ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς

Η Κύπρος έχει δεινοπαθήσει από ατυχείς επιλογές διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έχει θέσει επανειλημμένα ως βασικό στόχο της κυβέρνησης την αποκατάσταση και βελτίωση του ονόματος της χώρας στη διεθνή σκηνή. Σε λίγες μέρες, ίσως και ώρες, θα κληθεί εκ των πραγμάτων να δείξει αν πραγματικά εννοεί αυτή την εξαγγελία του στην πράξη. Η απόφαση για πρόταση διορισμού κεντρικού τραπεζίτη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μία εκ των κορυφαίων πολιτικών πράξεων του προέδρου με επίδραση στη χρηματοπιστωτική –και όχι μόνον–εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Τι ζητούμε όμως από τον κεντρικό μας τραπεζίτη, στη σημερινή εποχή του ευρώ και της παντοκρατορίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Τα ζητούμενα φρονούμε είναι λίγα αλλά άκρως σημαντικά: α) Να είναι γνώστης των διεθνών αγορών και του ευρώ-συστήματος. β) Να έχει δυνατότητα παρέμβασης υπέρ των συμφερόντων της χώρας εντός και εκτός του κονκλαβίου της ΕΚΤ. γ) Να έχει άμεμπτη και θετική εικόνα απέναντι στα μεγαθήρια προσωπικοτήτων της Ε.Ε. με τα όποια καθημερινά θα επικοινωνεί. δ) Να είναι πρωτίστως αρεστός και ωφέλιμος στην ΕΚΤ και όχι κατ’ ανάγκη αρεστός και ωφέλιμος στον κυπριακό μικρόκοσμο. ε) Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων λαθών, να διατηρεί απόσταση ασφάλειας από το πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας.

Η Κύπρος έχει δεινοπαθήσει από ατυχείς επιλογές διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Θυμίζουμε τον Αυξέντη Αυξεντίου και το ξέπλυμα Μιλόσεβιτς, το οποίο πληρώσαμε ακριβά, τον συγκρουσιακό Αθανάσιο Ορφανίδη, τον ανεπαρκή εκ του αποτελέσματος Πανίκο Δημητριάδη αλλά και την ανεκδιήγητη επιλογή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για την ανικανότητα της οποίας η «Κ» προειδοποιούσε πριν και μετά τον διορισμό της. Ο σημερινός διοικητής κύριος Κωνσταντίνος Ηροδότου, έχει βελτιώσει το όνομα και το πρεστίζ της χώρας στην ΕΚΤ και έχει αποσοβήσει τουλάχιστον τρεις τραπεζικές κρίσεις –με πρώτη αυτή της RCB Bank. Τον επαναδιορισμό του Κωνσταντίνου Ηροδότου δεν κρύβουν πως ευνοούν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης –δύο πρόσωπα εξόχως σημαντικά στη διαμόρφωση της ψηφίδας της χρηματοπιστωτικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας η επιλογή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, και η επιλογή του θα είναι σεβαστή όποια και να είναι. Η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος, και με βάση αυτό θα κριθεί ο πρόεδρος και η επιλογή του.

Όποια και να είναι η απόφαση του προέδρου, το μόνο σίγουρο είναι πως η Κύπρος δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς και αχρείαστα ρίσκα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X