ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον θρόνο ο ταπεινός Χριστοδουλίδης

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

«Θέλει καρδιά Χριστιανού», όπως έλεγαν οι παππούδες μας, για να αντέξει κανείς τόσες λοιδορίες , τόσες βρισιές, τόσες πρωτοφανείς σε πάθος επιθέσεις και να μην απαντά. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εδώ και ένα χρόνο και τι δεν άκουσε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και δεκάδες άλλους πολιτικούς του αντιπάλους, χωρίς ποτέ να μπει στον πειρασμό, το ανθρώπινο «γιατί» και να απαντήσει στα πυρά, κάτι το οποίο πολύ εύκολα, θα μπορούσε να πράξει. Ο χρόνος κύλισε, οι εκλογές κρίθηκαν και τα πάνω ήρθαν κάτω. Στην ιστορία θα μείνει σίγουρα η μετεκλογική συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι εναγκαλισμοί ήταν μέχρι και παρεξηγήσεως, ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Τελικά η εκδίκηση είναι κρύο πιάτο και η χειρότερη τιμωρία είναι η αγάπη προς τον «εχθρό», όπως θα έλεγαν και οι φιλόσοφοι του κόσμου τούτου. Εκτός και αν υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες, τους οποίους δεν ξέρουμε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εκ πρώτης όψεως και με θρησκευτικά κριτήρια, αναδεικνύεται ως ένας «νεομάρτυρας», ο οποίος «στεφανώθηκε» για την ταπείνωσή του, με τον «θρόνο» του Προέδρου. Ωστόσο υπάρχουν και τα επικοινωνιακά κριτήρια, τα οποία στηρίχθηκαν σε άλλους κανόνες και κυρίως στις μεγάλες γκάφες- με την ομιλία του και όχι μόνο- στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας. Ίσως αυτές οι «αστοχίες» και οι ταπεινές αναπροσαρμογές, οι οποίες έγιναν, οδήγησαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο ύπατο αξίωμα. Εκπληκτικό είναι και το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, πολεμήθηκε από το σύνολο σχεδόν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Και όμως κατάφερε να ανατρέψει τον κανόνα των τελευταίων δεκαετιών, ο οποίος ήθελε να ανέρχονται στην εξουσία, μόνο όσοι τα είχαν καλά με τους καναλάρχες και τους εκδότες.

Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη απέδειξε και τη δύναμη των πολιτών, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη σε παραδοσιακά πανίσχυρα κόμματα και εξέλεξαν ένα ανεξάρτητο υποψήφιο, τον οποίο εκδίωξε κακήν κακώς το κόμμα του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ύστερα από δεκαετίες και την εποχή του Γιώργου Βασιλείου, ανέρχεται στο ύπατο αξίωμα, ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν είναι συνταξιούχους, φαίνεται απόλυτα υγιής και δείχνει ότι έχει όρεξη για σκληρή δουλειά. Μετά το «θαύμα» της Αννίτας Δημητρίου, η οποία κατέλαβε το ύπατο αξίωμα στη Βουλή, τώρα έχουμε ακόμη ένα «θαύμα», από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίο ανήλθε στο ύπατο αξίωμα της κυβέρνησης.

Η πείρα στη ζωή, είναι πανάκριβη και δεν αγοράζεται. Στην πολιτική, η σοφία των «γερόντων» αποτελεί ανάγκη για όλους τους ηγέτες. Τα λάθη στη ζωή πληρώνονται σε οικογενειακό επίπεδο, αλλά στην πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέχρι στιγμής, δεν έδειξε ότι έχει δίπλα του «σοφούς» ανθρώπους, εκτός και αν βρίσκονται στο παρασκήνιο. Οι ηγέτες κρίνονται και αναδεικνύονται, κατά κανόνα, από την επιλογή των ανθρώπων, τους οποίους έχουν δίπλα τους. Ο αείμνηστός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος «έριξε» την Ελλάδα στον ωκεανό της τότε ΕΟΚ για να μάθει να κολυμπά, στο πρώτο του Υπουργικό Συμβούλιο, διόρισε πολλούς «αντιπάλους» του, προκαλώντας την γκρίνια των υποστηρικτών του. Έλεγε ότι επέλεξε συνεργάτες στη βάση των προσόντων τους και όχι στη βάση των συμπαθειών του. Σημείωνε ακόμη ότι «στέγνωσε την ψυχή του, για να κυβερνήσει την Ελλάδα.» Και οι βάσεις τις οποίες έθεσε πριν από 50 χρόνια, «γλύτωσαν» την Ελλάδα από εμφυλίους πολέμους και ακραίες πολιτικές συγκρούσεις, έστω και αν τα λάθη και οι λαμογιές, ποτέ δεν έλειψαν.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ακούει στο όνομα, εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα νέο Ηρακλή, ο οποίος θα σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα και θα καθαρίσει τους Στάβλους του Αυγεία. Το εγχείρημα σήμερα διέρχεται μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία δεν σταματά στην απλή χρήση των υπολογιστών, αλλά απαιτεί την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη και νεότερων τεχνολογιών. Πέρα από τα άψυχα μηχανήματα, χρειάζονται άνθρωποι με γνώσεις, ικανότητες και κυρίως με τιμιότητα. Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι κανόνες, χωρίς αμφισημίες και σκιές, τόσο για τις προσλήψεις, όσο και τις προαγωγές στο δημόσιο. Καλό είναι να προχωρήσει και ο ανασχεδιασμός της Δημόσιας Υπηρεσίας, με την προοπτική της επόμενης 30ετίας. Με απλά λόγια να καταργηθούν θέσεις και υπηρεσίες και να δημιουργηθούν νέες, σύμφωνες με τις σύγχρονες ανάγκες. Πέρα από όλα αυτά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να ξαναδιαβάσει τον «ηγεμόνα» του Μεγάλου Φωτίου και σίγουρα θα βρει τον δρόμο για μια νέα Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ

Κυριε ελεησον, ειναι ο Ν.Χριστοδουλιδης που αποδεδειγμενα παραγγειλε δημιουργια ψευτικων λογαριασμων για να επιτιθενται σε ατομα που τοποθετουνταν εναντιον του, ακομα και δημοσιογραφους... Πολυ ασοβαρο το αρθρο, πολυ λυπαμαι.

Πετρος Παπαστυλιανου

Το άρθρο σας κύριε Καπαρή προκαλεί ερωτήματα: τους τελευταίους μήνες ακούσατε για ψεύτικους λογαριασμούς; για δήθεν πληρωμένους συναδέλφους σας (Παναγιώτης Τσαγγάρης); για ``τουρκόφιλους`` υπουργούς (Κ. Πετρίδης), για τα τεράτσια ο Άθως Αντωνιάδης κλπ; Αυτά «Θέλουν καρδιά Χριστιανού»;

Χάρης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση