«Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Έλον Μασκ όταν αγόρασε το Τουίτερ, το οποίο μετονόμασε σε Χ, ήταν να επαναφέρει όλους τους λογαριασμούς χρηστών που προωθούσαν φασιστικό περιεχόμενο και οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί». Ο κ. Αφουξενίδης, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με εξειδίκευση στα σόσιαλ μίντια, σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ», επαναλαμβάνει καθαρά αυτό που έχει ήδη διαφανεί: Ότι ο ζάμπλουτος κ. Μασκ, εκλεκτός του προέδρου των ΗΠΑ, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Χ για να προωθήσει έναν ακραίο συντηρητισμό αλλά και μια αισθητική ζούγκλας, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί ελεύθερα να βρίζει τον άλλο χωρίς καμία επίπτωση. Την ίδια ώρα, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, σε ένα σπουδαίο πρόσφατο άρθρο της στην Athens Voice, «βροντοφωνάζει» πως η περίπτωση του Χ και του κ. Μασκ είναι «μια ευκαιρία να επαναφέρουμε τον διάλογο περί σόσιαλ μίντια και της εξουσίας που ασκούν παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις, οξύνοντας την πόλωση και το μίσος και υπονομεύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες». «Διερχόμαστε μια εποχή αχρείων», επισημαίνει η Ελληνίδα συγγραφέας, «στη δημιουργία της οποίας συνέβαλαν τα social media: το ηφαίστειο των γνωμών, η χειραγώγηση, η πλύση εγκεφάλου, η επικράτηση του πλέον κραυγαλέου ευνόησαν τη συγκέντρωση εξουσίας σε χέρια ακατάλληλων ατόμων και υπερτροφοδότησαν την πλουτοκρατία». Και επειδή όλο αυτό χοντραίνει με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια τη δημοκρατία, τότε πράγματι αυτή η συζήτηση που προτείνει η κα Τριανταφύλλου είναι επείγουσας φύσεως, όπως επείγον επίσης είναι να αναρωτηθούμε γιατί ενώ τα αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά τα τρομαχτικά, παραμένουμε χρήστες αυτής της πλατφόρμας.
Γιατί δεν μας περνά από το μυαλό να φύγουμε άρον-άρον, όχι απλώς για να διαχωρίσουμε τη θέση μας, αλλά γιατί μόνο με τη μαζική απώλεια χρηστών αποδυναμώνονται αυτά τα εργαλεία και κατ’ επέκταση οι επικίνδυνοι ιδιοκτήτες τους. Δεν αρκεί πλέον μόνο η διάγνωση, αλλά επιβάλλεται δράση, η οποία δεν είναι να βγούμε στους δρόμους με πανό ή να πληκτρολογούμε τον θυμό μας στις ίδιες αυτές πλατφόρμες που φέρουν την ευθύνη για την τοξικότητα που μας περιβάλλει και τη χειραγώγησή μας από ανθρώπους όπως τον Μασκ, οι οποίοι μάχονται εναντίον της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. «Αν κάθε λογικός άνθρωπος και θεσμός», γράφει πολύ εύστοχα η κα Τριανταφύλλου, «σταματούσε να χρησιμοποιεί το Χ, ίσως τύποι σαν τον Μασκ να συνειδητοποιούσαν ότι αναρριχήθηκαν στην κορυφή του κόσμου εξαιτίας του κομφορμισμού των μαζών και ότι μπορούν μέσω μιας αντίστροφης δράσης να κατρακυλήσουν στον πάτο». Άρα; Γιατί δεν το κάνουμε; Επειδή χρειάζονται πολλοί για να γίνει η διαφορά; Ε και; Ας το κάνουμε με την προσδοκία να ακολουθήσουν κι άλλοι. Πώς γίνεται να γράφουμε λογύδρια και αναρτήσεις εναντίον αυτής της κατάφωρης ακροδεξιάς προπαγάνδας, αλλά να παραμένουμε χρήστες της πλατφόρμας που τη διαχέει; Για σκεφτείτε το λίγο. Πόσο οξύμωρο είναι να μαχόμαστε εναντίον αυτού του επικίνδυνα ακραίου συντηρητισμού που εξαπλώνεται ανά το παγκόσμιο, αλλά την ίδια ώρα να μην το κουνάμε από τη θέση μας ώστε να μποϊκοτάρουμε πλατφόρμες όπως το Χ, του οποίου ο ιδιοκτήτης επισταμένα και μεθοδικά προωθεί τον φασισμό και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αφουξενίδης, «να έχει μετατρέψει το Χ σε ένα διαβρωτικό μέσο».
Ο Μασκ, υπενθυμίζει η κα Τριανταφύλλου, «δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τη μετάδοση fake news εκ μέρους της Ρωσίας, συμμορφώθηκε με τα αιτήματα λογοκρισίας του Ερντογάν, λοιδόρησε την κυβέρνηση του ντα Σίλβα στη Βραζιλία, δυσφήμισε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενίσχυσε τους εθνικιστές στην Ινδία, στην Κίνα και στην Αργεντινή και υποδαύλισε τη βία στη Βρετανία, προβλέποντας εμφύλιο πόλεμο». Τι άλλο θέλουμε για να πειστούμε ότι πρέπει επιτέλους να πάψουμε να είμαστε «υποταγμένοι στον Μασκ και τη συμμορία του»; Και να συνειδητοποιήσουμε πως επιλέγοντας την «εύκολη λύση που είναι να μην διακόψουμε τις συνήθειές μας» του στρώνουμε το χαλί;