ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλικές εκλογές και ευρωπαϊκές προοπτικές

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών στην Γαλλία ξάφνιασε. Η άνοδος της Ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των εκλογών ενεργοποίησε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του γαλλικού πολιτικού συστήματος με αποτέλεσμα τα πλάνα της Μαρί Λεπέν να ναυαγήσουν. Το κόμμα της κατέλαβε την τρίτη θέση σε μια εκλογική μάχη που όλοι ανέμεναν την πρωτιά, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία. Νικητής των εκλογών η Αριστερά, η οποία προχώρησε στην σύμπηξη ευκαιριακού μετώπου ενσωματώνοντας ανομοιογενείς μεταξύ τους ομάδες - και τα κατάφερε. Η ανακοπή του δρόμου προς την εξουσία για την Ακροδεξιά επιτεύχθηκε, αυτό που δεν επιτεύχθηκε είναι μια καθαρή πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήδη ανησυχεί τις αγορές και ασκεί πιέσεις στο ευρώ. Η σταθερότητα στην Γαλλία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο γεμάτη με προκλήσεις για την Ε.Ε., όπου θα χρειαστούν συναινέσεις για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ολα ξεκινούν από την ανάγκη για ένα νέο οικονομικό πρότυπο που θα προσδώσει στη Γηραιά Ηπειρο τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Οι προσπάθειες θα χρειαστεί επίσης να επεκταθούν και προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας. Τέλος, η ευκαιρία μιας ακόμη διεύρυνσης αποτέλεσε και αποτελεί για την Ε.Ε. αναπτυξιακό εργαλείο που προσδίδει κύρος και ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού οικοδομήματος. Το τέλος των εκλογών στη Γαλλία κλείνει τον κύκλο που άνοιξε το βράδυ του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Μέγα ζητούμενο οι δημοκρατικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συνεννόηση η οποία θα σημάνει μια νέα περίοδο για την Ε.Ε. Αυτή η περίοδος θα μπορεί να ξεκινήσει με πιο αποφασιστικά βήματα ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονόμησης ενόψει του χειμώνα. Ακολούθως θα απαιτηθεί ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο παγκόσμιο εμπόριο. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιλογή η ευρωπαϊκή εξωστρέφεια να αφεθεί να συντριβεί μέσα από την αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Μετά έρχεται η αντιμετώπιση του επενδυτικό κενού που αφήνει την Ευρώπη χωρίς βασικές εκσυγχρονισμένες υποδομές και κρατά την έρευνα και την καινοτομία πίσω. Η ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο διάστημα καλείται με αποφασιστικότατα να καλύψει το χαμένο έδαφος. Χωρίς συγκρότηση και ανάδειξη των Ευρωπαίων πρωταθλητών που θα προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών γίνεται ξαφνικά πρώτη προτεραιότητα στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Η Ε.Ε. είναι σε κάθε περίπτωση αντιμέτωπη με την αναπτυξιακή προοπτική που κάθε φορά κρύβεται πίσω από τη δυνατότητα που προσφέρει μια προς Ανατολάς διεύρυνση. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και ενισχύουν το αφήγημα της διεύρυνσης για καλύτερη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Την ίδια στιγμή, μια εσωτερική μεταρρύθμιση στον τρόπο διακυβέρνησης αναπόφευκτα θα επιτρέψει αποδέσμευση της θετικής δυναμικής που η ένταξη νέων χωρών προκαλεί. Το τελευταίο ζήτημα, αυτό της διεύρυνσης, αναπόφευκτα δημιουργεί και κάποιες παρενέργειες στις χώρες της περιφέρειας όπως είναι η Κύπρος. Η χώρα μας αν δεν βρει τον ρόλο της και δεν ενισχύσει την παρουσία της στην Ε.Ε. θα κινδυνεύσει να περιοριστεί στη χαμηλή ταχύτητα των ευρωπαϊκών χωρών. Η Κύπρος έχει την ευκαιρία να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ειρήνευσης σε μια περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια καθώς και την ασφάλεια των συνόρων από μεταναστευτικές ροές. Οι ευκαιρίες τόσο για την ενωμένη Ευρώπη όσο και για τα μεμονωμένα κράτη είναι ορατές, αρκεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις θετικής συνδρομής.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση