Της Μαρίνας Οικονομίδου
Όταν την περασμένη Κυριακή ο νικητής των εκλογών Φειδίας Παναγιώτου έμπαινε στο πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού Άλφα, αυτό που προκαλούσε αμηχανία δεν ήταν το παράταιρο ντύσιμό του, ούτε η εκτός νόρμας συμπεριφορά του, καθώς έσπευδε να φιλήσει και να αγκαλιάσει τους παρουσιαστές. Ήταν η δουλοπρέπεια με την οποία έτυχε υποδοχής από μέρος των παρευρισκόμενων. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας για παράδειγμα, θα έπρεπε να είναι εκεί για να εξηγήσει με πολιτικούς όρους για ποιο λόγο η κοινωνία γύρισε την πλάτη στο ΔΗΚΟ. Και κυρίως πώς προτίθενται να διορθωθούν για να γίνουν ωφέλιμοι. Αντ’ αυτού, ανέλαβε ρόλο δημοσιογράφου, ρωτώντας τον κ. Παναγιώτου για τη ζωή του και συγχαίροντάς τον για την κίνησή του να διεκδικήσει. Ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Δημήτρης Σούγλης από την άλλη, τον μάλωνε με νάζι για το γεγονός ότι δεν τον ξέρει, προσθέτοντας με καμάρι πως και τα παιδιά του έχουν ΤikΤok.
Στην αποδοχή του Φειδία Παναγιώτου φαίνεται να επένδυσαν και άλλοι. Η Αννίτα Δημητρίου για παράδειγμα υποσχέθηκε το βράδυ των εκλογών πως έλαβε το μήνυμα εκσυγχρονισμού. Και αν κρίνουμε από το χαλαρό βίντεο που ανάρτησε στο ΤikΤok κατά την ανακήρυξη, το μήνυμα που έλαβε ήταν να απονευρώσει πολιτικά ακόμα περισσότερο το κόμμα της. Ο Λουκάς Φουρλάς που πρώτος τον υποδέχτηκε στο γραφείο του, αναλαμβάνοντας χρέη δασκάλου προς τον μαθητευόμενο πολιτευτή. Όπως επίσης και ο Κώστας Μαυρίδης που του εξηγούσε στην ουσία τι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο και τι η Κομισιόν. Γνώσεις που έχουν οι πλείστοι των νέων που έχουν σπουδάσει και που εργάζονται σκληρά για να βγάλουν τα προς το ζην. Γνώσεις που –παρά τη δεδηλωμένη ανεπάρκειά του– όφειλε να καλύψει μόλις αποφάσισε πως θέλει να κατέλθει υποψήφιος. Το αποκορύφωμα, ωστόσο, των τελευταίων ημερών ήταν η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου. Γιατί ενώ αρνήθηκε να ενημερώσει θεσμικά τη Βουλή, βρήκε διά μαγείας χρόνο την ίδια μέρα να κάνει βίντεο με τον Φειδία Παναγιώτου, όταν ο τελευταίος την επισκέφθηκε στο γραφείο της. Όμως και τα ΜΜΕ παίξαμε ένα προκλητικό παιχνίδι. Που θεωρώντας πως θα επωφεληθούμε με το να προβάλλουμε τις προσωπικές του στιγμές και γελώντας με τον αυθορμητισμό του, αποφύγαμε κάθε κριτική προς το πρόσωπό του.
Έσπευσαν όλοι να ταυτιστούν μαζί του, για να πάρουν λίγη από την αποδοχή που έχει ο ίδιος. Να πάρουν δημοσιότητα, διαμορφώνοντας έτσι ένα σκηνικό θλιβερό για όσους θέλουν την πολιτική να έχει ουσία και περιεχόμενο. Όχι γιατί εξελέγη μία μιντιακή περσόνα που με καμάρι λέει πως δεν έχει θέσεις. Και που με θράσος ανταπαντά στις επικρίσεις «είδαμε τι έκαναν κι αυτοί που έχουν θέσεις». Αλλά γιατί «φειδιοποίησαν» την πολιτική, μαϊμουδίζοντας την τακτική του.
Ακούσαμε πολλά τις τελευταίες μέρες, πως είδαμε και τα κόμματα πού μας έφεραν. Πως ο Φειδίας τουλάχιστον είναι ειλικρινής για το γεγονός ότι δεν γνωρίζει. Και πως η δημοκρατία μίλησε. Η απάντηση όμως στο σύμπτωμα που ονομάζεται Φειδίας Παναγιώτου δεν είναι η απονεύρωση της πολιτικής. Είναι τα κόμματα, να προτάξουν τα υγιή τους στοιχεία. Να ξεκινήσουν την πολιτική από την αρχή. Παρουσιάζοντας θέσεις, προτάσεις και –κυρίως– απομακρύνοντας τις επικίνδυνα λαϊκίστικες φωνές που τους έφεραν πρόσκαιρα ψήφους, αλλά στοίχισαν και στο DNA τους και στην αξιοπιστία τους. Το γράψαμε και στο παρελθόν πως η πορεία που επέλεξαν πολλά πρόσωπα να πολιτευτούν τα τελευταία χρόνια, μετέτρεψε το followership σε πολιτική εναλλακτική. Και ακριβώς επειδή αυτοακυρωθήκαν ως πολιτικά πρόσωπα, τείνουν να αντικατασταθούν με ευκολία από περσόνες του lifestyle. Πρόσωπα με επικίνδυνα ανεπαρκείς θέσεις στην πολιτική, κάνοντας καλύτερα αυτό το οποίο οι ίδιοι ξεκίνησαν: να προσφέρουν υπερθέαμα. Σήμερα, όλοι εμείς είμαστε θεατές του υπερθεάματος. Και θεατές τής μεγάλης μας ήττας.