Του Σταύρου Χριστοδούλου
Πολλά μπορούμε να πούμε για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Με πιο πρόσφατη την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα διάγγελμα που του πρόσθεσε πολιτικό ανάστημα και διέσωσε, την υστάτη έστω, την καταρρακωμένη εικόνα της Αριστεράς. Έχω την άποψη όμως πως αν επικεντρωθούμε στους πρωταγωνιστές των εκλογών είναι σαν να αγνοούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Που δεν είναι άλλος από τον θρίαμβο της ακροδεξιάς, η οποία όχι μόνο αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της αλλά έβαλε στη Βουλή των Ελλήνων το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής από την πίσω πόρτα. Γιατί τι άλλο από μασκαρεμένη Χρυσή Αυγή είναι το κόμμα Σπαρτιάτες; Και ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται από τα όσα η τηλεοπτική κάμερα του Alpha κατέγραψε στο δικηγορικό γραφείο του εκπροσώπου Τύπου των Σπαρτιατών Χάρη Κατσιβαρδά, όπου υπήρχαν στοίβες βιβλία με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τον Χίτλερ, τη ναζιστική σβάστικα και τον Ιωάννη Μεταξά; Αν ούτε αυτά τα πειστήρια είναι αρκετά, τότε ας ακούσουμε τον καταδικασμένο από την ελληνική δικαιοσύνη Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος σε ένα παραλήρημα για το δημιούργημά του, τους Σπαρτιάτες, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζω αυτή τη νίκη ως ένας απλός αγγελιοφόρος της εθνικής ιδέας και αναφωνώ με υπερηφάνεια το Νενικήκαμεν. Έπειτα από τέσσερα πέτρινα χρόνια σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αισθάνομαι και εγώ την ίδια μοιραία κόπωση, την ίδια απερίγραπτη εξάντληση με τον ημεροδρόμο του Μαραθώνα. Είμαι και εγώ έτοιμος να καταρρεύσω, αλλά θα παραμείνω όρθιος, θα ανακτήσω τις δυνάμεις μου και θα επανέλθω στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, ενισχυμένος και αναβαθμισμένος».
Όχι μόνο επιστρέφει δριμύτερος λοιπόν, αλλά και αναβαθμισμένος. Ενδυόμενος τον αντισυστημικό μανδύα, ο οποίος φαντάζει γελοίος βεβαίως στους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες –αλλά δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους νέους. Αυτή η διάσταση πιστεύω είναι και η πιο ανησυχητική από τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα. Μια διάσταση που ανέδειξε η Μαριλένα Ζίγκα, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της στην Καθημερινή, «Σπαρτιάτες: Κάθε κλικ στο TikTok τους έφερνε όλο και πιο κοντά στη Βουλή». Εκεί διαβάζουμε ότι 9,2% των ψηφοφόρων 17 έως 34 ετών ξέπλυνε την εγκληματική δράση του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη. Φορώντας του μάλιστα και φωτοστέφανο, αφού μέσω ακροδεξιών λογαριασμών στο διαδίκτυο που διακηρύσσουν το σύνθημα «Φυλακή στην Αλήθεια» παρουσιάζεται ως πολιτικός κρατούμενος. Τα περισσότερα βίντεο ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες προβολές ενώ εκατοντάδες είναι τα σχόλια συμπαράστασης. «Λιάκο σε χρειαζόμαστε στη Βουλή. Να τους χώσεις όλους μέσα και να πάρεις εκδίκηση για εμάς τους Ελληνες». «Είναι στη φυλακή γιατί τον φοβούνται. Υπομονή και μόλις βγει δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε». Πιο ανησυχητικά όμως, ακόμα και από τα σχόλια, είναι τα βίντεο στο TikTok που αγγίζουν τα 60 εκατομμύρια προβολές! Συν οι 20.000 αναρτήσεις στο Instagram ή τα εκατοντάδες χιλιάδες κλικ που συγκεντρώνει ο Κασιδιάρης, οι Σπαρτιάτες και οι παρεμφερείς όροι. Με τούτα και με κείνα το κόμμα καρικατούρα, με βουλευτές κουμπάρους χρυσαυγιτών, πρώην bodybuilders και διάφορους άλλους περίεργους τύπους, αναδείχτηκε πέμπτο πανελλαδικά και τέταρτο στις ηλικίες 17-24.
Αναρωτιέμαι, τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να κατανοήσουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει με την άνοδο της ακροδεξιάς; Πολύ περισσότερο με την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση αυτού του νέου πολιτικού ζόφου που έλκει τη νεολαία. Είναι φανερό πως το αφήγημά τους αφορά στον τάχαμου αντισυστημικό τους χαρακτήρα. Κι ας είναι απροκάλυπτα ρατσιστές, τοξικοί και μισαλλόδοξοι. Το γεγονός ότι πείθουν έναν στους δέκα νέους πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και στους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες. Στην Ελλάδα, αλλά και εδώ σε εμάς που συνήθως ακολουθούμε με μια χρονοκαθυστέρηση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Κύπρο «κανονικοποιήθηκε» το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής κι ότι σπανίως κάποιος ασχολείται μαζί τους. Το αβγό του φιδιού όμως επωάζεται και θα το βρούμε μπροστά μας. Είτε πρόκειται για μικρότερης σημασίας θέματα, όπως η πρόσφατη συζήτηση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, είτε για θεμελιώδη δικαιώματα σύμφυτα της δημοκρατίας.