

Της Μαρίνας Οικονομίδου
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανοίγει τα χαρτιά του στην «Κ» για τους λόγους που έγραψε το βιβλίο του ο «Συκοφάντης». Εξηγεί για ποιο λόγο δεν επιχείρησε να απαντήσει νωρίτερα στις κατηγορίες που του αποδίδονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη και δίνει τη δική του απάντηση για ποιο λόγο συνεργάτες του που αναφέρονται στα βιβλία δεν επιχείρησαν να διαψεύσουν τον κ. Δρουσιώτη.
–Τι επιδιώκετε με την κυκλοφορία του «Συκοφάντη»;
–Για να αποκατασταθεί επιτέλους η αλήθεια.
–Εκ των υστέρων, δεν κρίνετε πως ήταν λανθασμένο που δεν τοποθετηθήκατε από τότε για όσα σας επιρρίπτει ο Μακάριος Δρουσιώτης αντί να φτάσετε στο σημείο συγγραφής βιβλίου;
–Όχι. Αντί να κυβερνώ τη χώρα και να ασχολούμαι με τα προβλήματα, θα ασχολούμουν με έναν συκοφάντη; Μετά το πέρας της θητείας, όταν είχα την ευκαιρία να δω την έκταση και το μέγεθος της κακοήθειας και των εγκλημάτων που μου αποδίδοντο είπα ότι εκείνο που μεταξύ άλλων προέχει δεν είναι μόνο να παρουσιάσω τι έπραξα επί της θητείας μου αλλά και πώς διασώζω την αξιοπρέπεια και την υστεροφημία μου. Και δεν θα ασχολούμουν με το να γράψω βιβλίο αν επρόκειτο για αρθρογραφία. Ουδέποτε αντέδρασα σε δυσφημιστικά δημοσιεύματα με αγωγές. Σαράντα τρία χρόνια στην πολιτική μόνο μία αγωγή δυσφήμισης έχω και πάλι εναντίον του κ. Δρουσιώτη κατά το παρελθόν. Έκτοτε και ασκώντας εξουσία ουδέποτε διανοήθηκα να κινηθώ δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε.
–Όσα καταγράφονταν βεβαίως στα βιβλία δεν προκαλούσαν ζημιά μόνο σε σας προσωπικά, αλλά εμμέσως και στην εικόνα της χώρας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αν δεν απαντούσατε εσείς σε όλα αυτά για τους λόγους που αναφέρατε, γιατί να μην το κάνουν οι στενοί σας συνεργάτες;
–Οι δυσφημιστικές αναφορές και η απόδοση «εγκληματικών» πράξεων αποδίδοντο σε μένα προσωπικά και όχι στους συνεργάτες μου. Συνεπώς ήτο θέμα προσωπικό, το οποίο οφείλω να ομολογήσω λόγω έλλειψης χρόνου και αγνοώντας την έκταση της κακοήθους μυθοπλασίας, δεν απέδωσα την οφειλόμενη σημασία. Κάτι που βεβαίως έπληξε και τη χώρα. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει και αυτό πράττω στο βιβλίο «Ο Συκοφάντης» είναι ο χρόνος και οι λόγοι που αποφάσισε να εκδώσει τα βιβλία του, είναι η αναξιοπιστία και οι εκ των υστέρων επινοήσεις του, είναι η επανέκδοση ενός βιβλίου με αφαιρέσεις κεφαλαίων και η διαγραφή ισχυρισμών που καταδεικνύουν τα κίνητρα που τον ώθησαν στη συκοφαντική μυθοπλασία.
–Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι ήταν λάθος η αφαίρεση του ενός κεφαλαίου και στην επόμενη έκδοση το επανέφερε…
–Η επανέκδοση του βιβλίου και η επαναφορά του τρίτου κεφαλαίου δεν οφείλετο σε λάθος αλλά στη διαπίστωση πως η αξιοπιστία του εμηδενίζετο. Ύστερα η αφαίρεση σωρείας ισχυρισμών που τον εκθέτουν ούτε δημοσιοποιήθηκαν ούτε επαναφέρθηκαν στην εν λόγω έκδοση.
–Ξέρετε, αυτό που λένε πολλοί όμως είναι ότι το θέμα για τους πολίτες δεν είναι ο Μακάριος και η αποδόμησή του, αλλά όσα γράφει ότι εκτυλίσσονται επί θητείας σας.
–Στο βιβλίο όμως δεν αποδομείται μόνο ο Μακάριος, αλλά αποδομούνται και όσοι υιοθετούν το αφήγημα του Μακάριου. Το θέμα δεν είναι μόνο ο Μακάριος, αλλά και όσοι μέσα από τα λαϊκά δικαστήρια τον ακολουθούν. Να σας υπενθυμίσω πως κάποιοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι έφυγα από το Κραν Μοντανά γιατί με ενδιέφερε η επανεκλογή μου το 2018. Διερωτήθηκαν γιατί να φύγω, αν η λύση θα ήταν τόσο δίκαιη; Αν η λύση θα ήταν δίκαιη, θα έχανα τις εκλογές ή θα με έγραφε η ιστορία; Ποιος θα ήταν ο ιστορικός ηγέτης αυτής της χώρας ύστερα από την κατοχή του 1974;
Ο Χάσικος, ο Πετρίδης και η περίπτωση Τζο Λόου
–Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές για παραδοχές συνεργατών σας στον Μακάριο Δρουσιώτη. Σκεφτήκατε το ενδεχόμενο ότι αυτοί οι συνεργάτες σας είναι εν δυνάμει πηγή του Μακάριου Δρουσιώτη;
–Ούτε κατά διάνοια. Στην περίπτωση του Σωκράτη Χάσικου οι αναφορές γίνονται μετά θάνατον. Στο Κράτος Μαφία το 2022, θυμήθηκε δήθεν διαλόγους με τον μακαρίτη τον Χάσικο. Σε μία περίπτωση μάλιστα λέει πως του εξομολογήθηκε δήθεν ότι ο Πρόεδρος κάνει ό,τι θέλει «νομίζει ότι η Κύπρος είναι δική του». Στη μία εκδοχή αναφέρει ότι τούτο ελέχθη το 2013 ενώπιον του Κωνσταντίνου Πετρίδη, στη δεύτερη εκδοχή ότι ήταν μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εσωτερικών το 2017, που του ελέχθη κάτι ανάλογο. Αν δείτε το βιβλίο, δεν γράφτηκε τυχαία, είναι πολλές οι αντιφάσεις με τις αλλοιώσεις κειμένων, πρακτικών αλλά και τις αφαιρέσεις φράσεων. Είναι ένα κατασκεύασμα που στόχο είχε να πλήξει τον Πρόεδρο αρχικά για σκοπούς εκδίκησης. Όταν αργότερα είδε ότι αυτός είναι ένας τρόπος εύκολου πορισμού χρημάτων συνέχισε τη μυθοπλασία για να προσθέτει και να καταλήξει στη δεύτερη έκδοση, που ενώ έλεγε πως προσθέτει νέα στοιχεία εκ «λάθους» δεν έγραψε για όσα αφαίρεσε. Αναφέρει για παράδειγμα σε δέκα περιπτώσεις για ένα αόρατο χέρι που παρενέβαινε ώστε να δοθεί υπηκοότητα στον απατεώνα Τζο Λόου, για να καταλήξει στην εντέκατη αναφορά στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να υπάρξει άλλο αόρατο χέρι από αυτό του πανίσχυρου Νίκου Αναστασιάδη. Τη στιγμή που είχε μπροστά του τα πορίσματα της έκθεσης Καλογήρου, τα πορίσματα του Νικολάτου, την ένορκο κατάθεση του Σωκράτη Χάσικου στον κ. Νικολάτο και τη συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ που εξηγούσε πώς ακριβώς δόθηκε η υπηκοότητα σε αυτό τον απατεώνα.
–Ρωτήσατε τους συνεργάτες σας που αναφέρονται μέσα όπως τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη γιατί δεν βγήκαν να διαψεύσουν όσα γράφονται και φέρεται να λένε;
–Μα διερωτώμαι αν το διάβασαν.
–Έχω την αίσθηση πως το διάβασαν.
–Δεν είμαι βέβαιος αν το διάβασαν αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και συνεπώς εκεί θα δώσουν και τις δέουσες απαντήσεις.
–Πώς νιώθετε με το γεγονός ότι θα καταθέσετε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς γι’ αυτό το θέμα;
–Πολύ άνετα με την έννοια ότι θα εκθέσω τα γεγονότα ως έχουν και με τεκμηρίωση, όπως άλλωστε καταγράφονται στο βιβλίο «Ο Συκοφάντης».
–Έχετε εμπιστοσύνη στη διαδικασία και στην επικεφαλής που ανέλαβε την υπόθεση;
–Απόλυτη. Γιατί να μην έχω; Παρά το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να υποβάλουν ότι πρέπει να υπάρξει καταδικαστική απόφαση γιατί είναι η ετυμηγορία του λαϊκού δικαστηρίου. Εμπιστεύομαι απόλυτα τους λειτουργούς ότι θα στηριχθούν σε στοιχεία και όχι σε διαδόσεις.
–Ένα καταδικαστικό αποτέλεσμα από την αρχή τι θα σημαίνει για σας;
–Ο σεβασμός μου και η εμπιστοσύνη που τρέφω στους θεσμούς της χώρας μου δεν μου επιτρέπουν εκκρεμούσης της έρευνας να προβώ στο οποιοδήποτε σχόλιο. Αρκούμαι να αναφέρω ότι μέχρι το 2017 με στήριζε και τούτο φαίνεται από εισηγήσεις και μελέτες που μου υπέβαλλε. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι όπως ισχυρίζεται το πρώτο βιβλίο το έγραψε με κύρια πηγή το προσωπικό του ημερολόγιο.
–Η απάντηση είναι ότι μετά το Κραν Μοντανά διαπίστωσε την κατάσταση…
–Γιατί δεν εξέδωσε το βιβλίο μετά το Κραν Μοντανά τότε;
–Προφανώς γιατί θέλει λίγο χρόνο η συγγραφή ενός βιβλίου.
–Εάν είστε άνθρωπος ηθικός και ακέραιος όπως εμφανίστηκε ο κ. Δρουσιώτης, όταν κρατούσε προσωπικό ημερολόγιο από το ’13 και διαπίστωσε όλα εκείνα που καταγράφει, γιατί δεν υπέβαλε παραίτηση; Παρά μόνο ακολούθησε αυτό που ο ίδιος αναφέρει στα βιβλία «κρύψε να περάσουμε όπως συνήθως γίνεται στην Κύπρο»; Γιατί δεν υπέβαλε την παραίτησή του το 2014 και γιατί δεν με κατήγγειλε, όταν αποσπάστηκε στον κ. Στυλιανίδη, όντας υπάλληλός του; Γιατί το 2018 δεν με κατήγγειλε ως διεφθαρμένο πρόεδρο ούτως ώστε να αποτρέψει την επανεκλογή μου και τη συνέχιση της διαφθοράς του κράτους; Γιατί αποφάσισε να το κάνει μόνο όταν δεν επαναδιορίστηκε ο Χρίστος Στυλιανίδης και έχασε τη δουλειά του; Στην επιστολή του το 2015, όταν βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες και ζητούσε την απόσπαση της συζύγου του έλεγε πως δεν θέλει μία σχέση 12 χρόνων να μολυνθεί από παρερμηνείες. Αν ήμουν διεφθαρμένος τότε γιατί ήθελε να διατηρήσει τη σχέση;
–Ο λόγος που έφυγε από το Προεδρικό ήταν το βιβλίο που έγραψε για τη Ρωσία ή υπήρχαν κι άλλοι λόγοι;
–Όταν μου είπε ότι θα έγραφε βιβλίο για τη Ρωσία και τον ρόλο που διαδραμάτιζε στη λύση του Κυπριακού τού είπα πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει ενόσω είναι στο Προεδρικό, γιατί θα με φέρει σε σύγκρουση με ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εν όψει μάλιστα της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών. Την ημέρα που εορτάζετο η εθνική επέτειος της Ρωσίας και ενώ εγώ μιλούσα στη ρωσική πρεσβεία ενημερώθηκα ότι ο κ. Δρουσιώτης μαζί με τον κ. Στυλιανίδη παρουσίαζαν το βιβλίο του κατηγορώντας τη Ρωσία. Όταν τον προειδοποίησα ότι δεν πρέπει να το κάνει, μου είπε ότι «αν δω ότι υπάρχουν αντιδράσεις, θα υποβάλω την παραίτησή μου». Μάλιστα σε μία των επιστολών του με ευχαριστεί γιατί φρόντισα να μη μείνει ανεπάγγελτος...
–Ήταν δική σας εισήγηση δηλαδή να πάει με τον κ. Στυλιανίδη;
–Βεβαίως. Αρχικά ως βοηθός του Χρίστου Στυλιανίδη, όταν αυτός εξελέγη ευρωβουλευτής. Σε μία των επιστολών του, έλεγε ότι δεν είναι λογικό συνεργάτης του προέδρου να πάει με 4-5 άλλους, βοηθός ευρωβουλευτή. Και μου ζήτησε να παραμείνει στο Προεδρικό μέχρι τον Οκτώβρη που θα διοριζόταν ο Στυλιανίδης για να πάει στις Βρυξέλλες.
Η επαγγελματική σχέση με τον Μακάριο
–Ξεκίνησε η σχέση σας όπως αναφέρετε από το 2004. Μέχρι και την εκλογή σας αυτή η σχέση ήταν αμισθί;
–Βοηθείτο κατά διάφορους τρόπους, ήταν μια σχέση όχι του έμμισθου με την έννοια επί μηνιαίας βάσεως αλλά της κατά καιρούς βοήθειας οσάκις εκρίνετο ότι ήταν αναγκαία.
–Λέτε όμως πως με τον τερματισμό του συμβολαίου του αποφάσισε να σας εκδικηθεί. Δεν είχε όμως οικονομική σχέση μαζί σας όταν σας στήριζε πριν από την εκλογή σας…
–Η οικονομική σχέση κατά την προεκλογική περίοδο ήταν ψίχουλα μπροστά στις πλούσιες απολαβές κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στις Βρυξέλλες.
–Ποια ήταν η δουλειά του κ. Δρουσιώτη επί προεδρίας σας;
–Συνεργάτης επί διαφόρων θεμάτων. Ο ίδιος στην εκτεταμένη επιστολή παραίτησης που γράφει, αναφέρει σωρεία μελετών που έκανε, μεταξύ των άλλων ήταν και οι έρευνες εναντίον του Πανίκου Δημητριάδη και άλλα διάφορα.
–Υπάρχουν επιστολές που μιλάει για δημοσιογράφους ότι πληρώνονταν από συγκεκριμένο δικηγόρο και θέτει και ζήτημα προσωπικών σχέσεων… Ήταν στο πλαίσιο της δουλειάς του αυτό;
–Εκείνος έκρινε ότι έπρεπε, στο πλαίσιο της αποστολής του, να με ενημερώνει για όσα μπορούσε να επηρεάσουν αρνητικά την Προεδρία.
–Επειδή εγείρονται ερωτήματα αν εσείς ζητούσατε από συνεργάτες σας να σας παρουσιάζουν τέτοιες πληροφορίες…
–Έχω ήδη απαντήσει. Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι τι έγραφε για τους συνεργάτες του. Όχι μόνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμη και για τους συναδέλφους του, τους στενούς του συνεργάτες. Δεν αφήνει στο απυρόβλητο κανέναν των θεσμών. Ούτε τον Κώστα Κληρίδη που ζητούσε τη βοήθειά του κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ούτε τους συναδέλφους του δημοσιογράφους που αναφέρει ότι προσποιούντο ότι δεν αντιλαμβάνοντο ότι το σύστημα εκπορνεύετο αντί χρημάτων. Για να μην αναφερθώ για κάποιους εξ αυτών που τους κατηγορεί ότι εκπορνεύοντο διά χρήματα.
–Εσείς του ζητήσατε να σταματήσει; Του είπατε ότι δεν είναι αυτοί οι όροι της δουλειάς του;
–Τα υπέβαλλε ως εκθέσεις για τις δράσεις που αναλάμβανε. Θα σχολίαζα τις εκθέσεις του κ. Δρουσιώτη; Το ζήτημα είναι τι έγραφε και το τι γράφει. Η ουσία είναι ότι την ώρα που κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ήταν διεφθαρμένος, μέσα από τα κείμενα φαίνεται πόσο ανήθικος ήταν ο ίδιος.
Ο ΔΗΣΥ δεν υπερασπίζεται το έργο μου
Η συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην εξουσία θα μπορούσε να είναι κατορθωτή τις πρώτες ώρες, εάν επικρατούσε του θυμού η ψυχραιμία, λέει στην «Κ» ο Νίκος Αναστασιάδης, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη διαγραφή συναγερμικών στελεχών.
Την πικρία του για το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν υπερασπίζεται το έργο της δεκαετούς διακυβέρνησης, εκφράζει στην «Κ» ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι υπήρξε αγνωμοσύνη από πρόσωπα. Αποφεύγει να χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αχάριστο, αλλά σημειώνει πως ο καθένας θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του.
–Στο βιβλίο σας αφήνετε αιχμές και για τον Χρήστο Στυλιανίδη. Είχατε σύγκρουση με τον πρώην επίτροπο;
–Πέραν του ότι ανέχτηκε αυτά τα ρυπαρογραφήματα, ήρθε στην Κύπρο και τον βράβευσε με το βραβείο Γιάννος Κρανιδιώτης, γιατί επελέγη από τον ΟΠΕΚ ως ο μεγάλος διερευνητικός δημοσιογράφος.
–Αυτός ήταν ο λόγος του ρήγματος;
–Το ρήγμα δημιουργήθηκε εξ ου και δεν επαναδιορίστηκε, όταν πληροφορήθηκα ότι στο Κολλέγιο των Επιτρόπων απέδιδε την ευθύνη αποτυχίας στο Κραν Μοντανά σε εμέ προσωπικά, υπερασπιζόμενος τη δήθεν ευελιξία της Τουρκίας.
–Δεν είναι βαριά κατηγορία για έναν συνεργάτη σας ότι εξυπηρετεί το τουρκικό αφήγημα;
–Όταν υποστηρίζεις ότι εκείνος που ευθύνεται είναι ο Πρόεδρος του κράτους σου και προσπαθείς να δικαιολογήσεις ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να καταργήσει τις εγγυήσεις και να μειώσει τα στρατεύματα όπως αναφέρει ο κ. Δρουσιώτης, όταν η κα Μογκερίνι προσπαθούσε να τον μεταπείσει ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέει επειδή τα έζησε, τότε τι πρέπει να πω; Η δυσαρέσκειά μου είναι ότι παρά τα όσα έλεγε η κα Μογκερίνι, ο κ. Στυλιανίδης άφηνε να νοηθεί ότι την ευθύνη φέρει ο ηγέτης της ε/κ πλευράς.
–Παρόλα αυτά ο Χρήστος Στυλιανίδης διορίστηκε στη συνέχεια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το είχατε συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό;
–Το μόνο που είπα στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «Κυριάκο μου, είναι επιλογή δική σου, το μόνο που εύχομαι είναι να μη φέρει μαζί του τον συνεργάτη του, διότι όταν θα χάσει τη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης, αν είναι συνεργάτης του ο κ. Δρουσιώτης θα δω ακόμα ένα βιβλίο, το οποίο δεν θα αφορά εμένα αλλά εσένα». Του το είπα βεβαίως, αστειευόμενος.
–Με δεδομένη την πικρία που εκφράζετε για συνεργάτες σας σήμερα, δεν τίθεται ζήτημα κακής κρίσης από πλευράς σας;
–Μέσα στις πολλές άριστες επιλογές έκανα και εσφαλμένες επιλογές. Η διακυβέρνηση του τόπου δεν ήταν ενός προσώπου διακυβέρνηση και ανεξαρτήτως του μηδενισμού που καλλιεργείται από την αντιπολίτευση, θυμηθείτε τι κράτος παρέλαβα και τι κράτος παρέδωσα. Αυτό δεν επιτελέστηκε μόνο από τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και από τους συνεργάτες και υπουργούς του.
–Πάντως στο βιβλίο σας υπάρχουν χαρακτηρισμοί που ίσως να εμπίπτουν στα όρια του λιβέλου…
–Κάποιοι των δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων κι εσείς, δείχνετε ευαισθησία στους χαρακτηρισμούς που αφορούν την ιδιότητα του χαρακτήρα. Τι να πω εγώ που μου αποδίδει εγκλήματα. Δεν σας συγκίνησε το γεγονός ότι κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι διέπραξε εσχάτη προδοσία, ότι καταχράστηκε χρήματα, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο που να μην είμαι από πίσω;
–Στείλατε επιστολή μέσω του δικηγορικού σας γραφείου στον Γιώργο Καλλινίκου του Φιλελευθέρου για ένα σχετικό άρθρο του. Δεν ήταν στοιχείο του χαρακτήρα σας να προχωράτε σε αγωγές…
–Δεν ήταν στοιχείο του χαρακτήρα μου ενόσω βρισκόμουν στην εξουσία ή ενόσω πολιτευόμουν. Αυτή την ώρα πλέον δεν θα ανεχτώ κανένα, ιδιαίτερα μετά και τη δημοσίευση του βιβλίου να επικαλείται το ψέμα, τις συκοφαντίες και τη διαστρέβλωση γεγονότων.
–Τώρα με την αποχώρησή σας από την πολιτική μπαίνετε σε αυτή την τακτική;
–Δεν θα ανεχτώ από κανέναν να πλήξει είτε τη φήμη, είτε την αξιοπρέπεια, είτε την υστεροφημία μου. Τελείωσε. Δεν είμαι πλέον στην πολιτική.
–Νιώθετε πλέον πιο ευάλωτος;
–Καθόλου ευάλωτος, αντίθετα. Νιώθω πιο δυνατός να υπεραμυνθώ βρισκόμενος μακριά από την εξουσία, για να μη θεωρηθεί ότι διώκω την ελεύθερη σκέψη, την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα της κριτικής του ασκούντος εξουσία. Είναι πολύ διαφορετικό. Είμαι πλέον ένας πολίτης που θέλει να ζήσει και να κριθεί βάσει του έργου που επιτέλεσε και όχι να του αποδίδουν διάφορα.
Παρακολουθώ με αγωνία τον ΔΗΣΥ
–Στον πρόλογο κάνετε λόγο για απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Τον ΔΗΣΥ πώς τον βλέπετε να πολιτεύεται πλέον;
–Παρακολουθώ με αγωνία. Θα πρέπει να παραμεριστούν οι πικρίες, οι προσωπικές φιλοδοξίες, θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια καθολικότερη συστράτευση παλιών και νέων στελεχών. Βεβαίως και πρέπει να ανανεώνεται το κόμμα, βεβαίως και πρέπει να κάνει βήματα ακόμη πιο σημαντικά από ό,τι ενδεχόμενα έχουμε πράξει οι του παρελθόντος, όμως θα πρέπει να βρει τον βηματισμό του μέσα από την επικέντρωση της προσοχής του στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Δεν μιλώ για μηδενιστική αντιπολίτευση, μιλώ για εποικοδομητικές προτάσεις, εποικοδομητική θεώρηση και υπεράσπιση του έργου της δεκαετίας.
–Δεν υπερασπίζεται το έργο σας ο ΔΗΣΥ;
–Δεν το έπραξαν και δεν το πράττουν δυστυχώς. Όταν ακούω ότι τα πάντα γίνονται για πρώτη φορά και ο ΔΗΣΥ τηρεί σιγή ασυρμάτου, αυτό με λυπεί. Και δεν λέω να έρθουν σε αντιπαράθεση, αλλά η μεν προεδρία πρέπει να σεμνύνεται, το δε κόμμα να υπεραμύνεται.
–Νιώθετε ότι υπάρχει αγνωμοσύνη από πρόσωπα;
–Αυτό ίσχυε πάντα. Είναι φαινόμενο ιστορικό. Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν οι αχάριστοι. Δεν εμφανίστηκαν τώρα.
–Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διακατέχεται από αχαριστία απέναντί σας;
–Δεν θα ήθελα τους χαρακτηρισμούς, θέλω να είμαι όσο το δυνατόν πιο δημιουργικός και ενωτικός. Θα πρέπει να μάθουμε να τιθασεύουμε και τις πικρίες μας για να αποφεύγονται αχρείαστες συγκρούσεις. Ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του.
–Τη διαγραφή συναγερμικών υπουργών πώς την είδατε;
–Είναι αποφάσεις συλλογικών οργάνων και γι’ αυτό δεν θέλω να παρεμβαίνω. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να επικρατήσει του συναισθήματος η νηφαλιότητα.
–Αναφέρεστε στον Αβέρωφ Νεοφύτου;
–Όχι, γενικότερα σε μία σειρά στελεχών, που ακόμα διατηρούν αυτή την πικρία. Υπήρξαν αποφάσεις που αντί να επουλώσουν πληγές εμβάθυναν το ρήγμα, με αποτέλεσμα να συνεχίζει μια πορεία που δεν είναι προς όφελος της ενότητας του κόμματος. Αυτό που όλοι θα θέλαμε είναι να παραμείνει ο Συναγερμός η πρωταγωνιστική και σοβαρή δύναμη που ξέραμε. Δυστυχώς υπάρχει μία αιμορραγία μελών και στελεχών που με πληγώνει αλλά και με προβληματίζει.
–Η σοβαρότητα για σας είναι να συμμετέχει ο ΔΗΣΥ στην εξουσία;
–Αυτό θα μπορούσε να είναι κατορθωτό τις πρώτες ώρες, εάν επικρατούσε του θυμού η ψυχραιμία.
–Υπάρχει και κριτική ότι η ηγεσία υπολείπεται σοβαρότητας.
–Δεν θεωρώ ότι λείπει σοβαρότητα από τη νέα ηγεσία, αυτό που λείπει είναι ο συνδυασμός έμπειρων στελεχών σε συσχετισμό με τους νέους ανθρώπους που και βεβαίως θα πρέπει να πλαισιώσουν. Δεν μπορεί να παραμερίζεις δοκιμασμένα και να θεωρείς ότι ανανεώνεις το κόμμα, παραγνωρίζοντας στελέχη της διακυβέρνησης.
–Δεν είναι οι υπουργοί που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων;
–Δεν θέλω να σχολιάσω αν επιθυμούσαν ή αν παραγνωρίστηκαν.
–Η άποψή σας ποια είναι;
–Ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.
Το σχέδιο Ανάν, το Κυπριακό και τα περί αυτοαναίρεσης
–Μετά και τις δηλώσεις σας για το ενδεχόμενο να ήταν διαφορετική η στάση σας στο Δημοψήφισμα, υπάρχουν άνθρωποι που σας ακολούθησαν που δηλώνουν απογοητευμένοι. Φαίνεται να αναιρείτε την πορεία και τον εαυτό σας.
–Ούτε τον εαυτό μου αναίρεσα ούτε άλλαξα στάση. Επεδίωκα λύση του Κυπριακού, εννοούσα αυτό που έλεγα, έπραξα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να το επιτύχω. Αυτό που έχει σημασία είναι η επίλυση του Κυπριακού και όχι αν τη δεδομένη στιγμή ή στην πορεία διαπιστώνεις κάποιες διαφοροποιήσεις που πρέπει να γίνουν για να επιλυθεί κατά τρόπο δίκαιο το Κυπριακό. Προφανώς μιλάμε για συμβιβασμό, όμως αυτός πρέπει να γίνει ανεκτός και αποδεκτός από την πλειοψηφία. Δεν είναι με λόγια που αναδεικνύονται οι λάτρεις της λύσης.
–Το σχέδιο Ανάν και η στάση σας πάντως θεωρείται η στιγμή που σας καθιέρωσε στα μάτια πολλών ως ηγέτη…
–Δεν έπαψα να υποστηρίζω ότι θα έπρεπε και πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία αφού διασφαλίσει τη λειτουργικότητα να μην παραγνωρίσει ποτέ τα δικαιώματα των Τ/κ.