ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΕΚΤ καθάρισε, σειρά των κυβερνήσεων

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Όλες οι μετρήσεις του πληθωρισμού είτε μειώθηκαν είτε παρέμειναν σταθερές. Συγκεκριμένα, η ετήσια μεταβολή Σεπτεμβρίου παρουσιάζει μείωση στο 1,7%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλη του 2021. Οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζουν αρνητική ετήσια μεταβολή ύψους 6,1%, ενώ τα τρόφιμα παραμένουν αυξημένα κατά 2,4%. Στα προϊόντα, ο πληθωρισμός διατηρείται οριακά στο 0,4%, ενώ στις υπηρεσίες η ετήσια μεταβολή είναι στο 3,9%. Ο εσωτερικός πληθωρισμός παραμένει ισχυρός καθώς τα ημερομίσθια συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές. Για το επόμενο διάστημα αναμένεται έξαρση του πληθωρισμού λόγω αύξησης των τιμών της ενέργειας, πριν καταγραφεί υποχώρηση για το μεγαλύτερο μέρος του 2025.

Η εμπιστοσύνη στην οικονομία παραμένει προβληματική κρατώντας την κατανάλωση χαμηλά και ναρκοθετώντας την πολυ-αναμενόμενη ανάκαμψη. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι πιθανόν να προκαλέσουν χειροτέρευση των δεδομένων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του παγκόσμιου εμπορίου. Πιθανές νέες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο δυνατόν να καθυστερήσουν περαιτέρω την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Τα δανειστικά επιτόκια στην Ευρωζώνη κυμαίνονται στο 5% για επιχειρηματικά δάνεια και στο 3,7% για στεγαστικά. Η οικονομική συγκυρία δημιουργεί αύξηση στη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, ενώ θετικοί είναι και οι ρυθμοί για τα στεγαστικά αφού η αγορά λόγω ανταγωνισμού προσφέρει βελτιωμένα επιτόκια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και διαπιστώνοντας ότι η αποκλιμάκωση των τιμών ακολουθεί την επιθυμητή πορεία, η ΕΚΤ προχώρησε στη δεύτερη κατά σειρά μείωση των βασικών επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία ήταν και ομόφωνη. Η επόμενη ευκαιρία για μειώσεις έρχεται τον Δεκέμβρη. Εχοντας την άνεση επεξεργασίας νέων δεδομένων και προβλέψεων θα διαφανεί αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι προχθεσινές αποφάσεις και αν θα ανοίξει ο δρόμος για την τρίτη εντός 2024 μείωση των επιτοκίων. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση οι νομισματικές αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση, εκτίμηση της πορείας του πληθωρισμού, δομικός πληθωρισμός και ποσοστό μετάδοσης των αποφάσεων στην πραγματική οικονομία.

Η διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων υπήρξε η αφορμή για να ξεκαθαριστεί ότι η ΕΚΤ ασχολείται αποκλειστικά με την πορεία των τιμών και οι αναφορές για την ανάπτυξη γίνονται μόνο στον βαθμό που σχετίζονται με τον πληθωρισμό. Δεν αποτελεί συνεπώς παράμετρο που επηρεάζει τις νομισματικές αποφάσεις οι οποίες εστιάζονται στην τιθάσευση του πληθωρισμού. Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί κανείς να αδικήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία με κάθε ευκαιρία τονίζει πως η νομισματική πολιτική που ακολουθεί το συμβούλιο υπό την καθοδήγησή της παράγει αποτελέσματα. Αποτελέσματα που σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ολοκληρωτική νίκη κατά του πληθωρισμού, διασφαλίζουν όμως τη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση στο 2%.

Ο δημοσιονομικός πυλώνας εξακολουθεί να χρήζει εξισορρόπησης, παράλληλα με ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα που θα δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δύο στόχοι εντελώς αντιφατικοί μεταξύ τους, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά των κυβερνήσεων εξαιρετικά δύσκολη αν συνυπολογιστεί και η λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι χώρες της Ευρωζώνης εισέρχονται σε μια περίοδο που μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 7 χρόνια, κατά την οποία καλούνται να προχωρήσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Στόχος η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που με την αναγκαία προσήλωση στον στόχο της ανάκαμψης θα επιτρέψουν στην Ευρωζώνη να προσφέρει ξανά ευημερία στους πολίτες, σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών και υψηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση