Παρακολούθησα τις προάλλες τη χρήσιμη συνέντευξη του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στη δημοσιογράφο Κάτια Σάββα. Γιατί χρήσιμη; Μα διότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ φρόντισε να μας διασαφηνίσει ποιος ήταν ο απώτερος του στόχος, όταν κατέφευγε στην τεχνητή νοημοσύνη (GTP-4) για να τη ρωτήσει κατά πόσο η Τουρκία προωθεί λύση δύο κρατών. Να θυμίσω πως όταν η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου με την απάντηση της τεχνητής νοημοσύνης –ότι πράγματι η Τουρκία προωθεί λύση δύο κρατών– είδε το φως των σόσιαλ μίντια, πολλοί ήταν οι σκεπτόμενοι πολίτες που διερωτήθηκαν πώς του ήρθε να απευθυνθεί στο GTP-4 και δη με τη συγκεκριμένη ερώτηση (και όχι π.χ. πώς να φτιάξει ένα λαχανόκηπο). Σε κάποιους φάνηκε τόσο αδιανόητη κίνηση που η μοναδική ερμηνεία ήταν πως ο αρχηγός του ΔΗΚΟ δεν είχε συνέλθει ακόμη από το πάρτι-τσίρκο που πραγματοποιήθηκε για τα γενέθλιά του και πως μάλλον η παραζάλη είναι που ευθύνεται για το ακατανόητο των πράξεών του. Η συνέντευξη όμως στην Κάτια Σάββα ήρθε να βάλει τα πράγματα και τους απανταχού «κακεντρεχείς» στη θέση τους.
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως ο λόγος που κατέφυγε στην τεχνητή νοημοσύνη ήταν ένας και μοναδικός: Να μας αποδείξει πως είναι πασιφανές ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε. και πως πλέον δεν κρύβει ότι προσβλέπει στη λύση δύο κρατών. Συμπλήρωσε επίσης πως έκανε την εν λόγω ανάρτηση προβοκατόρικα, δηλαδή με την προσδοκία πως θα προκαλούσε συζήτηση στην οποία θα αναδεικνυόταν αφενός η τουρκική αδιαλλαξία και αφετέρου η σοβαρότητα και κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε. Τώρα γιατί ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει ότι οι πλείστοι από τους σκεπτόμενους πολίτες χρειάζονταν την τεχνητή νοημοσύνη να τους πει ότι η Τουρκία θέλει δύο κράτη προκειμένου να αισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών, είναι πραγματικά απορίας άξιον. Και ίσως είναι αυτήν την ερώτηση που πρέπει να θέσουν οι πολίτες στην τεχνητή νοημοσύνη, το γιατί ο κ. Παπαδόπουλος τους αντιμετωπίζει λες και είναι αλλού ξημερωμένοι ή λες και ζουν σε κάποιον άλλο πλανήτη με αποτέλεσμα να αναγκάζεται πολιτικός άνθρωπος να καταφεύγει στο GPT-4 για να τους συνεφέρει και να τους αφυπνίσει. Το είπε ξεκάθαρα στην εν λόγω συνέντευξη: Πως είναι πολλοί που ζούνε με την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα έμειναν όπως ήταν στο Κραν Μοντάνα. Φρόντισε μάλιστα να επεξηγήσει σε αυτούς που ζούνε μέσα στην πλάνη τους, πως τα πράγματα έχουνε αλλάξει προς το χειρότερο προσθέτοντας πως πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.
Διότι –είπε και ελάλησε ο πολιτικός που ξέρει να καταφεύγει στην τεχνητή νοημοσύνη για το καλό της χώρας του– η Τουρκία είναι γελασμένη αν πιστεύει πως με την επιστροφή της περιφραγμένης Αμμοχώστου λύνεται το Κυπριακό. Τώρα γιατί ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει ακόμα ότι η Τουρκία θέλει να επιστρέψει πίσω οτιδήποτε από την Αμμόχωστο είναι μια ακόμα ερώτηση που επείγεται να μας απαντήσει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι στην προνομιούχα θέση να αποκωδικοποιεί τις πολύπλοκες σκέψεις του προέδρου του ΔΗΚΟ. Ο κ. Παπαδόπουλος έσπευσε επίσης να «θυμώσει» σε όσους λένε πως φταίμε και εμείς για την κατάσταση που βρίσκεται το Κυπριακό διότι, είπε, αυτό εξυπηρετεί, τα συμφέροντα της Τουρκίας. Στην πλάνη που λέει ότι δεν έχουμε σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάντια του Κυπριακού καθώς και για το ποιους εξυπηρετούσε όλα αυτά τα χρόνια η συντήρηση αυτής της πλάνης, παρέλειψε να αναφερθεί ο κ. Παπαδόπουλος. Προτίμησε να παραμείνει στην επεξήγηση πως χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να μας… αφυπνίσει. Μήπως όμως τελικά ένα δίκαιο το έχει και όντως μας χρειάζεται μια αφύπνιση; Μπας και διερωτηθούμε επιτέλους γιατί αφήσαμε την κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε στα χέρια τέτοιων πολιτικών;