ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφιακή ατζέντα 2028 για τις τράπεζες

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αλλάξει τη ζωή μας όπως έγινε πριν από δυο δεκαετίες με το διαδίκτυο. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες, οι οποίες σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι οι καθημερινές τους εργασίες αργά αλλά σταθερά, αναλόγως της χώρας δραστηριοποίησης, θα εισέλθουν σε νέα εποχή. Ακόμη και σήμερα οι τράπεζες λειτουργούν σε ένα περιβάλλον εξάρτησης από μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων καθώς και τεχνολογικών εφαρμογών, που σε αρκετές περιπτώσεις παρέχονται από φορείς εκτός τράπεζας. Η νέα εποχή προφανώς και δημιουργεί νέες απαιτήσεις για τους επόπτες, οι οποίοι καλούνται να διασφαλίσουν ότι θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις νέες προκλήσεις και κινδύνους. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός υιοθετεί την ψηφιακή ατζέντα σε μια προσπάθεια να αναπτύξει εσωτερική τεχνογνωσία για την τεχνολογική επανάσταση που έρχεται.

Η νέα στρατηγική του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού καλύπτει την περίοδο 2024-2028 και στηρίζεται σε δύο πυλώνες, το ανθρώπινο δυναμικό και τις νέες τεχνολογίες. Η διαφορά αυτής της στρατηγικής από τις προηγούμενες έγκειται στην αναγνώριση της ολοένα αυξημένης αλληλεπίδρασης των δύο πυλώνων. Πρακτικά αυτό που οι επόπτες προγραμματίζουν είναι την ανάπτυξη εσωτερικής τεχνογνωσίας παράλληλα με την τεχνολογική καινοτομία. Στόχος η μεγιστοποίηση της αξίας που μπορεί να παραχθεί από την αλληλεπίδραση των δύο πυλώνων.

Προκειμένου να είναι επιτυχημένη, η νέα στρατηγική θα απαιτήσει αλλαγή κουλτούρας που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που θα αναπτυχθεί σε όλες τις εποπτικές διαδικασίες. Η κινητήρια δύναμη για την εφαρμογή μιας τόσο φιλόδοξης στρατηγικής θα προέλθει από τις ομάδες του προσωπικού (tech champions) που θα αναπτυχθούν σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο. Τα νέα συστήματα, προκειμένου να έχουν μέγιστη αποδοχή, θα πρέπει να είναι φιλικά προς τους χρήστες οι οποίοι θα τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Κάθε μεγάλη αλλαγή έχει ανάγκη από την κατάλληλη οργανωτική δομή εντός του οργανισμού που την επιχειρεί. Σε αυτή την περίπτωση οι ομάδες τεχνολογίας έχουν καθοριστικό ρόλο να επιτελέσουν, ενώνοντας το εξωτερικό τεχνολογικό περιβάλλον με τις εσωτερικές δομές της εποπτείας, τόσο σε κεντρικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σημαντική επίσης είναι και η πρόθεση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού να αξιοποιήσει συγκεκριμένες ομάδες αυξημένης τεχνογνωσίας που σήμερα βρίσκονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα μπορούν να έχουν καθολική εφαρμογή.

Κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών είναι και η εξωστρέφεια. Η σύνδεση των πανεπιστημίων με τις κεντρικές και εθνικές εποπτικές αρχές μπορεί να προσφέρει επιλογές στον τομέα της εκπαίδευσης για σύγχρονα τεχνολογικά ζητήματα, όπως είναι ο προγραμματισμός και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, καθώς επίσης και η «εκπαίδευση» των αλγορίθμων (machine learning). Χρήσιμες συνεργασίες μπορούν να προκύψουν και από τον ιδιωτικό τομέα στο κομμάτι της δημιουργίας νέων τεχνολογικών προϊόντων που θα εξειδικεύονται στις εποπτικές ανάγκες.

Το επόμενο διάστημα ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θα μπει σε φάση μεγάλων αλλαγών και φιλόδοξων πλάνων αναφορικά με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εποπτική καθημερινότητα. Οι συστημικές τράπεζες της Ευρώπης θα είναι οι πρώτες που θα έρθουν αντιμέτωπες με τα νέα δεδομένα και καλό θα ήταν να ξεκινήσουν τη δική τους προετοιμασία αν επιθυμούν να πετύχουν μέγιστη αξιοποίηση της συγκυρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X