Του Απόστολου Κουρουπάκη
Η χώρα, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, και το οποίο πρέπει να αναδειχθεί. Θα είχε ενδιαφέρον, λοιπόν, να βλέπαμε από το υφυπουργείο Πολιτισμού και από το υφυπουργείο Τουρισμού έναν οδικό χάρτη για πολιτιστικές διαδρομές στη χώρα για τους επισκέπτες, που, όπως λένε οι άνθρωποι του τουρισμού, φέτος θα ξεπεράσουν εκείνους του 2019 και αναμένεται να σπάσει ρεκόρ. Φυσικά και ρεκόρ να μη σπάσουμε πάλι θα πρέπει οργανωμένα η Πολιτεία να ξέρει πώς θα αξιοποιήσει προς όφελός της την πολιτιστική κληρονομιά της και νομίζω πως γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όλη η χώρα, όση μισή έχουμε τέλος πάντων, μπορεί να γίνει μια πολιτιστική διαδρομή, γεύσης, αρχιτεκτονικής, ιστορίας, φύσης, και πόσα άλλα, και αν είχαμε και όραμα θα συνδέαμε τη μισή Κύπρο με την άλλη μισή, στα Κατεχόμενα, είτε με μία εφαρμογή, είτε με μια ενδιαφέρουσα εικαστική εγκατάσταση, είτε με εκθέσεις στα αεροδρόμιά μας. Ιδέες πολλές, για να δείξουμε το πολιτιστικό όλον της χώρας, όποιο κι αν είναι αυτό. Φυσικά, για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν πολλοί φορείς, πολλά τμήματα του Δημοσίου...
Όπως και να ’χει και πέραν από μεγαλοϊδεατισμούς όπως οι παραπάνω η συνεργασία των δύο υφυπουργείων, Τουρισμού και Πολιτισμού, θα πρέπει να είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες και των δύο υφυπουργών –εντάξει, είναι νέοι στις θέσεις τους και ακόμα δοκιμάζουν τα νερά και πρέπει να τους πιστώσουμε με χρόνο, άλλωστε η προεδρική θητεία είναι μέχρι το 2028!– μιας και το ένα χέρι νίβει το άλλο. Η Κύπρος έχει τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που αισθάνομαι πως δεν αναδεικνύεται κατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Εκτός από χώρα υπηρεσιών, λογιστών και δικηγόρων, είμαστε και χώρα που έχει αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, εκκλησιαστικά και άλλα μνημεία και φυσικά εγκατεσπαρμένους διάφορους μουσειακούς χώρους σε όλη την αγροτική Κύπρο, τα οποία είναι ανοικτά... σχεδόν ποτέ.
Έτσι, σε αυτή την προσπάθεια της χώρας για να αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας σημαντικό μερίδιο έχουν και το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, μιας στα διοικητικά τους όρια στεγάζονται συνήθως κλειστά μικρά τοπικά μουσεία, για τα οποία όμως έχουν δοθεί από την Πολιτεία και από την Ευρώπη αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Φυσικά, στην εξίσωση πρέπει να μπει και η Εκκλησία της Κύπρου, διά των κατά τόπους εκκλησιαστικών επιτροπών, αφού ιστορικοί ναοί και μονές μπορούν να γίνουν πόλος έλξης όχι μόνο για πιστούς, αλλά και για άλλου είδους επισκέπτες.
Η προώθηση της κυπριακής αρχαιολογίας, με εκθέσεις όπως η πρόσφατη στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Fitzwilliam του Κέμπριτζ, «Islanders: The Making of the Mediterranean» πολύ πιθανόν να φέρει ακόμη περισσότερους επισκέπτες στα μουσεία μας και δη στο Κυπριακό Μουσείο, είναι έτοιμο να υποδεχθεί παραπάνω επισκέπτες απ’ όσους έχει συνηθίσει; Βέβαια, σε όλη την Κύπρο υπάρχουν δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι και ελπίζω να είναι έτοιμοι κατά πάντα να υποδεχθούν επισκέπτες, ικανοποιώντας κάθε ανάγκη τους. Είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή άλλες αναπηρίες; Υπάρχουν στα μουσεία μας και στους αρχαιολογικούς μας χώρους κατάλληλες εφαρμογές για άτομα με προβλήματα όρασης ή οπτική αναπηρία; Επιτρέπονται τα ζώα συντροφιάς; Όλα αυτά θα είχε ενδιαφέρον να ήταν συγκεντρωμένα σε ένα φυλλάδιο, και αυτό να ήταν διαθέσιμο στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, αλλά και διαδικτυακά. Δύσκολο το εγχείρημα, το καταλαβαίνω, ιδίως τώρα που παλεύουμε για την κυβερνοασφάλειά μας, ποιος θα καθίσει να ασχοληθεί με τέτοια θέματα. Πάντως, θα έπρεπε να το είχαμε στα υπόψη μας ότι και η σελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων χρειάζεται μια γερή αναβάθμιση, ώστε να γίνει πιο φιλική για τον επισκέπτη και φυσικά πιο ελκυστική και σύγχρονη.
Υγ. 1. Με την υπαγωγή του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υφυπουργείο Πολιτισμού θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε πώς προτίθενται να προχωρήσουν ο κ. Χατζηγιάννης με την κυρία Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου. Ποιος είναι ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί; Τι πρόκειται να αλλάξει, αν αλλάξει κάτι. Είδαμε από τα κοινωνικά δίκτυα του υφυπουργού, επίσημα και ανεπίσημα, πως συναντήθηκαν, φωτογραφήθηκαν, αλλά τι είπαν δεν μάθαμε ακόμα. Ίσως τίποτε το σημαντικό, ίσως ότι προχωράνε κανονικά τα πράγματα, όπως είναι σχεδιασμένα, ή κάτι άλλο. Δελτία Τύπου πλέον δεν εκδίδονται, τα δελτία Τύπου τα αντικατέστησαν οι φωτογραφίες και τα μουσικά ιντερμέδια.
Υγ. 2. Υποθέτουμε πως τα ωράρια των μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων πως είναι τα ίδια με το 2022, γι’ αυτό δεν τα έχουν αλλάξει ακόμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αν και έχουμε μπει στη θερινή περίοδο από τις 16 Απριλίου (σύμφωνα πάντα με το ημερολόγιο του 2022).