
Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο «The Atlantic», ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που «διοικεί την Αμερική και τον κόσμο», παρουσιάζοντας την εικόνα μιας ενισχυμένης, αποφασιστικής προεδρίας, απολύτως προσανατολισμένης στη διατήρηση της εξουσίας και την αναδιαμόρφωση της διεθνούς τάξης.
Η συνάντηση των δημοσιογράφων, με επικεφαλής τον Τζέφρεϊ Γκόλντμπεργκ –που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Signalgate– πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στο Οβάλ Γραφείο, το οποίο, όπως τόνισε ο Τραμπ, έχει ανακαινιστεί με δικές του δαπάνες, με 24 καρατίων χρυσό προερχόμενο από το Μαρ-α-Λάγκο.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι σκέφτεται ακόμη και την τοποθέτηση πολυελαίου, αλλά «προτεραιότητα έχουν η Κίνα και η Ρωσία».
Προεδρία χωρίς όρια
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η νέα θητεία του είναι «πολύ ισχυρότερη από την πρώτη», καθώς, όπως υποστήριξε, πλέον δεν αγωνίζεται για προσωπική επιβίωση, αλλά για «τη σωτηρία της χώρας και της ανθρωπότητας».
Παραδέχτηκε ότι οι εμπειρίες της πρώτης θητείας του τον έχουν θωρακίσει απέναντι σε εσωτερικές αντιστάσεις, προσθέτοντας πως διοικεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερους δισταγμούς.
Παρά τις ανησυχίες για διολίσθηση προς τον αυταρχισμό, ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι σέβεται το Ανώτατο Δικαστήριο, αν και εξέφρασε δυσφορία για κάποιες δικαστικές αποφάσεις, κάνοντας λόγο για «πολύ άδικους» δικαστές.
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο Signalgate, όπου στρατηγικά σχέδια έφτασαν στα χέρια του Γκόλντμπεργκ μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής Signal, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε πραγματικό πρόβλημα ασφαλείας και συμβούλεψε να αποφεύγεται η χρήση της εφαρμογής.
Παρά τα λάθη του υπουργού Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του, χαρακτηρίζοντας τον «ταλαντούχο και ενεργητικό».
Η Ουκρανία και ο Πούτιν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη συμβάλει στη σωτηρία της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι επί προεδρίας του εστάλησαν Javelins που συνέβαλαν στην αναχαίτιση της ρωσικής προέλασης προς το Κίεβο.
«Αν ήμουν τότε πρόεδρος, ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει», επανέλαβε.
Οταν ρωτήθηκε αν θα ενίσχυε την Ουκρανία σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης, απάντησε ότι τα «όπλα» δεν είναι μόνο τα πυρομαχικά αλλά και οι κυρώσεις και οι οικονομικές πιέσεις.
Δήλωσε πως αν χρειαστεί, θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Αλλά όχι αναγκαστικά στο πλευρό του Ζελένσκι, με τον οποίο, όπως είπε, «δεν είχε ποτέ καλή χημεία».
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νίκη του στις εκλογές του 2024 «μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ», απορρίπτοντας τον όρο «comeback» για την επάνοδό του στην εξουσία.
Επιμένοντας στη θέση ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020, κατηγόρησε το σύστημα για νοθεία και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «υπέφεραν τρομερά» τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν. «Δεν το πιστεύω απλώς. Το ξέρω», είπε.
Η οικονομική στρατηγική και οι δασμοί
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη Wall Street και την πιθανότητα μεταβολής της πολιτικής δασμών, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει. Ανέφερε ότι οι υψηλοί δασμοί είναι αναγκαίοι για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας και πως το οικονομικό του όραμα αντλεί έμπνευση από την περίοδο 1870-1913, όταν οι ΗΠΑ άνθησαν υπό καθεστώς υψηλής προστατευτικότητας.
«Δεν είμαι εδώ για να διευκολύνω τη ζωή μου. Αν ήθελα εύκολη προεδρία, θα άφηνα τα πράγματα ως είχαν. Αλλά τότε η χώρα δεν θα είχε μέλλον», δήλωσε.
Ο Τραμπ εμφανίστηκε απαξιωτικός προς το Δημοκρατικό Κόμμα, λέγοντας ότι «έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του» και ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρος ηγέτης στον ορίζοντα». Σχολίασε θετικά τους κυβερνήτες Τζος Σαπίρο και Γκρέτσεν Γουίτμερ, αλλά εξέφρασε σκεπτικισμό για τις προοπτικές τους.
Σχετικά με τη διεθνή πολιτική, υπερασπίστηκε τη σκληρή στάση του απέναντι στον Καναδά, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «οικονομικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ» και αστειεύτηκε ότι «θα ήταν υπέροχο να γίνει η 51η Πολιτεία».
Το ενδεχόμενο μιας τρίτης θητείας
Ερωτηθείς για τα καπέλα «Trump 2028» που κυκλοφορούν ήδη, δεν απέκλεισε τελείως την πιθανότητα να διεκδικήσει και τρίτη θητεία, αν και υποστήριξε ότι «δεν είναι κάτι που επιδιώκει» και αναγνώρισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε μείζονα θεσμική κρίση.
Ο Τραμπ έκλεισε τη συνέντευξη επιμένοντας ότι η Αμερική διανύει μία από τις κρισιμότερες περιόδους της ιστορίας της και ότι ο ίδιος έχει αναλάβει την αποστολή να «την επαναφέρει στη σωστή πορεία».
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος.
Πηγή: The Atlantic