ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι προοπτικές απασχόλησης επιβάλλουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση στα επιτόκια, οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι χειροπιαστοί

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό έχουν ελαχιστοποιηθεί. Με αυτή τη δήλωση ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει και την αγορά εργασίας κάνοντας λόγο για αυξημένους καθοδικούς κινδύνους για τα επίπεδα απασχόλησης. Μια αναφορά που μπορεί να ερμηνευθεί και ως προειδοποίηση πως αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση στα επιτόκια, οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι χειροπιαστοί. Στην πολύ σημαντική ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή που μας πέρασε, υπήρξε ρητή επιβεβαίωση πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αποφευχθήκαν όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα επόμενα βήματα.

Περιορίστηκε στο να δηλώσει πως η κατεύθυνση είναι δεδομένη, υπονοώντας τη μείωση, και εξήγησε πως οι παράμετροι χρόνος και ένταση θα πρέπει να αποφασιστούν μέσα από τα μακροοικονομικά δεδομένα, τη δυναμική των προοπτικών και τους εκκολαπτόμενους κινδύνους. Σε μια προσπάθεια τεκμηρίωσης της νέας κατεύθυνσης εξήγησε πως η εμπιστοσύνη των κεντρικών τραπεζιτών για την υποχώρηση του πληθωρισμού είναι αυξημένη. Σημείωσε, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, πως η προσήλωση όλων στην Fed παραμένει αγκιστρωμένη στο επίπεδο του 2%, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθεί σε αυτό που απασχολεί τους οικονομολόγους –που δεν είναι άλλο από το ουδέτερο επιτόκιο.

Για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας ο κ. Πάουελ έδωσε το στίγμα της ανησυχίας των συναδέλφων του, την οποία αξιοποίησε για να υπερτονίσει πως η νομισματική παρέμβαση είναι εντελώς απαραίτητη αν επιθυμούμε να εξαφανιστούν τα σύννεφα που συσσωρεύονται στον ορίζοντα και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις συνθήκες απασχόλησης. Σε γενικές γραμμές, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε πολλά χωρίς ουσιαστικά να λέει τίποτα. Διατήρησε συνεπώς την ευχέρεια των κινήσεων σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, και κυρίως δεν έπεσε στην παγίδα να εξαγγείλει το τέλος της μάχης με τον πληθωρισμού και να περιοριστεί στις δάφνες του για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου.

Τουναντίον, δήλωσε πως η δουλειά της Fed δεν ολοκληρώνεται εδώ αλλά οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν για να διασφαλιστεί πως η οικονομία θα βρίσκεται σε διαρκή ισορροπία. Αν και αρκούντως κατατοπιστικός, ο κ. Πάουελ δεν έδωσε στις αγορές αυτό που ήθελαν. Δεν προανήγγειλε το ύψος της μείωσης για τον άλλο μήνα και κυρίως δεν έδωσε καμία ένδειξη για τον τελικό στόχο στα βασικά επιτόκια του δολαρίου. Αφήνει συνεπώς τις αγορές χωρίς κατεύθυνση, την ίδια ώρα που με σαφήνεια δίνει το στίγμα των προθέσεών του. Είναι λογικό να αναμένουμε πως το επόμενο διάστημα οι απόψεις θα διίστανται και οι αναλυτές θα παραμείνουν μοιρασμένοι μεταξύ αυτών που πιστεύουν σε μια επιθετική αναπροσαρμογή των επιτοκίων και αυτών που θεωρούν ότι αυτή θα είναι μια μακρά διαδικασία.
Είναι λογικό να αναμένουμε πως το επόμενο διάστημα οι δύο τάσεις θα «συγκρουστούν» προκαλώντας σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές. Το σενάριο της αστάθειας δεν είναι προς το παρόν στον ορίζοντα, αφού οι έντονες απόψεις είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι αβεβαιότητες στην οικονομία και οι εμπειρίες τής τελευταίας τριετίας απέδειξαν, αν μη τι άλλο, πως καμιά έντονη άποψη δεν μπορεί να επιπλεύσει και στο τέλος να δικαιωθεί. Εξάλλου, ακόμα και οργανισμοί με πληθώρα εργαλείων και δυνατοτήτων, όπως οι κεντρικές τράπεζες, επιλέγουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση