ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ανάκαμψη θα απαιτήσει χρόνο και ευνοϊκό περιβάλλον

Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αναιμική έχοντας καταγράψει ετήσια άνοδο της τάξης του 0,3% και 0,2% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχα

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, ο γενικός πληθωρισμός για φέτος θα ανέλθει στο 2,5%, ενώ για το 2025 και το 2026 αναμένεται στο 2,2% και 1,9%, αντίστοιχα. Η πλήρης συμμόρφωση με τον στόχο του 2% προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 αφού προηγουμένως «δούμε» παροδική αύξηση προς το τέλος του έτους. Για τον δομικό πληθωρισμό, δηλαδή τη μέτρηση εξαιρουμένων των πιέσεων από το εξωτερικό περιβάλλον, οι προβλέψεις είναι αυξημένες στο 2,9%, 2,9% και 2% για το 2024, 2025 και 2026, αντίστοιχα.

Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αναιμική έχοντας καταγράψει ετήσια άνοδο της τάξης του 0,3% και 0,2% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη που καταγράφεται είναι αποτέλεσμα των εξαγωγών και κυβερνητικών δαπανών. Στον αντίποδα, παρατηρείται χαμηλή κατανάλωση και επενδύσεις τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις. Αναλύοντας τους κλάδους της οικονομίας παρατηρούμε θετικό πρόσημο στον κλάδο των υπηρεσιών και αρνητική εικόνα τόσο από την παραγωγή όσο και από την κατασκευαστική βιομηχανία. Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη παραμένει γεμάτη προκλήσεις, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία.

Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη αποτελεί η ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, η οποία θα επιτρέψει περισσότερη κατανάλωση και αύξηση των επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η ΕΚΤ, η οποία παραμένει προσηλωμένη στον δρόμο της αντιστροφής της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής ως βασική προϋπόθεση για την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Η κατάσταση, πάντως, θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες στην αγορά εργασίας όπου η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (6,4%). Χωρίς περαιτέρω ώθηση, ακόμη και η αγορά εργασίας αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης όπως προκύπτει μέσα από τις νέες θέσεις εργασίας, που επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση στην οικονομία, αφού είναι επιφορτισμένη με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα προκαλέσουν αύξηση στην παραγωγικότητα και βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα. Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται ήδη στη δημοσιότητα και αφορά σε συγκεκριμένε δράσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, η ανάγκη για ένα καινοτόμο άλμα, η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση της αυτονομίας στον ενεργειακό και αμυντικό τομέα. Επιπλέον, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας επιτρέπει στις κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές για εξάλειψη των ελλειμμάτων και μείωσης του ύψους των δανείων.

Με αυτά τα δεδομένα υπόψη, η νομισματική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τη μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης. Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίχθηκε στα δεδομένα που για πέμπτη φορά επιβεβαίωσαν τη σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Την ίδια στιγμή, η επιμονή του εσωτερικού πληθωρισμού που διατηρείται στο 4,5% προκαλεί ανησυχίες μη επιτρέποντας πιο αποφασιστικές κινήσεις στα επιτόκια, όπως για παράδειγμα μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, αυτή θα καθυστερήσει αφού αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της προς το τέλος του 2025 με αρχές του 2026. Θα απαιτήσει εκτός των άλλων και τη σύγκλιση διαφόρων παραγόντων όπως είναι η παρατηρούμενη βελτίωση στα ημερομίσθια, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και η οπισθοχώρηση του πληθωρισμού. Μέχρι τότε ας ελπίσουμε να μας δοθεί χρόνος χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση στο εξωτερικό περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X