Κύριο Άρθρο
Η επικείμενη διακυβέρνηση Τραμπ γεννά ερωτηματικά σε σχέση με τις επιδιώξεις του νέου Αμερικανού προέδρου όσον αφορά στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές. Ήδη, έχει ανακοινώσει 60% για προϊόντα από την Κίνα και κάτι μεταξύ 10%-20% για προϊόντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έχει όμως γίνει πιο συγκεκριμένος, κάτι που ίσως διευκρινιστεί τις επόμενες πενήντα μέρες που απομένουν πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο πλανητάρχη. Γιατί είναι διαφορετικό αν θα επιλεγούν συγκεκριμένα προϊόντα επί των οποίων θα επιβληθούν οι δασμοί και διαφορετικό αν ο δασμός θα επιβάλλεται σε κάθε προϊόν που περνά τα σύνορα των ΗΠΑ. Η Ευρώπη προφανώς και εμπίπτει στην κατηγορία 10%-20%, αλλά ακόμη και αυτό χρειάζεται διευκρίνιση αφού μεταξύ του κάτω και του πάνω ορίου υπάρχει 100% διαφορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για διευκρινίσεις, αλλά κυρίως για επίδειξη καλής θέλησης σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Όλοι γνωρίζουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν πρόκειται να ωφελήσει κανένα, ούτε αυτόν που θα τον ξεκινήσει ούτε αυτόν που θα τον υποστεί. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με αυτά υπόψη, η Ευρώπη ετοιμάζεται να προσέλθει σε συνομιλίες προσφέροντας περισσότερες αγορές φυσικού αερίου και οπλικών συστημάτων.
Η αβεβαιότητα φέρνει χαμηλή εμπιστοσύνη που οδηγεί με τη σειρά της σε υποτονική καταναλωτική και επενδυτική συμπεριφορά
Αν παρ’ ελπίδα η κατάσταση ξεφύγει και δεν καταφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έρθει σε συμφωνία, τότε μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά με αβέβαιο το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέτρο στην αρχή θα είναι υφεσιακό και πληθωριστικό, ενώ θα επηρεάσει και την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Σε δεύτερο επίπεδο, είναι λογικό να αναμένουμε πως αρκετά κινεζικά προϊόντα θα κινηθούν στις αγορές της Ευρώπης, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Πρόθεση των Ευρωπαίων ακόμη και σε αυτό το σενάριο είναι να κρατήσουν τα σύνορα ανοικτά, διατηρώντας τον ανοικτό χαρακτήρα της οικονομίας και απορρίπτοντας κάθε σκέψη για επιβολή δασμών σε ευρεία γκάμα κινέζικων προϊόντων.
Η αβεβαιότητα φέρνει χαμηλή εμπιστοσύνη που οδηγεί με τη σειρά της σε υποτονική καταναλωτική και επενδυτική συμπεριφορά. Στην Ευρώπη είναι κάτι που ήδη έχει καταγραφεί και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που λαμβάνει η ΕΚΤ αναφορικά με το επίπεδο των βασικών επιτοκίων στο ευρώ. Οι οικονομικές προκλήσεις που επιφυλάσσει η πολιτική Τραμπ αποτελούν μια ευκαιρία κινητοποίησης με αποφασιστικότητα για την αυτονόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η απειλή των δασμών θα πρέπει να ιδωθεί ως επιταχυντής των αλλαγών που χρειάζεται η Ευρώπη και για χρόνια έμεναν στο περιθώριο. Η άμεση προώθηση και υλοποίηση της ενιαίας κεφαλαιαγοράς αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και κινδύνων.
Άμεσα θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι 27 εθνικές επιτροπές κεφαλαιαγοράς κάτω από τη στέγη της ESMA, η οποία θα αναλάβει κεντρικό ρόλο κατά την υλοποίηση του εγχειρήματος. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συνεργαστούν για έναν μεγάλο σκοπό παραχωρώντας λίγη από την κυριαρχία τους. Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, αν όμως παρουσιαστούν αποφασισμένοι για μια πιο αυτόνομη και άρα ανθεκτική οικονομία, τότε η κατεύθυνση είναι μία, και δεν χωρούν εκπτώσεις και διαλυτικές προσεγγίσεις.