.

Καλά κάνουν, ωστόσο, να λύσουν τις όποιες διαφωνίες τους άμεσα, διότι πρώτιστο καθήκον τους είναι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιστραφούν αυτά τα λεφτά στο κράτος. Αν επρόκειτο για κρατική χορηγία που είχε δοθεί σε έναν απλό πολίτη για συγκεκριμένο σκοπό και αυτός δεν είχε αξιοποιήσει τα χρήματα για τον σκοπό που του δόθηκαν, θα βρισκόταν ήδη ενώπιον των δικαστηρίων δαχτυλοδειχτούμενος. Όταν όμως πρόκειται για τους φίλτατους κομματάρχες μας, που κατά τ’ άλλα παριστάνουν τους ευαισθητοποιημένους για τις οικονομικές δυσκολίες που περνά ο κόσμος, όχι μόνο δεν κινείται η διαδικασία αλλά παριστάνουν οι πάντες τις πάπιες προσπαθώντας εκτός από το «φάγωμα» των χρημάτων, να «φαγωθεί» και ο χρόνος ώστε να επέλθει η πολυπόθητη παραγραφή των οφειλών τους.

Και αν αυτό δεν είναι πολιτική αγυρτεία τότε πώς ακριβώς πρέπει να το ονομάσουμε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X