ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γόρδιος δεσμός το καθεστώς του καλλιτέχνη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αντίθετες είναι οι περισσότερες ενώσεις –όλων των τύπων– καλλιτεχνών με το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανεξαρτήτως των αντιρρήσεων που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες οι καλλιτέχνες. Ο κόσμος των δημιουργών γνωστοποίησε την αντίθεσή του με δημόσιες ανακοινώσεις. Η πρώτη ανακοίνωση ήλθε το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου από τον Σύνδεσμο Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης- φυτώριο, την οποία συνυπογράφουν και οι: Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου - E.KA.TE., Κύπριοι Χαράκτες - Cypriot Printmakers, Ένωση Γραφιστών & Εικονογράφων Κύπρου - Cyprus Association of Graphic Designers and Illustrators, Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου - Directors Guild of Cyprus, Cyprus Animation Association, Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου, Στέγη Χορού Λεμεσού - Dance House Limassol, Κυπριακό Κέντρο Σκηνογράφων Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου (CYCSTAT) και το Κέντρο Συνθετών Κύπρου - Centre of Cypriot Composers. Η δεύτερη ανακοίνωση έγινε από την Κλαδική Καλλιτεχνών Θέατρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, μία ουδόλως ευκαταφρόνητη μερίδα ανθρώπων του πολιτισμού της χώρας, όλων των κλάδων τίθεται απέναντι από τον «Περί της Θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμο του 2025.

Οι έως τώρα ανακοινώσεις αναφέρουν πως το προς συζήτηση νομοσχέδιο δεν τους καλύπτει, δεν αναγνωρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών, είναι χτισμένο σε λανθασμένη φιλοσοφική βάση, χωρίς να αναγνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να πάει προς συζήτηση στη Βουλή και μάλιστα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης.
Από την πλευρά του το υφυπουργείο Πολιτισμού σε δική του ανακοίνωση αναφέρει πως ό,τι πήγε στη Βουλή συμπεριλαμβάνει τις εισηγήσεις των οργανωμένων φορέων, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη στις πρόνοιες του νομοσχεδίου, με την ανακοίνωση του Φυτωρίου βέβαια να αναφέρει πως δεν πραγματοποιήθηκαν επαρκείς δημόσιες διαβουλεύσεις.

Πάντως, το υφυπουργείο δηλώνει έτοιμο να λύσει τον γόρδιο δεσμό… που όπως φαίνεται δημιουργείται ή συνεχίζει να υπάρχει, με τη διοργάνωση εξειδικευμένων συναντήσεων και ημερίδων μεταξύ της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των οργανωμένων φορέων των καλλιτεχνών σε εύθετο χρόνο και διαβεβαιώνει ότι είναι ανοικτό σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους προς όφελος και μόνον του επαγγέλματος του καλλιτέχνη στον τόπο μας. Δηλαδή, αν καταλαβαίνω σωστά, όλα συνεχίζουν να συζητιούνται, έστω και αν έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Αυτό που εγώ δεν έχω καταλάβει είναι, το τελικό κείμενο που πήγε στη Βουλή είχε ή δεν είχε τις εισηγήσεις των φορέων, αν είχε κάποιες, σε τι έκταση, ποια ενημέρωση είχαν οι φορείς; Τώρα που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να αλλάξει το νομοσχέδιο από πλευράς του υφυπουργείου; Οι αλλαγές δύνανται να γίνουν μέσω τροπολογιών κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσω των βουλευτών; Μπορούν να έχουν λόγο οι πολιτιστικοί φορείς ή θα πρέπει να βρουν βουλευτή/ές για να προωθήσουν τις θέσεις τους;

Με λίγα λόγια έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα, και ποιες πολιτικές δυνάμεις θα βάλουν πλάτη και πώς θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των φορέων και του υφυπουργείου Πολιτισμού. Σίγουρα η νομική εξασφάλιση των καλλιτεχνών είναι αναγκαία, μήπως και τελικά το χρονολογούμενο και χρονίζον πλέον ζήτημα του καθεστώτος του καλλιτέχνη βρει λύση, προς όφελος των δημιουργών, όλων των τομέων του πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση