Του Σταύρου Χριστοδούλου
Για τις ποινικές ευθύνες στο σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ θα αποφανθεί, όταν έρθει η ώρα, η δικαιοσύνη. Τους δε κραδασμούς που προκαλεί το σκάνδαλο στην Εκκλησία θα διαχειριστεί η Ιερά Σύνοδος, ακολουθώντας τις δικές της διαδικασίες. Με την πολιτική και ηθική διάσταση του θέματος όμως, σε ένα δημοκρατικό κοσμικό κράτος, έχουμε υποχρέωση να ασχοληθούμε όλοι. Γιατί εδώ δεν πρόκειται απλώς για μια δύσοσμη υπόθεση τσαρλατανισμού με κίτρινες αποχρώσεις. Εδώ μιλάμε για εγκληματικές πράξεις, οι οποίες απειλούν να συμπαρασύρουν πολλούς. Πέρα και πάνω και εκτός των δομών της Εκκλησίας. Λες κι ανασήκωσε κάποιος την κουρτίνα, για να εκτεθεί σε κοινή θέα η πιο αποκρουστική εκδοχή του «this is Cyprus».
Ιδού η μεγάλη εικόνα, στο κατά τ’ άλλα ευνομούμενο κράτος μας: Παπάδες με απατεωνιές εκμεταλλεύονται τους πιστούς αποκομίζοντας ζεστό χρήμα. Πουλάνε ελπίδα σε αρρώστους, εξαπατούν τους αφελείς με υποτιθέμενα θαύματα, υιοθετούν αντιεπιστημονικές απόψεις και επιδίδονται σε ρητορική μίσους. Όλα αυτά με την ανοχή της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Όσοι σοκάρονται τάχα μου από τις γελοιότητες της Μονής Αββακούμ, αναρωτιέμαι γιατί δεν έβγαλαν τσιμουδιά όταν το επίσημο κράτος υποδεχόταν πρόσφατα την Αγία Ζώνη ή όταν οι πιστοί έκαναν ουρές για να προσκυνήσουν άγιες παντόφλες και αντίστοιχες ανοησίες.
Ιδού και η εικόνα του εγκλήματος, έτσι όπως αναδείχθηκε μέσα από την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών: Κουκουλοφόροι μεταφέρουν τους υπό κατηγορία μοναχούς με αυτοκίνητα χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας στη Μητρόπολη. Εκεί τους ανακρίνουν μετρώντας τη λεία (πάνω από 800.000 ευρώ!) στην παρουσία προσώπων όπως ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας και ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος (με την ιδιότητα των Θρονικών Επιτρόπων), αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου (με την ιδιότητα του δικηγόρου της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής). Σύμφωνα δε με τις φήμες που οργιάζουν στα social media, παρόντες ήταν και αστυνομικοί με πολιτικά. Ισχυρισμός που αν αποδειχτεί αληθής, τότε ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, βάζοντας στο κάδρο τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση.
Να μην πολιτικοποιήσουμε την υπόθεση, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό. Αφορμή έδωσε η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ να εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής με τίτλο: «Η οικονομική εκμετάλλευση της πίστης και η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση». Μα εδώ ακριβώς έγκειται η ουσία του ζητήματος. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν πολιτικά, αφού μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις της μεγάλης εικόνας που λέγαμε πριν. Οι εγκληματικές πράξεις δεν τα αφορούν, καθώς εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Το έγκλημα όμως της εκμετάλλευσης της πίστης είναι ευθύνη της Πολιτείας. Η απόφαση των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να απορρίψουν την εγγραφή του θέματος έχει να κάνει προφανώς με το πολιτικό κόστος που μπορεί να προκαλέσει η σύγκρουση με το εκκλησιαστικό κατεστημένο.
Δυστυχώς για τη χώρα μας, η στάση αυτών των κομμάτων λειτουργεί ως τροχοπέδη στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους. Δυστυχώς για τα κόμματα αυτά, με τη στάση τους ρίχνουν νερό στον μύλο της οπισθοδρόμησης. Είναι φανερό πως φοβούνται τη δυναμική που καταγράφει το ΕΛΑΜ στις δημοσκοπήσεις και επιλέγουν να μην ενεργοποιήσουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων τους. Λόγω του σκανδάλου της Μονής Αββακούμ ο Χρίστος Χρίστου αναγκάστηκε να βγει από τη βολική σιωπή του και να δώσει κάποιες απαντήσεις. Αλλά ενώ θα ανέμενε κανείς ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα αξιοποιούσαν αυτή την ευκαιρία για να τραβήξουν μια ξεκάθαρη γραμμή ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, υπήρξε μια οδυνηρή για τη δημοκρατία οπισθοχώρηση.
Υ.Γ. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη νήσο των Αγίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στο Άγιον Όρος είπε μεταξύ άλλων κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου: «… ενώπιόν σας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ του σώματος και του πνεύματος και παρακαλούμε να πληθύνετε τις προσευχές σας και τις θερμές ικεσίες σας προς τον Κύριον και την υπεραγία Θεοτόκο για να παρέλθουν τα δεινά και οι θλίψεις της πατρίδος μας, Κύπρου». Χωρίς σχόλιο.