Του Πάρη Δημητριάδη
Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στη ροή ειδήσεων έπρεπε να βαλουν ξυπνητήρι στις τέσσερις τα ξημερώματα ώρα Κύπρου, για να καλύψουν τις εξελίξεις γύρω από ένα άτυπο, όπως, τυπικά, ονομάστηκε, δείπνο, το οποίο θα γινόταν στον 38ο όροφο κτιρίου στη Νέα Υόρκη. Ορισμένοι άλλοι δημοσιογράφοι από τη χώρα μας πραγματοποίησαν κιόλας υπερατλαντικό ταξίδι, για να καλύψουν επί τόπου το γεγονός.
Στο άτυπο, αυτό, δρώμενο στην αμερικανική μητρόπολη συμμετείχαν όπως είναι (;) γνωστό ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Η προγραμματισμένη συνάντηση των τριών ανδρών στον ουρανοξύστη των Ηνωμένων Εθνών εκτιμήθηκε ως κρίσιμη στις αίθουσες σύνταξης των Μέσων Ενημέρωσης της χώρας μας, καθώς μετα από 7 χρόνια αδράνειας, το σημαντικότερο, υποτίθεται, θέμα, «το» θέμα, το περίφημο Κυπριακό, ενδεχομένως να έβγαινε από τον βαθύ του λήθαργο και να σημειώνονταν εξελίξεις. Θετικές, αρνητικές ή έστω χλιαρές, οι εξελίξεις αυτές θα ήταν μια κάποια κινητικότητα, τόσο σημαντική, ώστε να πρέπει το δίχως άλλο να χτυπήσει το ξυπνητήρι των συναδέλφων της ροής ειδήσεων και οι λίγοι ανταποκριτές που ήταν σε θέση να ταξιδέψουν να το πράξουν.
Η εποχή μας, ωστόσο, όπως και τα ήθη της -o tempora ο mores λέει το γνωστό ρητό- έχουν διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε μια άλλη τριμερής συνάντηση, η οποία συμπτωματικά και απρόοπτα συνέβη στην Κύπρο την ίδια νύχτα, να απασχόλησε τελικά πολύ περισσότερο τον λαό, για το μέλλον και τη μοίρα του οποίου, υποτίθεται πως συνέβαινε, το έστω τυπικά άτυπο δρώμενο στις ΗΠΑ. Αναφέρομαι, φυσικά, στην viral διαδικτυακή, τριμερή, συνάντηση μεταξύ της TikToker Νανάς, του TikToker (από τον Ιούνιο και ευρωβουλευτή) Φειδία Παναγιώτου και του επίσης TikToker και ευρύτερα γνωστού ως «νέβερσαρέντερ», Χριστόφορου Τορναρίτη.
Μπορεί επομένως για τους «συστημικούς» δημοσιογράφους, πολίτες και πολιτικούς, όπως διάφοροι «αντισυστημικοί» πολίτες αρέσκονται να τους περιγράφουν, η τριμερής της Νέας Υόρκης να ήταν αυτή που είχε σημασία, η κοινή γνώμη στην Κύπρο φάνηκε εντούτοις να δείχνει προτίμηση στην ιντερνετική τριμερή. Αυτό, τουλάχιστον, έδειξαν, την επόμενη μέρα το πρωί, τα λογής νούμερα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τόσο στα trends των σόσιαλ και στους αριθμούς που τα συνοδεύουν όσο και στις μετρήσεις των αναρτήσεων στα ειδησεογραφικά σάιτ. Με άλλα λόγια, η δημόσια σφαίρα της χώρας μας φαίνεται πως «γαργαλίστηκε» και ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με το beef των άλλοτε κολλητών φίλων Φειδία και Νέβερσαρέντερ, που είχαν φέρει κιόλας πρόσφατα την επανάσταση, παρά με τις δηλώσεις Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη - Τατάρ.
Το γεγονός ότι οι ατελείωτες συνομιλίες γύρω από το εθνικό μας θέμα έχουν καταντήσει γραφικότερες από τα Λεύκαρα δεν νομίζω πως χρειάζεται να επαναληφθεί. Όπως ευστόχως έγραψε με το καυστικό και βιτριολικό του χιούμορ ο Ονασαγόρας στο Politics Blog της Καθημερινής, «πρέπει να είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τη συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς για ακόμη μια φορά τροχοδρομήθηκε αυτό που ανέκαθεν ονειρευόμασταν: Ταξίδια, συναντήσεις, συνομιλίες, δείπνα και πάλι απ την αρχή….». Η αδιαφορία επομένως της κοινής γνώμης και των απλών πολιτών στην Κύπρο για «το» θέμα, το Κυπριακό, κάθε άλλο από αδικαιολόγητη είναι.
Αν ωστόσο η συλλογική μας διέξοδος είναι να παραδίδουμε, μέσω της «αντισυστημικής» μας διάθεσης και κυρίως μέσω της ψήφου μας, την εξουσία και την τύχη μας σε φρενοβλαβείς και φαιδρές συνθήκες, όπως αυτή που είδαμε να διαδραματίζεται στη διαδικτυακή τριμερή της Νανάς, του Φειδία και του Νέβερ Σαρέντερ, (του πελλού που την πόρτα, όπως ο ίδιος σε μια… σαρέντερ σκετο στιγμή παραδέχθηκε για τον εαυτό του την επόμενη μέρα) τότε τι να σχολιάσει κανείς. Πάσο!
Να σημειωθεί ότι πέραν του Φειδία Παναγιώτου που έχει ήδη πανηγυρικά και με θεαματικά κιόλας ποσοστά εκλεγεί ευρωβουλευτής, Νανά και Νέβερσαρέντερ έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να ασχοληθούν με την πολιτική.
Ω καιροί, ω ήθη.